Всеки още от малък знае за процеса на фотосинтезата, в

...
Всеки още от малък знае за процеса на фотосинтезата, в
Коментари Харесай

Иновация - изкуствени листа ще генерират кислород

Всеки още от дребен знае за процеса на фотосинтезата, в който растенията преработват въглеродния диоксид в О2. По този метод атмосферата на Земята става удобна за развиване на живот. От това знамение на природата са се въодушевили група учени, които желаят да приложат този фасон в галактическите полети.

Теоретично посредством фотосинтеза може да се обезпечат подобаващи условия

по време на продължителни галактически експедиции, на пилотирани кораби и станции на колонизатори на други светове. Но защото развъждането на гори на Марс към момента не е по силите ни, е необходим различен сурогат на листата. Освен това в положение на безтегловност растенията не виреят добре. Тук на помощ идват синтетичните аналози на листата.

Първото изкуствено биологично листо е дело на студента по изкуствата в Кралския лицей Джулиан Мелчиори. То съставлява неповторима композиция от копринени белтъци с същински хлоропласти. Те дават отговор за фотосинтезата при растенията. А най-хубавото е, че, с цел да работи обикновено, се нуждае единствено от малко светлина и вода.

Мелчиори споделя, че с цел да направи листото толкоз напълно, е извлякъл хоропласти от растителни кафези и ги е сложил в копринена материя. Идеята му е потребление на успеваемостта на природата в техногенна среда.

 замърсяване

Проектът Копринен лист (Silk Leaf) е осъществен в близко съдействие с учени от Лабораторията по коприната в университета Тъфтс. Полученото е първият фотосинтетичен материал, който умерено живее и диша както нормално листо.

Приложението на новото изобретение може да е всестранно. С него могат да се вършат декоративни дишащи детайли за интериор, здания и други. От друга страна тези листа могат да се употребяват като мощен генератор на О2 на борда на галактически станции.

Освен всичко друго посредством тези листа може доста да се пречисти въздухът в огромните градове. Поставени в дома под формата на лампи, направени от копринени листа да вземем за пример, може да гълтам въздуха от улицата, да преработват влагата и въглеродния диоксид в О2 и да се подава в домовете и офисите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР