Всички козметични и фризьорски салони за жени в Афганистан трябва

...
Всички козметични и фризьорски салони за жени в Афганистан трябва
Коментари Харесай

Талибаните продължават да превръщат живота на жените в ад

Всички козметични и фризьорски салони за дами в Афганистан би трябвало да затворят. Въоръжените ислямисти към момента не са съобщили аргументите за това, само че представителят на Министерството за поощряване на добродетелите и попречване на пороците Мохамад Сидик Акиф Махаджар удостовери, че възбраната за активността на салоните за хубост е оповестена с декрет.

Занаятчийската камара в Кабул счита, че с използването на това решение над 50 000 дами в страната ще останат без работа. " В момента в Афганистан има към 12 000 дамски фризьорски салона ", сподели пред Дъждовни води изпълнителният шеф на Търговската камара в Кабул Абдул Латиф Салехи. Салоните би трябвало да довършат докладите си до 26 юли, оттова нататък вече няма да им бъде позволено да работят.

За дамите единствено става по-лошо

За доста дами в Афганистан работата в салоните за хубост е един от дребното останали способи за независимо изкарване на прехраната. Фатема е една от тях. Пред Дъждовни води тя описа следното: " След гибелта на брат ми, който беше погубен при атентат в Кабул, аз станах индивидът, който изкарва прехраната за петчленното ми семейство. В момента съм доста обезпокоена от това, което ще се случи с мен и фамилията ми, когато салонът затвори ".

Афганистан претърпява една от най-тежките филантропични произшествия в света. По данни на Организация на обединените нации две трети от популацията не разполагат с задоволително храна, а близо един милион деца страдат от остро недохранване. Световната общественост не признава ръководството на талибаните поради грубите погазвания на човешките права и правата на дамите. Всичко това докара до прекъсване на огромна част от интернационалната помощ, която страната получава. Въпреки това талибаните не престават да постановат нови забрани, които засягат предимно жените.

" Защо дамите да не могат да се подстригват? "

Лале, фризьорка от Херат, приканва талибаните да преразгледат своето решение. Тя споделя пред Дъждовни води, че съблюдава всички правила и разпореждания и не нарушава законите на шериата. " Моля талибаните да не лимитират повече правата на дамите и да не трансформират техния живот в пъкъл. "

След шести клас ученичките имат право да посещават единствено религиозни училищаСнимка: Ebrahim Noroozi/AP/picture alliance

Миналата година Министерството за поощряване на добродетелите и попречване на пороците настоя всички дамски фризьорски салони да приготвят клиентките си преди гримирането им по този начин, че те да могат и да се молят по-късно. Клиентките трябвало на първо време да измият ръцете и лицето си с вода, преди да им бъде комплициран гримът или да им бъдат подстригани косите. 

Назрин, която от години ръководи сало за хубост в Кабул, споделя следното: " Не разбирам женомразството на талибаните. Защо дамите да нямат право да се подстригват? В името на Бога, уморихме се да живеем в тези условия. Направихме всичко, което те подредиха. Освен това събират и налози от салона ми. Въпреки това желаят да ни блокират и още повече. "

Жените - без обучение и без работа

След като взеха властта в страната през август 2021-а година, талибаните започнаха да изтласкват дамите от обществото. Първо плакатите и фотосите на дами изчезнаха от публичното пространство. А дамските фризьорски салони трябваше да боядисат витрините си в черно или да ги скрият със пердета. Постепенно бяха въведени и още ограничавания - през днешния ден дамите нямат право да посещават университети и междинни учебни заведения, нямат даже право да работят за благотворителни организации.

По данни на ЮНЕСКО възбраната за навестяване на университети визира към 90 000 дами в страната, които към този момент са били записани. А Международната организация на труда заяви, че работещите дами в Афганистан в края на предходната година са били с 25 % по-малко, в сравнение с през второто тримесечие на 2021-а.

Във фризьорския салон на Назрин работят 10 ученички и студентки, които са били лишени от правото на обучение, споделя тя. Ако салонът затвори, всички те ще останат безработни.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР