Всичко важно за съдбините на България се решава в града-държава.

...
Всичко важно за съдбините на България се решава в града-държава.
Коментари Харесай

Разделената България: София и другите в провинцията


Всичко значимо за съдбините на България се взема решение в града-държава. Диктатът на партийните централи в София при реденето на листите няма да бъде преустановен. От локалните структури се желае да са безгласни. От Емилия Милчева.

Диспропорциите в тежестта на депутатските мандати в може и да намерят законодателната си промяна, само че диктатът на партийните централи в София при реденето на листите няма да бъде преустановен, нито софиоцентричното развиване на страната. Все по този начин " от горната страна "  ще подреждат който си изискат на избираеми места - все едно какви са желанията на локалните структури. Затова и новата постройка на болничното заведение в Ямбол се строи от 40 години, обходният път на Кърджали - от има-няма 20 години, а Северозападът по този начин се " възражда ", че най-после ще стърчат единствено табелите. 
Редакцията предлага
Кой има тежката дума 

Независимо от степента на демократизация на българските партии, едно предписание е в действие - управленията дефинират кой да заеме избираемите места в листите и не обичат от провинцията да им се бъркат. Селекцията за кандидат-депутати постоянно е най-главоболната работа, съпроводена с разпри, оставки на локални координатори, кавги и удари под кръста за първите места. Листите се утвърждават от разширените управления на политическите сили, националните препоръки, само че това е условност - в множеството случаи те служат за гумени печати, защото необятни разисквания липсват.

На процедура функционалностите на локалните структури са сведени до образуване на срещи, разнасяне на листовки и лепене на плакати по време на предизборни акции. В останалото време от тях се желае да са безгласни. В подмяна, когато вземат властта, партиите се отблагодаряват с назначения на локални деятели и техни сродници на служби в области, общини и държавни структури.   

Всичко се взема решение в града-държава

Всичко. В София е съсредоточена цялата държавна администрация, регулаторите и организациите, в София безработицата е най-ниска, а заплатите - най-високи, София събира 40% от налозите и получава близо 1/5 от прехвърлянията от държавния бюджет. Столицата притегля половината от задграничните вложения и е с дял от над 43% в националната стопанска система (по данни на Института по пазарна икономика). В София има най-вече млади и образовани хора, отново от там потеглят митингите и всяко гражданско неодобрение.

Ако в древността полисите са били артикул на урбанизацията и политически институции, софиоцентризмът е резултат от неприятни и неефективни политики на ръководещите, все едно кои. довежда хората в София, беше споделил столичният кмет Бойко Борисов година преди първата парламентарна победа на ГЕРБ. В идващите десетина години, в които управляваше, прииждащите в София се усилиха и разграничението столица-периферия се задълбочи.

Децентрализацията, тази обичана дъвка

Децентрализацията, една от обичаните дъвки на българските политици, не е почнала - нито в политически, нито в административен, нито във финансов проект. Една от аргументите е, че обезпечаване на повече автономия и финансова самостоятелност на локалните управляващи ще понижи тежестта на столицата и зависимостите от благоволението на ръководещите. Може да подтикне и депутатите най-накрая да работят за регионите, от които са определени, а не да следват волята на партийния си водач.

На договарянията за съдружно съглашение през 2021 и четирите договарящи политически сили се съгласиха, че децентрализацията е значима и нужна. Само дето " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН "  и " Демократична България "  (ДБ) не се схванаха за най-важното - по кое време и по какъв начин да се случва. Обещаха си да търсят разновидности за по-голяма финансова автономия на общините и инфраструктурни планове, които да понижат разделянето в България. Българска социалистическа партия предложиха народен фонд за превъзмогване на районните несъответствия, Демократична България - 2% от приходите от ДОД да остават в съответната община и да се спре " хвърлянето на пари от джипка ". Нищо не се случи, даже не стартира.

Иначе на Портала за публични съвещания може да се открият най-малко три тактики за децентрализация на държавното ръководство от 2006-а насам и десетина отчета за осъществяването им. Последната е за интервала 2016-2025 година и, както и предходните документи, е цялостна с констатации за неизпълнени ограничения и отрицателните резултати от това. Там да вземем за пример се установи, че не е почнала административна промяна на " изнесените териториални звена на министерствата и останалите централни органи, които съставляват общо към 60% от цялата администрация. В резултат на това броят на териториалните звена на централната изпълнителна власт и чиновниците в тях е на едно от най-високите равнища в Европа. Присъствието на централната власт по места и решаването на локалните проблеми от министерствата са в контраст с практиката на страните от Европейски Съюз ".

Прекрояване на страната и изборната карта

Окончателните резултати от преброяването, предстоящи през октомври, могат да послужат за прекрояване на страната и изборната карта - ако се откри политическа воля.

Според проучването " Хоризонт 2030 - Демографски трендове в България "  на доцент Георги Бърдаров и Надежда Илиева, " до 2030 година само София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора ще попадат в група селища с над 100 000 население, като в тях ще се образува над половината от градското население и 42% от популацията в страната ".

Какво да бъде новото териториално систематизиране, по какъв начин да се подсигурява по-голяма финансова самостоятелност на общините, по какъв начин да се разпределят депутатските мандати и дали да се резервира съществуващият в този момент предел от минимум 4 за регион - това са основни и взаимосвързани въпроси. Към тях се прибавя и този: да има, или да няма 32-и изборен регион " Чужбина ", оставен на изчакване до излизане на данните от преброяването. 

В противоположен случай България остава в плен на разделянето град-държава и външна страна. И то е много по-дълбоко от нормалното разделяне " столица и провинция " и ожесточено от икономическите неравенства.  

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР