Всичко това се случва въпреки протестите и опасенията на ЗеленскиФранция,

...
Всичко това се случва въпреки протестите и опасенията на ЗеленскиФранция,
Коментари Харесай

Европейските лидери отварят пътя към диалог с Путин

Всичко това се случва макар митингите и опасенията на Зеленски

Франция, Германия, Италия, а в този момент и Испания желаят неотстъпчивост, от една страна, и дипломация, от друга.

Украйна твърди, че договарянията са "на бойното поле ", и намира поддръжка от балтийските страни, написа испанското издание.

"Подкрепяме диалозите с Путин, би трябвало да бъдем решителни в отговора си, само че би трябвало да имаме отворен дипломатически канал. Никога до момента Педро Санчес не е бил толкоз безапелационен, когато приказва за това, че е държал телефона на осцилация, с цел да беседва с Кремъл в разгара на съветската инвазия в Украйна. Нито в тишина, нито при осцилация, нито със тон. По този метод испанският министър-председател се причислява към вълната от други водачи като Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги, които поддържат съчетаването на неотстъпчивост по отношение на Москва посредством наказания и в същото време търсене на решение посредством договаряния. От друга страна, този сюжет не се харесва на Володимир Зеленски.

Тази двойна игра по никакъв начин не се харесва на Киев и в действителност, съгласно интернационалните медии, по това време е бил публикуван кротичък проект, показан от Италия, в който се загатва, че Украйна може да отстъпи територия, с цел да реализира непрекъснато преустановяване на огъня от страна на Русия. Зеленски не прескача този обръч. Това не е алтернатива за него.

"Зад тези геополитически спекулации на тези, които поучават Украйна да съобщи нещо на Русия, стоят огромни геополитици, които не желаят да виждат елементарните хора ", сподели той в изявление за холандска медия. В диалог с El País неговият старши консултант също приказва в същата посока. В него Игор Зовква дава да се разбере, че "дипломатическите договаряния в този момент са на бойното поле " и че Украйна "няма да прави отстъпки " на съветския режим.

Реалността е, че дипломатическият път е изцяло затворен и даже блокиран от доста седмици, макар опитите на Турция, да вземем за пример, да провежда среща на четири очи сред страните. Зеленски обаче към момента е подготвен да седне на масата с Путин "безусловно ", само че и без да отстъпи нито метър територия. Конфликтът се трансформира в продължителен и макар че в Европейския съюз към момента е в действие единение на дейностите, колкото по-дълго се вглеждаме, толкоз повече се усилват разликите в мненията.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц водят блока на "примирителите " с Путин. Ролята на Франция и Германия преди и в този момент по време на спора е от голяма важност, доколкото те, дружно с Украйна и Русия, образуват (провалената) Нормандска четворка, основана, наред с други аргументи, с цел да подпише споразуменията от Минск, които се разпаднаха с нашествието, само че които бяха нарушени от двете страни още преди нашествието. По-специално Макрон постоянно е бил подготвен да обменя позиции с Путин, с който до момента се е чувал по телефона повече от двадесет пъти тази година, с изключение на незадоволителното посещаване в Москва. По това време дистанцията сред двамата към този момент е явно като метафора на дългата маса, на която седят.

"Най-лошото занапред следва ", съобщи тогава френският президент след един от тези диалози. Макрон добре показва това двойно придвижване: разговор и неотстъпчивост. При това пътешестване той се причислява към Шолц, който е заставен да направи 180-градусов завой в немската политика по отношение на Русия, изпращайки оръжия на Украйна, увеличавайки бюджета за защита до равнища, невиждани от Втората международна война насам, и фрапантно намалявайки енергийната взаимозависимост (от 53% на 12%, по данни на самото правителство). Като цяло канцлерът също по този начин поддържа директния контакт на Владимир Путин с Володимир Зеленски по дипломатически канали, което към този момент наподобява надалеч от действителността. Германската страна обаче е в полезрението на Киев, който не е не запомнил "кронизма ", практикуван от Берлин по времето на Герхард Шрьодер, а по-късно и на Ангела Меркел.

В лодката, водена от Париж и Берлин, са и други страни членки на Европейски Съюз като Италия и Австрия, които не желаят изпращането на оръжия и военно съоръжение в Украйна да бъде единственият излаз от войната. Преди няколко дни Марио Драги беседва с Путин и изрази загрижеността си по отношение на продоволствената рецесия, която може да докара до провокиране на война и да ускори съществуващите отрицателни трендове. Случаят с Италия е необикновен, защото тя зависи от Русия в региона на енергетиката, макар че нарушава този кордон, като подписва съглашения с други страни като Алжир, само че също по този начин се е трансформирала във значима ниша за олигарсите посредством първокласните артикули.

Най-силната позиция обаче е на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър, който включва директни териториални отстъпки от страна на Украйна.

"Преговорите би трябвало да стартират през идващите два месеца, преди да се появят разстройства и напрежение, които няма да е елементарно да бъдат преодолени. В идеалния случай разграничителната линия би трябвало да бъде връщане към предходното състояние. Продължаването на войната оттатък този миг няма да значи независимост за Украйна, а нова война против самата Русия ", съобщи той на форума в Давос, като провокира рецензии освен от страна на Украйна, само че и от други европейски страни като Полша, която побърза да порицае думите му. Кисинджър предлага на Украйна да се откаже от Донбас, който в този момент (отново) се е трансформирал в център на спора.

Разделението в това отношение е осезаемо, защото до момента в който някои страни членки на Европейски Съюз желаят да запазят връзките си с Русия, други свиват редиците си. Такъв е казусът с Прибалтика. Полша, Латвия, Литва и Естония към този момент са одобрили проекти за понижаване на съветския енергиен импорт до нула и в никакъв случай не са имали контакти с Кремъл. За разлика от тях полският президент Андрей Дуда е единственият водач, който до момента е държал тирада в украинския парламент.

Икономическите наказания няма да спрат, до момента в който и последният съветски боец не бъде изтеглен от Украйна

Това е дипломатическият стадий, само че зад него не престават да се одобряват наказания против Русия. Само за три месеца ЕС-27 контракти общо шест пакета от ограничения, макар че последният се проточи със седмици поради отхвърли на Унгария да наложи несъгласие на целия съветски нефт. Накрая, откакто през април се съгласиха с блокадата на въглищата, страните членки се съгласиха да прекратят вноса на недопечен нефт, само че единствено на половина. Те ще наложат несъгласие на петрола, идващ по море, и ще запазят доставките на нефт по тръбопроводи. По този метод настояването на Виктор Орбан беше изпълнено и беше реализирано нужното единогласие.

Всички забъркани страни, директно или индиректно, са наясно, че войната ще бъде дълга, а Санчес беше безапелационен и в предизвестието си към Русия.

"Икономическите наказания няма да спрат, до момента в който и последният съветски боец не бъде изтеглен от Украйна ", сподели той. По този метод Европа се раздели на тези, които поставят едната си ръка на бутона за наказания, а другата - на телефона, с цел да беседват с Путин, и на тези, които употребяват и двете, с цел да затворят вратата за всевъзможни договаряния.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР