Всеки цвят има своето значение и въздейства по някакъв начин

...
Всеки цвят има своето значение и въздейства по някакъв начин
Коментари Харесай

Цветове, които имат стимулиращо въздействие

Всеки цвят има своето значение и влияе по някакъв метод на човешката душeвност.

Основните цветове са алено, синьо, жълто и зелено. В логиката на психиката те се свързват с тялото, мозъка, страстите и салдото сред тях.

От тези четири цвята произтичат и останалите като от въздействието, което оказва всеки един цвят, зависи и това на техните производни. Някои от тези цветове обаче оказват по-силно въздействие върху хората от други. Нека забележим кои са те.

ЧЕРВЕН

Това е един много мощен цвят освен заради яркостта си. В положителен смисъл аленият цвят се свързва със мощ, кураж, сила и геройство. Отрицателните въздействия, които може да окаже са експанзия и напрежение.

В цветовата палитра аленото се отличава с най-дълга дължина на вълната, т.е. даже и да не е преобладаващият цвят в едно комбиниране, човешкото око нормално вижда първо него. Това значи, че има мощни свойства и е един от най-ефективните цветове. Ето за какво светофарът за стоп свети в алено. Затова и множеството пътни знаци имат червен кант.

Ефектът му може да бъде и чисто физически - стимулиране и забързване на пулса.

ЖЪЛТ

 Жълтият цвят има стимулиращо влияние

Естествено ослепителен, този цвят също може да има мощно влияние. То символизира оптимизъм, прочувствена и съзидателна мощ. На другия край може да се свърже със боязън, ирационално държание, меланхолия и тревога.

Дължината на вълната на този цвят също е дълга. Не колкото при аленото, само че еднообразно стимулираща. Ако става въпрос за страсти, то тогава жълтото е доста по-силно от аленото. Правилният за вас колорит има способността да повдигне настроението ви, да ви извърши с оптимизъм и убеденост.

Обратното, в случай че нюансът на жълтия цвят не е верен за вас или пък прекалите с жълтото, може да докара до меланхолия или тревога.

ОРАНЖЕВ

Оранжевият цвят се получава, когато комбинираме жълто и алено. Затова той също е мощно подтикващ и въздействащ цвят. Предизвиква комфорт и усеща за сигурност. Свързва се със пристрастеността, чувствеността и изобилието. Има, естествено, и по-отрицателни конотации като неспокойствие и фриволност.

Оранжевият цвят подтиква по едно и също време физическите и психичните ни реакции.

 Черният цвят влияе стимулиращо

ЧЕРЕН

Черното съставлява всички цветове. Той демонстрира тоталният мрак, поглъщането на всички цветове. Черното построява преграда сред нас и външната сила. Изгражда преграда пред светлината. Черното се свързва и със сигурността - физическа и прочувствена. В същото време обаче значи и тъга, мраз и подтисничество.

БЯЛ

Така както черният цвят всмуква всички останали цветове, белият ги отразява. Също като черното обаче бялото основава преграда. Сякаш не ни дава да го допираме. Бялото е чисто и почтено, а в по-негативните си усещания - стерилно. Концепцията за яловост също носи в себе си отрицателни конотации.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР