Всеки се сблъсква с различни проблеми в ежедневието. Някои от

...
Всеки се сблъсква с различни проблеми в ежедневието. Някои от
Коментари Харесай

Техники за бързо решаване на проблеми

Всеки се сблъсква с разнообразни проблеми в всекидневието. Някои от тях са по-незначителни и се вземат решение елементарно посредством потреблението на бързи решения или дейности, които са били сполучливи в предишното.

В публикацията ще разгледаме съществени техники за бързо разрешаване на проблеми в тези обстановки, в които наподобява, че няма елементарен излаз.

Изправете се против казуса

Тъй като проблематичните обстановки не са приятни, доста хора се стремят да ги избегнат, игнорирайки казуса, до момента в който той пораства и заема застрашителни размери, причинявайки неспокойствие, тревога, даже ужасяващ стрес. Не се крийте от казуса, изправете се против него и го анализирайте - едвам тогава, може да прецените дали паниките си заслужават.

Бъдете наясно с казуса

Щом желаете да решите проблемите си, вземете лист хартия и опишете своите терзания. По този метод ще можете да се фокусирате върху проблемите си и търсенето на решение. Допълнително преимущество на тази техника е, че с времето ще забележите по какъв начин някои проблеми се повтарят и постоянно това, което ви тревожи през днешния ден, може да ви е тормозило преди години, а към днешна предходния проблем да ви се коства изцяло нищожен.

Отговорете си на следните въпроси

Каква тъкмо е обстановката?

Каква бих искал/а да бъде обстановката?

Какви са пречките за реализиране на фантазията обстановка?

Например: Чувствам се изнемощял от работа (1), желае ми се да стартира да се грижа за себе си (2), само че нямам време (3).

В съответната обстановка, главната спънка наподобява, че е неналичието на време - вероятен излаз е правенето на график, в който спа процедурите/тренировките/ четенето на книга участват наложително. Започнете с 20 минути на седмица и последователно увеличавайте задачата си.

Първоначално смяната ще бъде сложна и ще изисква старания, само че след това ще установите, че в действителност не неналичието на време е била главният проблем, а недобра организация на уговорките и неналичието на предпочитание за смяна.

 Водете дневник, с цел да решите проблемите си елементарно

Бъдете наясно с задачите си

За да решите казуса, дефинирайте авансово триумфа.

Поставяйте си постижими и ясни цели. Ако задачите са прекомерно нереалистични, неуспехът, даже предвидим, би имал отрицателни последствия. Бъдете точни и съответни във връзка с това, което желаете. Например, резултатите от цел “Да бъда щастлив/а ” мъчно могат да бъдат систематизирани и безапелационни. По-добре е да помислите какво Ви прави щастливи и да се фокусирате върху него.

Започнете с краткосрочни цели, върху които да работите интензивно.

Когато се изправите пред компликации, пробвайте да анализирате обстановката умерено и да откриете опцията за смяна, която постоянно се крие зад казуса.

Понякога точно невъзможността да продължим по отъпканите пътеки, е повода да се развиваме и да бъдем по-щастливи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР