Все повече политически анализатори са убедени, че случващото се в

...
Все повече политически анализатори са убедени, че случващото се в
Коментари Харесай

Майдан в Грузия?

Все повече политически анализатори са уверени, че протичащото се в Грузия е нов майдан. По улиците излязоха недоволни от признатия от държавното управление закон за " задграничното въздействие ". Според него неправителствените организации с над 20% финансиране от чужбина би трябвало да се вписват в специфичен указател и да дават подробни доклади за активността си.
Президентът на страната Саломе Зурабишвили наложи несъгласие, само че то има по-скоро алегоричен темперамент поради съотношението на силите в Народното събрание. В телевизионно изказване Зурабишвили изясни, че текстът опонира на грузинската конституция. Тя уточни, че законът е " съветски " по своята същина.
Депутати от ръководещата партия и от опозицията се сбиха по време на дебатите по законопроекта, който съгласно критици дублира сходно съветско законодателство, употребявано за заглушаване на инакомислието.
Европейски Съюз, който даде на Грузия статут на претендент за участие през декември, неведнъж съобщи, че законопроектът ще бъде спънка за по-нататъшната интеграция на страната. Говорител на Еврокомисията съобщи, че Европейски Съюз ще разиска обща реакция, в случай че противоречивият закон бъде признат.
" Страните членки ясно са показали, че в случай че този закон бъде утвърден, той ще се трансформира в сериозна спънка пред европейската вероятност на Грузия ", съобщи представителят на Европейската работа за външна активност Петер Стано.
Съединени американски щати, Англия, Германия, Италия и Франция приканиха ръководещите в Грузия да го отдръпват. Кремъл упрекна Запада в интервенция във вътрешните работи на Тбилиси.
Ветото на Зурабишвили върху противоречивия закон " за непознатото въздействие " дава на държавното управление " момент за по-задълбочен размисъл ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
" В настоящия си тип законът не подхожда на полезностите и пътя на Европейски Съюз ",  означи Мишел и добави: " Продължавам да проследявам от близко развиването на обстановката в Грузия. "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР