Всеки втори сладолед във фунийка има ешерихия коли. Това установи

...
Всеки втори сладолед във фунийка има ешерихия коли. Това установи
Коментари Харесай

Изследване на „Телеграф“: Всеки втори сладолед с ешерихия коли

Всеки втори сладолед във фунийка има ешерихия коли. Това откри проучване, направено от Центъра по биология на храните, поръчано от „ Телеграф “. За теста са взети общо 10 сладоледа от разнообразни павилиони, като 7 от тях са закупени от заведения на столична улица, а три – от търговски центрове. Пробите са набрани на 17 август, като след закупуване на леденото прелъщение са сложени в стерилни пликове и затворени в хладилна чанта.

Изследването пък е направено в същия ден директно след закупуването им и два дни по-късно – на 19 август, при седем от тях е открито съществуване на колиформи, което допуска някакъв тип замърсяване. След изчакване на нужното за тестът отчитане в границите на още два дни излиза наяве, че в 5 има ешерихия коли. За съпоставяне при проучване, направено още веднъж по поръчка на „ Телеграф “ през 2020 година, са взети 11 проби, а ешерихия коли е открита в четири от тях.

Оказва се, че по-сигурното място за покупка на насипен сладолед е от моловете. При взети три проби оттова единствено в една е открито съществуване на ешерихия коли, като на място употребяват една и съща лъжица за сервиране и я измиват в буркан, изравен от горната страна на щанда. Има и случаи, в които са закупени проби сладолед от една и съща марка, само че на разнообразни места, при които е открито, че в тези от закритите търговски центрове няма съществуване на бактерии. Това демонстрира, че по-голяма е вероятността замърсяването да е при продажбата, а не в самото произвеждане. Повечето от тестваните, при които има замърсяване, е в резултат на човешката интервенция при сервирането.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР