Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в

...
Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в
Коментари Харесай

Напрежение в РСМ: Остри реакции след встъпването на Гордана Силяновска-Давкова

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова встъпи в служба, откакто постави клетва пред Народното събрание в Скопие. По време на клетвата си обаче вместо Северна Македония тя сподели единствено Македония.

В предизборната си акция Силяновска неколкократно съобщи, че няма да употребява " Северна " в името на страната, което бе променено с Преспанския контракт с Гърция от 2018 година Отказът ѝ при полагане на клетвата да изрече конституционното име на страната провокира реакцията на посланика на Гърция в страната, която напусна залата, а от Демократичният съюз за интеграция оповестиха, че още с първите си думи Силяновска е нарушила конституцията и е провокирала рецесия с Гърция. A ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предизвестие към Северна Македония, че би трябвало да се придържа към подписаните интернационалните съглашения В първото си изказване като президент тя съобщи, че не е вярвала, че изборът ѝ ще стане факт. Тя добави, че върховенството на закона е това, което може на направи тази страната европейска.
Всички вие ще се гордеете с Македония, по този начин както аз се гордея с моя народ. Мисля, че по този начин ще помогнем на страната да се европеизира и даже да задминем балканските проблеми. Никога до момента не ни е трябвало единение толкоз доста.
Гордана Силяновска - Давкова - президент на Република Северна Македония

По-късно на публична гала в президентската резиденция Вила Водно в Скопие досегашният президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи длъжността на Силяновска-Давкова. Двамата изслушаха химна на страната в двора на резиденцията, след което се насочиха към резиденцията, където организираха и среща на четири очи. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР