Всички сме запознати с удобствата, които финтех компаниите като Revolut

...
Всички сме запознати с удобствата, които финтех компаниите като Revolut
Коментари Харесай

TBI Bank e първата, осъществила незабавно плащане в български лев

Всички сме осведомени с удобствата, които финтех фирмите като Revolut оферират. Сред тях са и незабавните парични преводи, които ни дават нужната еластичност, с цел да можем да се разплащаме в границите на секунди. Сега, тази функционалност към този момент е налице и в банковия бранш като началото сложи водачът в незабавните заплащания в България - TBI Bank. На 22 ноември в 10:14:13 часа клиент на банката сполучливо извърши първото неотложно заплащане посредством програмата Blink на Националната картова и платежна скица (НКПС), част от БОРИКА АД.

Услугата към този момент е налична за всички клиенти на TBI като това, което им разрешава е да изпращат и получават до 30 000 лева единствено за секунди към сметки в останалите банки, които са част от схемата. Тази услуга ще бъде налична непрекъснато – 24 часа дневно, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината. Това е следващата стъпка, която банката подхваща като част от своята цифрова промяна и още едно решение, което улеснява ежедневните банкови потребности на клиентите.

Предимствата, както за крайния клиент, по този начин и за търговците са редица. От една страна, потребителят ще може в действително време да заплати разноски като наем, битови сметки, онлайн покупки,  да направи превод до другар или родственик и редица други доста по-бързо и комфортно от преди. От друга, търговците могат да получат незабавно заплaщанията от клиенти, увеличавайки своята разполагаемост с финанси. От това преимущество биха имали изгода и всички дребни и междинни бизнеси, които постоянно би трябвало да покрият предварителни разноски за материали като по този начин те ще получат сумата от клиента си незабавно.

Като мощно контролирани институции, банките ни обезпечават нужната сигурност и успокоение, когато реализираме парични преводи. Сега, в допълнение на това, ще разполагаме и с експедитивност и еластичност, срещани по-скоро във финтех бранша. Като компания с фокус върху даването на новаторски решения, TBI още веднъж се потвърди като водач в незабавните заплащания в България. Този ход следва миналогодишния, когато те станаха първата и единствена банка в Югоизточна Европа, която се причисли към SEPA Instant – разплащателна скица за незабавни преводи в евро в границите на Европейския съюз и Европейската икономическа зона. Година по-късно TBI към момента e единствената банка в България и продължава напред като обезпечава сходна услуга за парични преводи и в лв. посредством програмата Blink на НКПС.  От банката споделят, че както евровите, по този начин и левовите незабавни заплащания ще станат част от цифровото портфолио на TBI, както и във значима част от ежедневните банкови потребности на клиента.

„ С доста труд и отдаденост от целия екип на TBI, приключението Blink за нас стартира преди 5 месеца, когато станахме първата изцяло оборудвана банка за незабавни заплащания и чакахме сътрудниците от другите банки също да се включат “, показа Елмаз Исмаил, началник отдел „ Разплащания “ в TBI Bank. „ Радваме се, че откакто се погрижихме целия развой по незабавни парични преводи да бъде равен, безвреден и бърз, в този момент взаимно с екипа на Схемата и БОРИКА можем да осигурим на клиентите си тази услуга, която до момента бе налична само при финтех фирмите. “

„ Осигуряването на незабавни заплащания за българските консуматори е голяма крачка в развиването на целия банков бранш в страната. Радваме се, че екипът на TBI Bank се включи с такова предпочитание и професионална експертиза в схемата и толкоз бързо съумя да се оборудва механически, с цел да може да даде тази услуга на своите клиенти. Blink е тук, с цел да обезпечи на българите едно напълно ново равнище на експедитивност, улеснение и сигурност при паричните преводи сред разнообразни банки, каквото до момента липсваше на българския пазар “, добави Мирослав Вичев, основен изпълнителен шеф на БОРИКА.

Всички клиенти на TBI Bank могат да се възползват от услугата за незабавни заплащания към банките, които са се включили към схемата Blink. Към момента процесът се прави през офис на банката, само че от TBI споделят, че най-скоро това ще бъде допустимо и през техните онлайн канали. Също по този начин се чака в идващите месеци още банки да се включат в схемата, разширявайки опциите за клиентите.

За TBI Bank

TBI Bank е изцяло лицензирана банка с фокус върху клиенти, дребни и междинни предприятия и търговци, предоставяща финансови и в допълнение внедрени услуги посредством необятна мрежа от „ phygital “ канали и платформи. Оперираме в България, Румъния, Германия, Швеция, Полша и Литва. TBI Bank e част от 4finance, един от европейските водачи в региона на цифровото потребителско финансиране. Чрез лична мрежа от 300 местоположения и доверена мрежа от над 11 000 търговци, единствено през 2020 година TBI Bank обслужи повече от 1 милион клиента и даде близо 500 хиляди заема. Успешният бизнес модел и фокус върху клиентите, разрешава на TBI Bank да бъде една от най-рентабилните и ефикасни банки в Югоизточна Европа, както и отличена за водач по резистентност и динамичност в България съгласно класацията на Капитал – К10.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР