Всеки ще оцени вкусовите качества на така популярния в нашата

...
Всеки ще оцени вкусовите качества на така популярния в нашата
Коментари Харесай

Глинените съдове – за и против

Всеки ще оцени вкусовите качества на по този начин известния в нашата страна гювеч. Но по какъв начин да изберем глинени съдове, които да не тровят в допълнение нашия организъм и изобщо има ли такива.

Глината е материал, който от хиляди години се употребява при производството на съдове. В тях се готви и се съхранява храна. Но за никоя глина не може да се каже какво съдържа сигурно, защото в другите краища на света състава и е друг.

Още от древността, като примеси на глината пък са слагани пясък, черупки от миди и дребни частици от към този момент подготвена, натрошена глина. Това защищава от напукване. Проблемът, в случай че може да бъде избран по този начин, е, че някои типове глинени съдове съдържат олово в състава си, което е в резултат на гледжосването.

 Глинени гювечета

Друго значимо нещо за глинените съдове е, че в тях е добре единствено да се подготвя храна, само че не и да се съхранява. Това е по този начин, тъй като в същото време покритието им също отделя в минимално количество олово.

Има глинени съдове, които не се гледжосват. Те се познават, тъй като нямат шарки по повърхността си. При готвенето с тях има няколко доста значими момента. Преди да пристъпите към него, самият съд би трябвало да престои във вода, с цел да поеме част от нея. Ако не го извършите, ще изтегли от гозбата всичката вода по време на готвенето и яденето ще остане изсъхнало.

 Съдове от глина

Смята се, че не гледжосаните съдове са най-здравословни. Това е по този начин, заради обстоятелството, че не са в допълнение обработвани и не съдържат олово. На пазара се оферират две разновидности – едните са напълно от глина, а другите са с незалепващо керамично покритие.

Вторият и по-масово публикуван тип са гледжосаните гювечи. Те са по известни, защото са по-издръжливи, по-удобни и по красиви. Ако избирате такава посуда, най-добре се уверете какъв е съдът, т.е. какво съдържа и дали в процеса на гланциране е употребявано олово.

Производителите на глинени съдове настояват, че състава на оловото е подобен, че е невероятно да се отдели в храната. Други пък споделят, че се отделя, само че в дребни количества, незасягащи организма.

Друг е въпросът, че кухненската посуда не е единственото място, от което се тровим с олово. От друга страна, организмът ни е организиран да се оправя с дребни количества отрова, с помощта на потреблението на подобаваща храна. Срещу оловни излъчвания е добре да се употребяват храни, богати на калций.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР