Всички сме виждали известната снимка, на която Алберт Айнщайн позира

...
Всички сме виждали известната снимка, на която Алберт Айнщайн позира
Коментари Харесай

Каква е историята зад емблематичната снимка на Алберт Айнщайн?

Всички сме виждали известната фотография, на която Алберт Айнщайн театралничи с изплезен език, само че малко на брой знаят историята зад емблематичната снимка на гения.

Albert Einstein sticks out his tongue when asked to smile on the occasion of his 72nd birthday on March 14, 1951.

— Physics In History (@PhysInHistory)

В деня, когато Айнщайн отбелязва 72-ия си рожден ден на 14 март 1951 година, физикът, който по това време работи в Принстънския университет, се събрал с другари и сътрудници, с цел да почетат рок звездата от света на науката с ваучър, който, както се оказва, ще бъде запомнен вечно. На празненството са били поканени, както доста познати, сътрудници и другари, по този начин и доста фотографи, всред които и Артур Сасе.

През вечерта са направени многочислени фотоси, само че въпросната е направена секунди преди Айнщайн да си тръгне след празненството.
В края на вечерта великият академик бил изтощен и негов другар - Франк Айделот, някогашен началник на Института за усъвършенствани проучвания в Принстънския университет и Мари Джеанет, брачна половинка на Айделот предложили да откарат Айнщайн до дома му. Но скоро около тях се появила нова вълна от фотографи, които се пробвали да го снимат.

В този миг Айнщайн към този момент бил изтощен и нямал мощ за фотоси и повече усмивки. Точно тогава, когато Артур Сасе се доближил до отворената врата на автомобила, помолил за финален взор към камерата, Айнщайн бързо отвърнал с иронично, надменно, безгрижно изражение. Фоторафът се възползвал от опцията и уловил точния миг, без да подозира, че в камерата си има това, което ще стане най-известното изображение на гения.

Когато Артър Сасе показва фотографията в редакцията на UPI, множеството от сътрудниците му сметнали, че би било неуместно да разгласяват тъкмо тази фотография. Но, когато Айнщайн видял за пръв път изображението с неговия лик, толкоз доста го харесал, че изискал да му създадат 9 копия за персонална приложимост. Самият Франк и Мари Айделот са били изрязани от оригинала на фотографията, с цел да може геният да я разпраща на другари и близки като приветствена картичка. Така се родила и версията на фотографията, която всички познаваме и ни радва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР