Всички заглавия в медиите през последните седмици са насочени към

...
Всички заглавия в медиите през последните седмици са насочени към
Коментари Харесай

Как да инвестирате насред епидемията от коронавирус?

Всички заглавия в медиите през последните седмици са ориентирани към ковид и неговото влияние върху живота на хората, стопанската система и финансовите пазари. Сега обаче ще се спра малко по-подробно на това по какъв начин да инвестирате в сходна среда на извънредно огромна неустановеност, която най-вероятно единствено ще продължи да се покачва.

През последните няколко сесии променливостта царуваше на Уолстрийт. А специалистите имат неприятни вести - това най-вероятно ще продължи да е наклонността и в близко бъдеще.

Като доказателство за това можете да погледнете към борсовата сесия от четвърти март. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average реализира облага от 1 200 пункта в границите на деня, което докара до най-хубавия му тридневен растеж от 2011-та година, в размер на 6.6%. Това се случва седмица след най-лошото показване на показателя от 2008-ма година насам. Само ден по-късно обаче, показателят отвори с 2% надолу

" Това е било и ще продължи да бъде интервал на колебливост над естественото ", съобщи Джулиан Емануел, основен пълководец по акции и деривати в BTIG, пред MarketWatch в телефонно изявление в сряда. " Подобни ходове на показателите са прочувствено и интелектуално изтощителни за трейдърите ", добави още специалистът.

Опасенията от епидемията от COVID-19, която болести най-малко 92 000 души и лиши живота на повече от 3 100 души по света, вкараха нова доза неустановеност на пазарите.

Dow към този момент записва промени от 3 или повече % пет пъти до момента през 2020 година Това е най-вече от 2018 година насам, която създаде пет сходни промени за цялата година, а преди този момент нямаше друга година, в която Dow да е виждал такива гневни промени. За последно сходна волатилност бе записана през 2011 година, когато видяхме 11 промени на показателя от 3% или повече, сочат данните на FactSet.

Джим Карни, създател и изпълнителен шеф на различния капиталов управител Parplus Partners, сподели пред MarketWatch, че освен промените, на база цена на затваряне, само че и в границите на деня са зашеметяващи.

Марк Хълбърт, колумнистът на MarketWatch, означи, че скорошният пик на показателя на волатилността VIX може да е сигнал, че е време да се върнем назад в акции. Той обаче призна, че е извънредно мъчно да се дефинира вярното време за връщане към пазара.

Емануел счита, че може да сме на сред шест седмици до два месеца разстояние преди да разберем по-добре икономическите и пазарните последствия от епидемията от ковид, които принудиха Федералния запас да понижи лихвените проценти с половин процентен пункт на изключително съвещание във вторник.

Може да сме покрай моментът за покупки на щатски активи

Стратегът на Goldman Sachs Дейвид Костин и неговия екип предвиждат, че S&P 500 може да падне до 2 900, в случай че вложителите стартират да имат вяра, че огнището на ковид се уголемява, след което ще доближи до равнище от 3 400 до края на 2020 година.

В първата си част Костин към този момент се потвърди, че бърка, откакто необятният щатски показател към този момент се намали много под посочената граница, въпреки и след това да се върна над нея.

Всички, които не чакат актуалната промяна да премине в криза обаче, надали могат да чакат да забележим " мечи пазар ", или намаляване от над 20% на S&P 500 от върха му. Добрата вест - първите близо 15% от спада към този момент са налице, а нов тест на дъното може и да даде капиталови благоприятни условия на всички по-търпеливи вложители.

Дивидентите постоянно са на мода

Каквото и да става, дивидентните компании постоянно ще са на мода. Инвеститорите не трябва да не помнят, че простите неща са най-ефективни в вложението. Все повече стават специалистите, които поучават в актуалната среда на неустановеност да инвестирате в дивидентни компании, изключително такива насочени към стойност.

Според изследване на Ѕtаndаrd & Рооr`ѕ, изплащащите дял компании са генерирали за вложителите приход 22 пъти по-висок от този от останалите сред 1972 до 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

И незабавно на въпроса - по какъв начин да изберете верните дивидентни компании?

Отговорът е - не го правете сами, а се обърнете към подготвени, добре диверсифицирани индексни фондове, търсещи най-хубавите компании плащащи дял. Както се споделя - за какво да се пробвате да откриете " топлата вода "? Освен това, в случай че не разполагате с задоволително опит и знания, можете и да сбъркате.

Та кой е най-хубавия метод за вложения в дивидентни компании?

Истината е, че няма вярна рецепта за това. Едва ли ще можете вярно да уцелите най-хубавите индексни фондове. Но и за това си има просто решение. Инвестирайте избран % от своя портфейл (в взаимозависимост от вашите персонални желания и рисков профил) в някои от най-популярните дивидентни фондове (които апропо са десетки).

Някои от най-губещите браншове могат да дават положителни благоприятни условия

Според анализатори на Citi показателят на международната стойност на MSCI се е представял по-зле от показателя на растежа на MSCI с 25% от 2010-та година насам. Това е най-лошият резултат за сходен интервал от 20 години насам.

Но имаше една тактика насочена към стойност, която в действителност се показа сносно предходната година. Закупуването на най-евтините четири световни бранша на база на критерия за " безвъзмезден паричен поток " (FCF) - който се пресмята като от оперативния паричен поток се извадят финансовите разноски. Тази тактика е донесла 8% рентабилност на вложителите през 2019-та година и имаше доста общо с имената на високотехнологични акции, отбелязали значително покачване.

Но това към този момент не е случая. Стратегията на FCF към този момент е позитивна за акциите на компании добиващи първични материали, изключително в енергийния бранш, който за пръв път е с " наднормено тегло " в портфейла на Citi от 2007-ма година насам.

Подбор на съответни компании

Или пък, можете да се доверите на препоръките на водещи специалисти и да подберете имената на съответни компании.

Здравни компании

Gilead може да стои върху близо 20 милиарда $ неосъществена пазарна стойност, при изискване че има триумф с евентуална нова коронавирусна ваксина, съгласно анализатора на Oppenheimer - Хартай Сингх.

Сингх счита, че международната версия на медикамента Remdeivir - понастоящем във фаза 3 на тествания за Gilead - може да докара до 500 милиона $ годишни " пандемични продажби ".

Анализаторът допуска, че хапчето, което се чака да се бори с ковид би коствало сред 50 до 100 $ за пациент спрямо 16 $ за хапче за лекуване на грип Tamiflu в Съединени американски щати. Сингх предвижда, че хапчето ще доближава до сред 5 и 10 милиона души според от степента на разпространяване на вируса.

Gilead Sciences, Inc. е американска компания за биотехнологии, която изследва, създава и комерсиализира медикаменти.

Акциите на Gilead се покачиха с 10% през последния месец, до момента в който по-широкият пазар на акции се насочи към спад, разследване на страховете от световно икономическо закъснение. От друга страна акциите на Moderna - която има коронавирусна ваксина в тестова фаза 1 - е видяла акциите си да се покачват с 31% през последния месец.

Ако желаете да се хеджирате от бъдещи опасности

Разбира се, не всички видове вложители ще имат " нервите и стомаха " да влагат при падащи пазари. Някои от тях най-вероятно ще предпочетат да хеджират риска, до момента в който пазарът не се стабилизира, съгласно специалистите на MarketWatch.

От изданието оферират пет борсово търгувани фонда, които можете да вземете поради:

Invesco S&P 500 Low Volatility ETF

Заслужава си да се означи, че този индексен фонд се намали по-леко от пазара по време на " пазарната кланица ", само че въпреки всичко със загуба от към 6% по отношение на 9% спад за необятния показател S&P 500. Invesco S&P 500 Low Volatility ETF несъмнено се показва добре за индексен фонд.

Продуктът на Invesco S&P 500 Low Volatility ETF е измежду най-утвърдените на пазара. Той стартира да се търгува при започване на 2011 година и разполага с активи от съвсем 12 милиарда $. Неговата директна тактика включва вложение в 100-те най-стабилни акции в S&P 500 въз основа на осъществената неустойчивост през последните 12 месеца.

ProShares Short S&P 500 ETF

Това е най-големият индексен фонд, предопределен да се движи в противоположна посока на американския показател S&P 500. Така че до момента в който типичният фонд основан на S&P 500 загуби към 9% през предходната седмица, ProShares ETF завоюва към 9%.

С неговите 2.1 милиарда $ активи и разноски от 0.89 годишно, това е известно средство както за стратегическите търговци, по този начин и за дълготрайните вложители, за които ProShares ETF е желано средство за хеджиране на пазарния риск.

First Trust Long/Short Equity ETF

Този индексен фонд заема дълги позиции в акции, които се харесват, като Stanley Black & Decker и стига до имена, които не харесват изключително, като Chevron.

Създаден през 2014 година, First Trust Long/Short Equity ETF ръководи активи на стойност от 260 милиона $. Това изисква много по-сложна конструкция на таксите от 1.59% годишно, тъй че този е най-добре да се употребява като кратковременен инструмент за хеджиране или за тактически залог, вместо за съществена инвестиция.

IQ Hedge Multi-Strategy Tracker ETF

Това е един от най-старите тактически индексни фондове, основан през март 2009 година, с активи от над 810 милиона $.

IQ Hedge Multi-Strategy Tracker ETF е планиран да преследва поправената по отношение на риска възвръщаемост посредством разнообразни средства - в това число дълго/късо разпространение на акции в Съединени американски щати като FTLS. Също по този начин акции на развитите и нововъзникващите пазари, акции с закрепен приход и модела " фонд от фондове ". В момента към портфолиото на фонда се включват: iShares, SPDR и Vanguard ETFs и доста други.

Aberdeen Standard Gold ETF

Безспорно е, че златото е един от класовете активи, привързани минимум към американските акции. Златото може да се движи без значение, действайки като средство за хеджиране против спада на пазара.

SPDR Gold Shares ETF е един от най-популярните фондове за предложение на злато, с към 47 милиарда $ общи активи. Сходният Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF е с активи от 1.5 милиарда $ и наблюдава златните кюлчета с по-ниска цена.

Може да се каже, че Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF има преимущество пред SPDR Gold Shares ETF, с помощта на малко по-ниските разноски от 0.17% годишно.

Теодор Минчев, money.bg

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР