Всяка държава членка ще трябва да прояви солидарност, да допринесе

...
Всяка държава членка ще трябва да прояви солидарност, да допринесе
Коментари Харесай

Фон дер Лайен обеща нов пакт за миграцията, настоя за солидарност

Всяка страна членка ще би трябвало да прояви взаимност, да способства за справяне с миграцията. Трябва да можем да развием всеобхватна идея за миграцията, която да може да е модел за света. Това съобщи ръководителят на бъдещата Европейския комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, откакто получи утвърждението на Европейският парламент за екипа си.

Тя дефинира болшинството, с което беше подкрепена, като избор на доверие за дневен ред за смяна: " Европа е в неповторима позиция да води тази смяна в три области – по-добър климат, цифровизация и геополитическа комисия ".

За миграцията разяснява още, че е уверена, че тя ще остане като феномен. " Наша роля е, като Европейски съюз, и в случай че не ние, кой различен, ще може да го направи - да развием всеобхватна идея за миграцията, тъй че оправянето с миграцията () да става по човечен и ефикасен метод ".

Обясни, че еврокомисарите Илва Йохансон и Маргаритис Схинас седмици наред са обикаляли из страните членки и са говорили с министрите на вътрешните работи, работейки за рестартиране, за нов пакт за миграцията

Климат

" Крайно време е да действаме за климата. Доброто нещо е, че това е едно от най-важните полета, само че и едно от дребното, в които Европейски Съюз е на безусловно на водещи позиции. Мисля, че в случай че го създадем вярно, това освен ще е модел за света и положително за планетата и климата, само че и ще е значимо за Европейски Съюз, който ще бъде експортьор на познания и технологии. Ще е този, който знае, че зеленото финансиране води до резултати ", уточни Фон дер Лайен, в чиято стратегия централно място заема така наречен Зелен пакт.

НАТО

По думите ѝ Европейски Съюз има неповторими принадлежности за външно деяние. НАТО постоянно ще е групова отбрана. НАТО е най-силният боен съюз в света. Европейски Съюз в никакъв случай няма да бъде боен съюз, той е изцяло друг. Има доста области, в които не участва НАТО, само че в които Европейски Съюз е издирван. Имаме доста принадлежности - от помощ за развиване до интернационалните вложения, създаване на европейския защитителен съюз и други за поддръжка на нашите прилежащи страни. Със мощни прилежащи страни ще имаме и мощна Европа, акцентира Фон дер Лайен.

" Мисля, че Европейски Съюз и НАТО се допълват, а не се конкурират. Мисля, че Европейски Съюз би трябвало да може да има структури и процедури, с цел да работи, когато бъде свикан ", добави тя.

Дигитализация

По думите ѝ има огромни играчи в дигитализацията, които главно разчитат на пазара, и парите, и стопанската система, има и, които разчитат мощно на държавното управление. Европейският метод, посочи тя, е друг - имаме центриран към индивида метод. " Първият въпрос, който слагаме, е по какъв начин можем да защитим и да дадем оправомощим обособения човек в границите на дигитализацията, да имаме да вземем за пример цифрова еднаквост, която е предпазена. С GDPR определихме стандартите в света за пръв път. Същото важи и за изкуствения разсъдък – това е нашият късмет да пристъпим напред, да определим стандартите преди други да ги дефинират ", сподели още ръководителят на бъдещата Еврокомисия.

Западни Балкани

Фон дер Лайен изрази увереност, че " в наш стратегически интерес е да сме сигурни, че държим Западните Балкани допустимо най-близо. Ние поискахме доста от тях. Мислим, че Северна Македония и Албания фактически заслужаваха да стартираме договарянията за присъединение.
Трябва да убедим и целия Съвет в това. Радвам се да видя, че има предпочитание още веднъж да разгледаме процеса на разширение ", добави тя, имайки поради съпротивата на няколко страни, най-много Франция, против започване на договарянията с двете страни.

" Поискахме от тях да се приближат към европейския модел, да опитат да вкарат доста съществени промени вкъщи. Смятам, че с тези страни, поради че сме на средата на пътя, не би трябвало да вършим огромни промени в този момент, би трябвало да сме сигурни, че разпоредбите, които определихме първоначално, се съблюдават в бъдеще. Това не трансформира обстоятелството, че в Съвета може да би трябвало да задаваме верните въпроси за избрани промени, които се изискват ", посочи още Фон дер Лайен.

Тези нейни думи идват малко откакто френският президент Еманюел Макрон показа предложение за промени в разпоредбите за присъединение на страни към Европейски Съюз (повече четете тук).

Критики за унгарския еврокомисар

По мотив рецензиите, че сектор разширение е даден на унгарския еврокомисар, чието държавно управление е остро подложено на критика от евроинституциите за нарушение на върховенството на закона, тя посочи: " Всеки комисар и зам.-председател в Европейска комисия е доста явен за обстоятелството, че ние сме 100% самостоятелни, нашата обща цел е добруването на Европейски Съюз, ние имаме доста ясна правна база, имаме европейските контракти, кодекс за държание в Европейски Съюз. Това значи, че единствената институция, към която сме виновни, са, несъмнено, преди всичко европейските жители, само че в случай че приказваме за институция, това е Европейският парламент и Съветът ".

За разширението сподели още, че е " доста значимо преди да продължим с процеса, да се уверим, че сме развили плановете си допустимо най-вече с тези страни, с цел да покажем на хората какъв брой значими са за нас. Не би трябвало да се колебаем да ги доближим до Европейски Съюз ".

Коментари на български евродепутати за бъдещата Еврокомисия четете тук.

Какви цели изложи Фон дер Лайен преди гласуването четете тук.

Резултатите от гласуването можете да видите тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (546)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР