Всички лекарства от позитивния лекарствен списък ще бъдат наблюдавани за

...
Всички лекарства от позитивния лекарствен списък ще бъдат наблюдавани за
Коментари Харесай

Забрана за износ на лекарства при наличности под 65% от потребностите

Всички медикаменти от позитивния лекарствен лист ще бъдат следени за това в какви количества се внасят и по какъв начин те се движат на българския пазар. Наблюдението ще става през електронната система, която е в развой на създаване и към която информация ще бъдат задължени да подават всички участници по веригата на лекарствоснабдяването – от производителите, през дистрибуторите до аптеките. Данните ще се управляват и проучват от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) и при потвърден дефицит износът на избрани медикаменти ще бъде забраняван.

За дефицит на лекарствени артикули от позитивния лист ще се смята, когато анализът на ИАЛ откри, че наличните количества от тях са по-малко от 65 на 100 от нужните количества за облекчаване на здравните потребности на популацията за интервал от 6 месеца, изчислени въз основа на средномесечното ползване на съответния лекарствен артикул за миналата половин година.

Медикаменти, за които се откри липса или дефицит, ще попадат в забранителен лист за експорт, до момента в който дефицитът не бъде преодолян. Списъкът ще се актуализира всяка седмица или при настъпване на смяна в събитията.

Това плануват промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, засягащи паралелния експорт на медикаменти, импортирани от ръководителя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ).

С предлаганите промени на процедура се ревизира импортирания от Министерството на здравеопазването план, който предвиждаше по-тромава процедура за определяне на дефицит и неналичия, само че и не залагаше сходен буфер наличностите да паднат под 65% от потребностите, с цел да попаднат избрани медикаменти в забранителния лист.

Първоначално импортираният от държавното управление законопроект предвиждаше Експертен съвет към ИАЛ с представители на разнообразни институции да създава два списъка– единият за медикаментите, за които краткотрайно може да направи ограничавания в износа при определяне на дефицит, а другият – за медикаментите, за които в границите на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят отвън страната. За неналичия на пазара трябваше да рапортуват аптеките въз основа на отказани поръчки от дистрибутори, което в този момент се предлага да отпадне.

В плана на Дариткова няма Експертен съвет, а администрирането и анализирането на информацията от електронната система ще се прави напълно от ИАЛ. Освен това се уточни дефиницията за липса и дефицит на лекарствен артикул, като засичането на количествата ще става напълно по електронен път, а няма да се разчита на струпване на обособени сигнали. Както и в първичния вид, е планувано електронната система да стартира да работи до 4 месеца след приемането на закона. Здравният министър Кирил Ананиев заяви преди време, че по нея към този момент се работи.

Фармацевтичните компании ще поддържат 10% запас

Като част от наличностите на пазара няма да се смята запасът, който фармацевтичните компании ще бъдат длъжни да поддържат. Предвижда се той да е в размер на 10% за медикаментите от позитивния лист, нужни за облекчаване на здравните потребности на
популацията за интервал от 6 месеца, изчислен въз основа на средномесечното
ползване на съответните лекарствени артикули през последната половин година.

Производители, дистрибутори и аптеки ще рапортуват наличностите всяка седмица

Всяка седмица или при смяна на събитията фирмите ще би трябвало да подават към електронната система информация за доставените в България количества лекарствени артикули от позитивния лист, дистрибуторите, на които са доставени количествата, датата, на която са осъществени доставките, наличните в складовете количества, посочени по лекарствени артикули.

Подобни отговорности се вменяват и на компаниите, които реализират успореден импорт на лекарства. Те ще би трябвало да подават информация към системата за импортираните и доставени на аптеките количества, датите на вноса и доставките и съществуването на въпросните артикули в складовете.

Въвеждат се и отговорности за аптеките и дистрибуторите да осведомят посредством електронната система за доставените, продадените и наличните им количества лекарствени артикули, включени в позитивния лист.

Глобите за промишлеността от 50 хиляди до 150 хиляди лева

Създава се правна опция ИАЛ да прави инспекции на участниците по веригата, които са длъжни да подават информация към електронната система.

За неспазването на наредбите на закона фармацевтичните компании ще подлежат на санкция в размер от 50 000 до 100 000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 100 000 до 150 000 лева

За експорт на медикаменти от забранителния лист санкцията ще е от 50 000 до 100 000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 100 000 до 150 000 лева

Същият размер на санкциите са заложени за неподаване или неподаване в период на информация към електронната система, както и за подаване на непълна или неточна информация.

За първия забранителен лист за експорт на лекарства дефицитът ще бъде открит въз основа на нужните количества за облекчаване на здравните потребности на популацията за интервал от три месеца, изчислени въз основа на средномесечното ползване на съответния лекарствен артикул за предходните три месеца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР