По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим задължителна ваксинация; Инфлацията направи Тел Авив най-скъпия град за живеене

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете. Най-важните бизнес вести -.
Фон дер Лайен: Трябва да обсъдим наложителна имунизация за COVID-19 Какво се случи? Европейските страни би трябвало да възобновят акциите за имунизиране против COVID-19, като ги насочат към неимунизираните във всички възрастови групи и да поставят целенасочени старания за понижаване на подозренията във имунизациите. Това се споделя в рекомендация на Европейска комисия до страните членки, призната през днешния ден. " Не знаем всичко за новия вид, само че знаем задоволително, с цел да се тревожим ", уточни ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Тя съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да стартира полемика за възможна наложителна имунизация за коронавирус поради огромния брой европейци, които още не са ваксинирани.

Защо това е значимо? По данни на Европейска комисия към 150 млн. души, или към една трета от живеещите в Европейски Съюз, още не са имунизирани против ковид, което съгласно Фон дер Лайен " е доста ". Затова с ангажимента, че организацията на имунизирането е напълно национална компетентност, тя сподели, че съгласно нея " е разбираемо и уместно " да се стартира полемика в Европейски Съюз за наложително имунизиране против Covid-19. Досега единствено Австрия е оповестила наложителна имунизация на популацията си от 1 февруари, като други страни като Гърция и Франция вкараха санкции и ограничавания за обособени възрастови групи. По данни на европейската здравна организация ECDC България остава най-слабо имунизираната страна в Европа с едвам 25.4% изцяло имунизирано население (27% с най-малко една доза) при приблизително 66.2% за Европейски Съюз. НАТО и Русия в словесна престрелка поради Украйна Какво се случи? Русия ще заплати " висока цена ", в случай че употребява мощ против Украйна, а Западът е посочил, че " може да наложи финансови, стопански и политически наказания " на Москва, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на срещата на външните министри на страните от алианса в латвийската столица Рига. Преди това съветският министър на външните работи Сергей Лавров упрекна НАТО, че разполага доста количество военна техника покрай границите на страната му и предизвести, че в случай че се наложи, Русия може да отвърне на заканите за сигурността от Запада и Украйна. Руският президент Владимир Путин също се включи в словесната престрелка, като съобщи, че разширението на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е " алена линия ", която той се надява, че няма да бъде прекрачена, и изрази паника от военните учения, провеждани до съветските граници.

Защо това е значимо? Представители на Съединени американски щати, НАТО и Украйна от седмици бият паника за възможна нова офанзива на Русия против Украйна, като се базират на засилената интензивност на съветски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези изказвания и декларира, че има правото да мести войските си на своя територия. Беларус заплаши да се причисли към Русия, в случай че избухне война с Украйна. Минск разгласи в понеделник, че ще организира взаимни военни учения с Русия по южните граници на Беларус. Президентът на страната Александър Лукашенко сподели, че Беларус може да одобри съветски нуклеарни ракети. Тел Авив изпревари Париж и Хонконг като най-скъп град за живеене Какво се случи? Тел Авив се класира като най-скъпия град за живеене в света с помощта на бързото повишаване на инфлацията, което увеличи цената на редица артикули и услуги в целия свят в резултат на пандемията от ковид. Израелският град се е изкачил с пет места за последните 12 месеца в класацията, формирана от Economist Intelligence Unit (EIU) за най-скъп град, и лиши купата от миналогодишните взаимни спечелили Париж, Хонконг и Цюрих. Френската столица е на второ място дружно със Сингапур, а Цюрих и Хонконг допълват първата петица. Ню Йорк е на шесто място, Женева е на седмо, а Копенхаген, Лос Анджелис и Осака приключват топ 10.
Реклама
Защо това е значимо? Първенството на Тел Авив се дължи частично на силата на националната валута по отношение на $, както и на нарастването на цените на превоза и питателните артикули. Градът беше класиран като втория град с най-скъпи алкохол и превоз, пети е графата за разноски за персонални грижи и шести за отдих. Тел Авив е в челната тройка във всичките 10 съществени категории разноски на EIU, като показателят му се е нараснал с 5 пункта по отношение на предходната година. Данните за 50 000 артикули и услуги в 173 града бяха събрани през август и септември след повишаване на цените. Средно цените са се повишили с 3.5%, което е най-бързият ритъм на инфлация, регистриран за последните пет години. Снимка на деня
Източник: Reuters
Тленните остатъци на една от звездите на Франция бяха заровени в парижкия Пантеон. Така родената в щата Мисури Жозефин Бейкър - певица, героиня от френската Съпротивата и герой срещу расизма, става първата чернокожа измежду великите персони на Френската република, признати в фамозния пантеон. Още значими вести от света Бившият македонски министър председател Владо Бучковски получи още един мандат като специфичен представител на македонското държавно управление за България . Бучковски пое поста през декември предходната година, откакто България за пръв път публично блокира началото на договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз поради двустранния спор. Скопие твърди, че е вероятен пробив с България още тази година, а министър председателят Зоран Заев - че ще остане на поста, до момента в който не се обезпечи оцеляване на парламентарното болшинство и.

Гърция даде шест седмици на неимунизираните против COVID-19 над половин милион поданици над 60 години да си слагат най-малко една доза. На 16 януари 2022 година следва санкция от 100 евро за неспазилите решението на държавното управление. Тя, до момента в който неимунизираният отхвърля.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР