Всеки път, когато Lucid Group Inc. или Rivian Automotive Inc.

...
Всеки път, когато Lucid Group Inc. или Rivian Automotive Inc.
Коментари Харесай

Производителите на електромобили горят пари с голяма скорост

Всеки път, когато Lucid Group Inc. или Rivian Automotive Inc. продадат електрически автомобил, те губят стотици хиляди долари поради зашеметяващите разноски за първични материали и произвеждане. Това демонстрират последните им доклади за приходите, представени от Reuters.

Тримесечните финансови данни на производителите на електрически транспортни средства (EV) от последните две седмици демонстрират, че те се пробват по всякакъв начин да реализират задачите за доставка и харчат пари с бързи темпове.

Приходите на Lucid скочиха до 492.5 милиона $ през тримесечието юли – септември от 3.3 милиона $ година по-рано, а загубите се усилиха, защото клиентите анулираха поръчки, страхувайки се отдавна за очакване.

Компанията, която стана обществена доскоро повече от година и е подкрепена от Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия, видя по какъв начин пазарната ѝ стойност се свива с две трети тази година до към 20 милиарда $ от 95 милиарда $ на върха си през ноември 2021 година

Производителят съобщи, че има задоволително пари, с цел да се устоя най-малко през четвъртото тримесечие на идната година и се стреми да набере към 1.5 милиарда $ посредством продажба на акции. Цената на дяловете ѝ падна със 17% след оповестяването на резултатите и се възвърне ненапълно през идващите две сесии, с цел да приключи в петък с 4.4% спад.

Листнатата в Съединени американски щати английска компания Arrival SA предизвести предходната седмица, че може да няма задоволително пари, с цел да поддържа бизнеса си към края на идната година и ще би трябвало да редуцира работни места. Все още не е почнало всеобщо произвеждане.

Няма да седнал съм тук и да ви споделям, че времето не е мъчно “, сподели Авинаш Ругубур, президент на английската Arrival SA, пред Reuters в петък.

„ Трудно е, ние сме там всеки ден, всяка вечер, работим върху технологиите, транспортните средства, а също и върху набирането на капитал. “

Canoo Inc съобщи през май, че има „ основни подозрения “ по отношение на оцеляването на предприятието. В края на септември компанията имаше едвам 6.8 милиона $ в брой и еквиваленти, което е внезапен спад по отношение на 415 милиона $ година по-рано.
Кешът е цар
Много започващи компании за електрически автомобили записаха големи загуби през септемврийското тримесечие и предизвестиха, че високите разноски ще останат заради възходящата инфлация и световната рецесия при веригата на доставки. Само година по-рано няколко листнаха акциите си на високи цени, привлечени от триумфа на Tesla, която в този момент е най-скъпият производител на коли в света.

Tesla претърпя това, което нейният началник Илон Мъск тогава назова " индустриален пъкъл ", преодолявайки усложненията в доставките, сключвайки покупко-продажби за акумулатори с основни снабдители, и увеличавайки производството за хитовия Model 3.

Компанията обаче се сблъска с тези провокации в друго време, когато беше съвсем единственият производител на електрически автомобили, а конкуренцията от огромните играчи на пазара на стандартни коли, в това число General Motors и Volkswagen, беше в зародиш.

През последното тримесечие Tesla регистрира облага от 3.3 милиарда $.

В бизнеса с електрически автомобили... ранният стадий е упражнение по изгаряне на пари, мъчно е да се преодолее гърбицата “, сподели анализаторът на Canaccord Genuity Джордж Джанарикас.

Анализатори са на мнение, че тези компании би трябвало да намерят способи да пестят пари, в случай че желаят да надживеят неприятната икономическа обстановка. Фирмите са възприели разнообразни подходи.

Rivian трансферира повече доставки на коли в Съединените щати към железопътен товарен превоз, Lucid също  обмисля това като алтернатива.

Lordstown Motors продаде 20% от капитала си на софтуерния колос Foxconn този месец. Миналата година той продаде завода си в Охайо на тайванската компания – договорка, наложена от неналичието на средства, с които да стартира производството на своите пикапи Endurance.

Все отново, по-високата продуктивност в последна сметка ще понижи цената на колите, а ограничението на производството може да заплаши пътя към рентабилността, споделиха анализатори.

Някои от тези компании са в по-добра позиция да оцелеят.

Rivian, подкрепяна от Amazon.com и Ford Motor, имаше 13.8 милиарда $ в брой в края на септември. Освен това има контракт за доставка на 100 000 електрически микробуса на Amazon. Но себестойността е към 220 000 $ на продадена кола по отношение на междинна продажна цена от 81 000 $ през тримесечието, пресмята CFRA.

Gianarikas от Canaccord сподели, че тук могат да се извлекат поучения от дотком балона през 90-те:

Не постоянно е успявала компанията с най-хубавия бизнес проект. Това беше компанията с най-хубавия баланс. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинелектромобили горене на пари Lucid Group ПоследниНай-четениИндустрии 36 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Пазари 140 Най-голямата европейска борса към този момент не е в Лондон Накратко 2246 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Инфраструктура 900 Шишков: Магистрала „ Рила “ е значима за бъдещето на София Политика 6262 И Швеция блокира България за Шенген Политика 6062 Загуба или капан: Какво се крие зад изтеглянето на съветската войска от Херсон? Компании 4031 Мъск предизвести за опцията Twitter да банкрутира Накратко 3935 Седмични вести: Невиждан брой нови жилища; Германска инвестиция за €1 милиарда Всички новини19:16 Накратко 36 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред провалОще от ИндустрииВиж всички40 плана за над 2.2 милиарда лева са пред сертифициранеСлед края на държавния монопол: Заплита се галактическа конспирация за милиарди Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР