Всеки ден по пътищата на България се срещат все повече електровелосипеди. Външно

...
Всеки ден по пътищата на България се
срещат все повече електровелосипеди.
Външно
Коментари Харесай

Eлектрическитe велосипеди стават популярни и у нас - видео

Всеки ден по пътищата на България се срещат от ден на ден електровелосипеди. Външно те съвсем не се разграничават от обикновените, само че в случай че се загледате, то понякога може да се забележи мотор и малък батерия. Как работят тези велосипеди? Колко сила употребяват? Сложно ли се ръководят? За да получим отговори на тези и други въпроси, срещнахме се с двама ентузиасти от Варна: Галин Бонев (Eljoy Bikes) и Роман Рубанович (NENCOM).

Eljoy Bikes е напълно съсредоточена върху производството на електрически велосипеди с друга мощ. В компанията дори е създаден уникален дървен електробайк Galex, който е признат за един от най-красивите по време на изложението Eurobike в Германия:

Галин Бонев, Eljoy Bikes: «В Eljoy Bikes сме се специализирали в създаването и производството на цялостна гама елекртически колела и литиево-йонни батерии за тях. Вярваме, че те могат да променят напълно напредването на хората в градовете. Предлагаме разнообразни модели електровелосипеди съгласно потребностите и желанията на нашите клиенти — градски, планински, сгъваеми и дори товарни. Мощността на велосипедите варира от 250 вата, колкото е европейския стандарт за електровелосипеди, до 1000 вата за профилирани приложения, като каране в пясък и сняг. Пробегът с едно зареждане на батерията доближава до 200 км, в зависимост от нейния потенциал и условията, при които се ръководи.»



В компанията NENCOM, която се специализира в областта на възобновимата енергетика, е сглобен собствен електровелосипед. Неговата особеност е цялостния привод и високата мощност: Роман Рубанович, NENCOM: «Ние считаме, че бъдещето е в слънчевата енергетика и в електротранспорта. Това ще разреши целият цикъл на производство и ползване на силата да стане значително по-чист. Електрически ще бъдат освен леките коли, само че и камиони, трактори, кораби и самолети. За да се убедим персонално в успеваемостта на този метод, монтирахме два мощни електромотора върху елементарен велосипед и организирахме продължителни тествания. Две години по-късно стигнахме до извода, че горивните мотори не са в състояние да се конкурират с електромоторите, нито по тягови характерности, нито по надеджност, нито по изгодност. Електромоторите са доста по-добри във всичко.»

Галин: «В последните няколко години електровелосипедите се утвърдиха като реална опция на колите за градско напредване. С развиването на технологиите на моторите и батериите, теглото на тези колела към този момент е напълно задоволително, а тяхната покупка е икономически обоснована. Все повече хора в западна Европа ги употребяват ежедневно като главно средство за предвижване. В Холандия да вземем за пример, половината от продажбите на нови колела са именно електрически. В Германия всеки трети нов велосипед е електрически. Тенденциите са до 5 години половината от всички нови велосипеди в Европа да са електрически.»



Роман: «Самата концепция за електрическия транспорт не е нова. Първият електромобил се е появил през 1841 година — по-рано, в сравнение с моторът с вътрешно горене, и при започване на 20 век електрическите коли са били дори повече от бензиновите. Първият електровелосипед също е бил патентован още през далечната 1895 година. Но тогава електротранспортът е изгубил заради несъвършенството на акумулаторните батерии, сложността на зареждането им и поради някои други аргументи. Сега, с развитието на акумулаторните технологии, електротранспортът стремително се завръща на пазара.»

Галин: «Електрическите велосипеди помагат на хората да се придвижват по-лесно и бързо в градовете. Разстояния от 15-20 км са нещо всекидневно. Можете да изкачвате стръмни наклони без капка пот и да пътувате удобно и бързо до работа ежедневно. Не губите време в задръствания и търсене на място за паркиране, а електрическата енергия, необходима за изминаването на 100 км, струва към 10 стотинки. Батерията се сваля от велосипеда с цел да можете по-лесно и комфортно да я заредите вкъщи или в офиса от общоприетата електрическа мрежа, а теглото й е единствено към 2 кг. Електрическите колела са най-ефективният и екологичен превоз. Поддръжката им е минимална, като на стандартен велосипед, а потребният им живот е към 5 години.»



Роман: «Нашият електровелосипед изминава с един заряд повече от 30 км при скорост 50 км/ч без помощта на педалите. За пълното зареждане на акумулатора са нужни 0.6 кВт·ч от мрежата, което излиза 14 стотинки по дневната цена и 8 стотинки по нощната.» Зареждане на акумулаторна батерия «Ако за зареждането на батерията се употребява единствено нощна цена, то пътуването с нашия байк ще излезе 20 пъти по-евтино, в сравнение с със скутер с подобни динамични характерности, и 70 пъти по-евтино от пътуването с автомобил със средна мощ. Даже в случай че изминавате по 30 км всеки ден през годината без изключение с подобен електровелосипед, то ще похарчите за зареждането по-малко от 30 лева за цялата година. А за обслужване на мотора няма да похарчите нищо. Освен това, ще се придвижвате при цялостна тишина и без миризма на бензин.»

Галин: «Електрическите велосипеди намират все по-широко приложение в градовете. Оказва се, че те са изключително ефикасни за превоз на малки куриерски колета и разнос на храна — браншове до неотдавна доминирани напълно от автомобилите и скутерите. Предисмтвата на електровелосипедите са явни — по-ниска цена за покупка, по-ниски разходи за поддръжка, също така те са безшумни и бързи. Електрическите велосипеди с мощ до 250 вата и скорост до 25 км/ч нямат потребност от регистрация, застраховка и могат да се движат по велоалеи и пешеходни зони. Това ги прави много по-бързи за напредване в градовете.

Освен всичко изброено до момента, те имат и положителен резултат върху здравето на хората. Важно е да се означи, че педалите на електрическите велосипеди също би трябвало да се въртят, както при обикновените колела, само че вие си избирате тъкмо какъв брой физически усилия искате да влагате в това. За регулиране на напъните има степени на подкрепяне, които може да променяте по време на движение. Изследванията демонстрират, че хората карат своите електровелосипеди от 3 до 5 пъти повече, отколкото обикновените, и това води до по-добро общо физическо положение.»

Роман: «Инсталирахме на нашия велосипед две мотор-колела с мощ по 1 кВт всяко. В процеса на употребата се наложи изкуствено да понижим тягата на предния мотор на старта, с цел да се изключи буксуването и да се направи ускорението по-безопасно.» «Велосипедът също е оборудван с круиз-контрол, рекуперативно спиране, при което дребна част от заряда се връща назад в батерията, и с бутон за изключване на предния привод. Направихме велосипеда пълноприводен, с цел да покажем колко електрическите технологии в транспорта са градивно по-прости и надеждни по отношение на горивните.» «На практика пълния привод на велосипеда не е необходим. А мотор-колелата имат както свои предимства, по този начин и дефекти в сравнение с други механически решения.»

Галин: «Относно мястото за монтаж на електрическия мотор има различни варианти: в главините на каплите или на мястото на педалите. И двете технологии си имат своите преимущества и дефекти, но в последните години наклонността е да се създават и продават повече електрически колела с централно разположен мотор. Това се дължи от една страна на по-доброто разпределение на тежестта, а от друга, скоростите на велосипеда остават след мотора, и по този начин той може да работи дейно в много по-голям скоростен диапазон. В повечето случаи този вид двигатели разполагат и с по-модерни и чувствителни сензори, които мерят силата на натиск на педалите, и по този начин подпомагането от двигателя е по-плавно и точно.»

Роман: «С развиването на електротранспорта ще пораства и търсенето на електрическа енергия. Също ще набъбнат и изискванията към самото електричество — производството му не би трябвало да се съпровожда със замърсяване на околната среда. Освен това, от ден на ден хора ще се стремят към самостоятелност и самостоятелност. По тези аргументи ние взехме решение да съсредоточим напъните си върху развитието на слънчевата енергетика.»

Галин: «На базата на насъбрания ни опит през годините, в този момент създаваме система от споделени електрически колела за обществено прилагане. С тази система искаме да дадем достъп на повече хора до този тип транспортно средство, с цел да се убедят персонално в преимуществата му. Поради енергийната успеваемост на тези велосипеди, електричеството, необходимо за зареждане на батериите им, може да бъде обезпечено единствено от слънчеви панели, разположени върху покрива на стоянките за колела. С това системата ще има нулев въглероден отпечатък върху природата, което я трансформира в наистина устойчив и екологичен превоз за градско напредване.»
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР