Всеки обича спектъра на цветовете – психолози, физици, биолози и

...
Всеки обича спектъра на цветовете – психолози, физици, биолози и
Коментари Харесай

Астрология на цветовете

Всеки обича спектъра на цветовете – психолози, физици, биолози и астролозите не са изключение. Дори Джеф Майо (английски астролог и учител/писател) не е могъл да се въздържи да приключи книгата си Планетите и човешкото държание, съдържаща деветнайсет страници с обичайни асоциации, в това число планетарните цветове . Той не се е въздържал да се разграничи от несъразмерни фриволности:

“Цитираният набор от цветове асоциирани със Слънцето, Луната и планетите не са компилирани, с цел да задоволят любознанието на четец, чийто интерес към астрологията е на равнище “предсказване на Съдбата ”, а като намерено показване на доказателство за нелепостта и нелепостта на доста астролози при тяхното интерпретиране на астрологията. ”

На пръв взор е изтъкнат явен песимизъм. И въпреки всичко, в случай че Венера, да вземем за пример, се асоциира със: синьо, зелено, жълто и бяло; то зодия Телец – с всички тях плюс оранжево и кафяво. Някои приписвания могат в действителност да звучат смехотворно, други могат да излязат от бъркотията на смесването на цветовете на планетите с тези на знаците, само че зад целия този безпорядък и безсмислица имам вяра, че можем да открием причинност и причина.

Ако разлистваме всеобщите трудове първото, за което се хващаме, е разликата сред цветовете като проводници на астрологическите въздействия и астрологичните фактори, които биха определили смислите на цветовете. Често те звучат като едно и също, само че не са. В първия случай имаме цвета, употребен като влияние върху индивида. И цветотерапевтът, и дизайнерът по интериора, и магьосникът употребяват алено, с цел да провокират сила и топлина; с цел да провокират Марсов резултат . Във втория случай Марс като сигнификатор, нормално в астрологичната карта, се интерпретира като целесъобразен за предмет или човек, окачествен с аления цвят. С тези два образеца детайлите “червено ” и “Марс ” работят и по двата метода, само че това не постоянно е наложително.

Природата на цвета

Според учебниците по физика цветът се получава от дължината на светлинната вълна; светлината в синия завършек на спектъра има по-къса дължина на вълната от тази в аления край. Всъщност това е единствено половината истина, защото човешкото око не може да дефинира дължината на светлинната вълна. То има три вида рецептори с тяхната оптималната сензитивност в краищата и средата на лъча забележима светлина: наследник, зелен и червен. Според Гьоте, в опониране на Нютоновата доктрина, цветовото усещане е материя за мозъка, а не за окото. Това бе потвърдено от Едуин Ленд (откривателя на полароидния фотоапарат), който сподели, че ние можем да забележим цялостната цветова гама при проява на пейзаж, прожектиран единствено с червени и жълти светлини. В този опит, всички рецептори са подтиквани към някакво уголемение, даже когато синята светлина е към този момент получена; фенът интерпретира картината като изцяло полихромна – каквато тя е нарисувана и в реалност.

Началният разбор на синьото, зеленото и аленото демонстрира, че другите цветове могат да бъдат основани при смесването на главните три. Фигура 1 демонстрира смесването на светлината. От първите два първоначални можем да получим второстепенен – жълт, магента или циан /тюркоаз/; от всичките три получаваме бялата светлина.

Фигура 2 демонстрира смесването на матовите пигменти. Червената картина е алена, защото всмуква зелената и синя светлина и се отразява аления цвят; синята картина е синя, тъй като всмуква аленото и зеленото, като остава единствено синия. Ако аленото и синьото се смесят, те ще всмукват зеления цвят и отразената светлина ще бъде примес от алено и синьо: пурпурно. С други думи, смесените светлини са спомагателни – всички съставни елементи са забележими, – само че смесените пигменти са извадени – остава отразената светлина. За транспарантните пигменти – също като принтерно мастило, първичните са също като вторичните като светлина, и така нататък Добавянето на цвета е показано на диаграмата. Тук първичният цвят е примес от два други първични; спомагателният цвят на аленото е циан, изваденият цвят е зеленото. Смесените спомагателни светлини ще произведат бяло, защото ще включват трите първоначални цвята. Смесването на спомагателните пигменти ще докара до цвят, непосредствен до черния; или до неутралните сиво и кафяво. Ако известно време наблюдавате втренчено ослепителен цвят и по-късно преместите погледа си върху бяла повърхнина, ще видите послеобраз, който се явява изваден цвят.

Цветът и индивидът

За разлика от другите знаци, цветовете приказват непосредствено на нашето усещане и са склонни да имат близки асоциации в другите култури. Асоциирането на аленото с виталност и заплаха може да бъде срещнато както в античния Египет, по този начин и в модерния свят. Подобно, фанатичното отдаване на политиката основава асоциация с черната магия, да вземем за пример расизма, асоциацията със зла магия и черният цвят е позната както в Африка, по този начин и в Европа: символизмът се свързва с заплахите и мистериите на нощта.

Основният контрастност е сред топлите и студените цветове. Топли са жълтото, аленото, магента и кафяво; студените са виолетово, синьо, зелено и сиво.

Топлите цветове са стимулиращи, студените-успокояващи. Ефектът е освен психически: алената светлина повишава кръвното налягане, до момента в който синята го смъква, даже и когато обектът е с превързани очи.

Приложение на цветовете

Най-простото приложение на цветовия резултат е в схемите на украса при интериорния дизайн. Това постоянно ще бъде правено, само че пионер в систематизираното проучване на цветовите резултати в този подтекст е Рудолф Щайнер, който го е приложил при дизайна на своите учебни заведения.

Друга приложимост е в цветовата терапия: на пациента се демонстрират разнообразни по цвят светлини или даже му се предлага да пресъздава избран цвят. Селекцията на подобаващия цвят нормално се базира върху цветовите желания на пациента или психометрията, само че астрологичната диагноза е явна опция. Лечението на душевен проблеми, в частност хроничните, е допустимо като тип психотерапия.

Цветотерапията е сходна на практиката на Рененсансовия мъдрец Марсилио Фичино, който е отчитал неподходящите астрологични въздействия посредством привличането на удобните такива със знаци, звуци, миризми, и усети подобаващи за тях. Това е, несъмнено, образец за магия, област, където цветът постоянно е имал своето значимо значение. Казано е, че магията е метафизика, по този начин както инженерството е физика. Сега концепциите на метафизиците и знаците, с които боравят намират нови принадлежности, с цел да произведат предстоящите резултати. Например, когато магьосникът държи нож в обред, асоциирано с детайла въздух, това е с цел да концентрира мозъка си върху същинската интервенция: освобождението на вътрешния мир; това е реализирано, тъй като самичък по себе си ножът е бил обагрен и по него са изписани сигили и имена, всички символизиращи въздуха. По сходен метод ясновидското проучване на вътрешния мир е обвързвано с Дървото на живота – видяните цветове дружно с други знаци, ще потвърдят, че пътешественикът е на правилния път.

Цветовете и техните благоприятни условия

Черното е строго, обичайно и тържествено. В античен Египет е символизирало нощта, гибелта и магията; било е диаметралност на зеленото –цветът на живота.

Бялото е точно, сериозно и откровено. В Египет е символизирало девствеността, чистотата, женствеността и Луната, контрастирайки с мъжественото алено.

Червеното е интензивно, смело, буйно и оптимистично. То разбужда и окуражава действеността. Според Гьоте аленото е най-интензивният цвят, по-далечен и от черното и от бялото и е за отбелязване тези езици, които имат думи единствено за три съществени цвята постоянно избират черно, бяло и алено. В Египет аленото символизира неустрашимост, живот и топлота, само че също и заплаха. Противоположно е на женственото бяло: това може да бъде забелязано в египетското изкуство, където дамите са бели, а мъжете кафяви /което може да бъде несъмнено като сянка на червеното/. Розовото е по-меко и по-нежно от аленото, по-скоро женствено, в сравнение с мъжествено, то е положително за комфорт и лекуване.

Оранжевото е по-амбициозно и по-себедостатъчно от аленото, само че с по-умерена топлина; то има интелигентността на жълтия цвят, само че без неговата възвишеност. Използва се лечебно, с цел да провокира наслада и да излекува тъгата.

Жълтото е интелектуално и общително. То се употребява, с цел да провокира отделяне и да редуцира депресията. Според Гьоте жълтото е най-позитивният цвят, противопоставен на синия, и непосредствен до чистата светлина. В Египет е символизирал Слънцето.

Зеленото е лечебно, симпатично, стабилно и сдържано. В околната среда понижава напрежението и придвижването. Според Гьоте зеленото е успокояващо, тъй като балансира позитивното жълто и отрицателното синьо. В Египет зеленото е символизирало живота, растежа и прераждането; противоположно е на черното, цветът на гибелта.

Цианът /или тюркоазът/ комбинира резултатите на зеленото и синьото. Чаровно е, само че себепоглъщащо; успокоява и освежава.

Синьото е идеалистично, рационално, почтено и умерено. Според Гьоте синьото е най-негативният цвят, непосредствен до черния. Много езици не вършат разлика сред синьо и зелено; в Египет, светлосиньото се е разглеждало като зелено, а тъмносиньото – като черно. Светлосиньото е по-духовно, тъмносиньото – по-общително.

Пурпурното /или виолетово/ е величествено, идеалистично и сензитивно, само че и с изчезнала самокритичност. Гьоте го назовава обезпокоителен цвят, балансиращ сред позитивното алено и отрицателното синьо. В множеството езици виолетовото е наричано синьо “розите са червени, теменужките са сини ”. Лавандулата е по-светъл и по-женствен, излъчва достолепие и предизвиква размишлението.

Магента /или кримсън/ е по-малко нападателно и по-духовно от аленото, по-практично от пурпурното. То е оптимистично, живо и нежно, провокира възприятие на удовлетворение и самоуважение.

Кафявото е топъл безпристрастен цвят; доста езици го разпознават с аленото. То е практично, земно, уверено и съзнателно.

Сивото е леден безпристрастен цвят; доста езици го разпознават със синьото или зеленото. То е успокоявощо, само че може да показва престореност и липса на отговорност; сребърното е по-благородно и по-духовно.

Цветовете – символизирани астрологически

Списъците от цветове за индикация на облеклата и обектите, обозначени в хорарните чартове, са дадени от множеството средновековни астролози. Тези описи са основани на по-старата традиция, до момента в който Валенс дава такава за планетите. Обозначенията са основани на усещанията, които дадената единица ще направи и затова има доста съвпадения; изборът постоянно зависи от оттенъците и качеството на тъканта. Марсилио Фичино внушава, че наситените оттенъци на пурпурното се асоциират с Юпитер и Слънцето, бледите – с Венера и Луната. Намесват се и прагматичните разсъждения: синьото е включено рядко, защото качествената синя багра е коствала скъпо, и цветовете също по този начин е трябвало да отразяват и стилните трендове. Сериозна изненада е, че тези описи демонстрират вариации – те би трябвало да проработят и да бъдат настоящи и за разнообразни генерации и народи. Съвременните астролози като Севериал, са траяли да ги измислят, в опит да плануват победоносния цвят или композиция на притежателя на коне при конните надпревари!

PIXATRIX

Луна – оранжево, жълто
Меркурий – синьо
Венера – ярко синьо, ярко зелено
Слънце – жълто
Марс – алено
Юпитер – зелено
Сатурн – черно/ мрачно

Овен – алено, жълто
Телец – зелено
Близнаци – жълтозелено
Рак – бяло, сиво
Лъв – жълто, кафяво, алено
Дева – тъмночервено, бяло
Везни – пурпурно, зелено, сиво
Скорпион – алено, сиво
Стрелец – алено, сиво
Козирог – синьозелено, алено, черно
Водолей – зелено, жълто, сиво
Риби – зелено, бяло

ALBIRUNI

Луна – синьо, оранжево, жълто
Меркурий – пурпурно, смесено
Венера – бяло, жълто
Слънце – оранжево
Марс – алено
Юпитер – кафяво, бяло
Сатурн – черно/ мрачно

Овен – бяло
Телец – бяло, кафяво
Близнаци – жълтозелено
Рак – сиво
Лъв – розово
Дева – жълто
Везни – сиво
Скорпион – алено
Стрелец – алено
Козирог – *
Водолей – синьозелено
Риби – бяло

IBN EZRA

Луна – зелено, бяло
Меркурий – *
Венера – светлозелено
Слънце – алено
Марс – алено
Юпитер – *
Сатурн – черно/ мрачно

Овен – *
Телец – зелено
Близнаци – смесено
Рак – бяло, сиво
Лъв – жълто, кафяво
Дева – пурпурно, бяло
Везни – зелено, сиво
Скорпион – алено, сиво, зелено
Стрелец – алено, жълто, сиво
Козирог – черно, бяло
Водолей – зелено, жълто, сиво
Риби – зелено, бяло

LILLY

Луна – зелено, оранжево, жълто, бяло
Меркурий – синьо, сиво, смесено
Венера – светлосиньо, светлозелено, бяло
Слънце – жълто, алено, пурпурно
Марс – алено
Юпитер – зелено
Сатурн – бяло, неясно, пепеляво, черно, мрачно

Овен – бяло
Телец – жълто, бяло
Близнаци – бяло, алено
Рак – зелено, кафяво
Лъв – зелено, алено
Дева – синьо
Везни – черно, кафяво
Скорпион – кафяво
Стрелец – жълто, зелено
Козирог – кафяво, черно
Водолей – синьо
Риби – бяло

SEPHARIAL

Луна – зелено, оранжево, жълто, бяло
Меркурий – синьо, сиво, розово, жълто
Венера – светлосиньо, светлозелено
Слънце – оранжево
Марс – алено
Юпитер – пурпурно
Сатурн – черно/ мрачно

Овен – *
Телец – светлосиньо
Близнаци – светлосиньо
Рак – зелено
Лъв – оранжево
Дева – зелено
Везни – жълто
Скорпион – алено, черно
Стрелец – пурпурно
Козирог – бяло
Водолей – *
Риби – бяло

Инфо: МакКан , Дейвид , http://www.skyscript.co.uk/colour.html

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР