Всички за един? Или гаранциите на НАТО са само мит?

...
Всички за един? Или гаранциите на НАТО са само мит?
Коментари Харесай

Der Spiegel Всички за един? Или гаранциите на НАТО са само мит?

„ Всички за един? Или гаранциите на НАТО са единствено мит? ” – пита немското списание Der Spiegel. През 1955 година, когато Федерална Република Германия влезнала в Алианса, Бундесверът още не съществувал, и при положение на нахлуване от страна на Москва германците преди всичко възлагали своите очаквания на „ решителността на Съединените щати”, написа Клаус Вигрефе.

Тъй като държавното управление на Конрад Аденауер имало „ малко религия в Североатлантическия договор”, в конфиденциален документ „ Задължения на Съединени американски щати пред Федеративната република”, адвокати от немското Министерство на външните работи изброили всичко, за което „ Съединени американски щати дали своето съгласие”, отбелязва Вигрефе.

Експертите на Аденауер пристигнали до извод, че юридическите отговорности на американците са „ много скромни”, продължава създателят на публикацията. „ В случай на нахлуване на една страна от НАТО, изключително на Федерална Република Германия, Съединени американски щати се задължават да окажат поддръжка в степен в мярка, каквато счетат за належащо – цитира Вигрефе юристите от Министерство на външните работи на Федерална Република Германия. – Съединените щати вземат решение има ли нахлуване и какво да бъде военното подпомагане от тяхна страна.”

„ С други думи при положение на нахлуване на страна от НАТО американците по своя преценка вземат решение дали да се намесят във войната или да не подхващат нищо” – разяснява журналистът. А доколкото всички членове на НАТО са „ равноправни”, това визира освен Германия, само че и всички сътрудници в Алианса, установи Вигрефе.

От началото на украинската рецесия през 2014 година канцлерът Ангела Меркел непрекъснато приказва за „ отговорностите на НАТО пред всеки негов член”. С сходни заявки немското държавно управление се пробва да успокои балтийските страни, които „ се съмняват, че в спора с Москва те могат да разчитат на останалите партньори”.

„ От времето на Аденауер текстът на Североатлантическия контракт (член 5) не се е трансформирал. Няма никакви учредения към този момент да се трактува не по този начин, както преди 60 година, защото мнозина модерни политолози и адвокати интерпретират текста на контракта по същия метод, както в миналото специалистите на Аденауер” – обобщава журналистът от Der Spiegel Клаус Вигрефе.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР