Всички работещи в системата на столичния градски транспорт ще получат

...
Всички работещи в системата на столичния градски транспорт ще получат
Коментари Харесай

Увеличават с 10% заплатите в столичния градски транспорт

Всички работещи в системата на столичния градски превоз ще получат 10% нарастване на заплатите, считано от през днешния ден. Това е контрактувано след договаряния сред кмета на София Йорданка Фандъкова и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов , оповестиха от Столична община. Ежегодното нарастване на заплатите е заложено в тригодишното съглашение сред Столичната община и синдикатите.
 Пускат 30 нови тролейбуса и 30 електробуса в София
Пускат 30 нови тролейбуса и 30 електробуса в София

Проектът е на обща стойност 107,8 млн. лева

Фандъкова разяснява, че София не може да си разреши да спре градският превоз. " Водихме тежки диалози със синдикатите. Знаете, че финансовото положение на градския превоз е извънредно тежко . Цените на горивата се повишават непрестанно. 4 пъти по-високи са цените на електрическата енергия за електротранспорта и метрото спрямо предходната година. Компенсацията, която страната отпуска за електрическа енергия, покрива единствено 30% от нарастването ", изясни тя и напомни, че тази и предходната година Столична община обезпечава по над 170 млн. лева за градския превоз от личните си доходи. По гледище на общинските съветници Катя Йорданова и Карлос Контрера плануваните в началото 150 млн. лева за градски превоз в бюджет 2022 на София са увеличени на 170 млн. лева
 112 млн. лева са нужни за тока и горивата за градския превоз в София
112 млн. лева са нужни за тока и горивата за градския превоз в София

Столичната община търси финансова помощ от страната

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че въпросът с гарантирането на парите за нарастването на заплатите и за градския превоз като цяло през годината не е решен, тъй като финансовият министър Асен Василев е отказал да го дофинансира .
 Барбалов желае още над 6 млн. лв. за градския превоз и чистенето в София
Барбалов желае още над 6 млн. лв. за градския превоз и чистенето в София

Предлага актуализация на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за 2021 година

Той напомни, че в Европейския съюз работи правилник № 1370, съгласно който ангажимент за публичния превоз имат както страната, по този начин и локалните управляващи. " В България този ангажимент не е съразмерно споделен ", сподели Пламен Димитров и даде образец с Виена, където уговорката страна - община е 50% на 50%.
 ФТР
ФТР " Подкрепа " желае 178 млн. лева дофинансиране на общинските транспортни сдружения в София

Синдикактът заплашва да предприеме ограничения, в случай че не бъдат увеличени заплатите

Димитров посочи, че нарастването на заплатите се чака от водачите и поради инфлацията, която " изяжда " тези средства. " Трябва да намерим решение. Другата седмица имаме среща с премиера Кирил Петков и финансовия министър. Ако няма решение, ще би трябвало да се върнем и да кажем на хората, че заплатите не са обезпечени ", уточни още Пламен Димитров.
 Фандъкова отхвърли да взима двойна заплата - реже разноски, с цел да има за превоз
Фандъкова отхвърли да взима двойна заплата - реже разноски, с цел да има за превоз

Три партии оферират 6419 лева месечно заплащане за кмета и 4043 лева за общински консултант

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов акцентира, че всички институции би трябвало да изпълнят своите отговорности. По думите му, в случай че нещата останат в сегашната обстановка, " прекомерно е допустимо още през август - септември обстановката са се промени към доста неприятно. Разговорите, които ще водим идната седмица с държавното управление ще бъдат извънредно съществени. Досега не бяха получени средства в нужния размер за градския превоз ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР