Все по-сериозно се гледа на идеята хората да прекарват по-малко

...
Все по-сериозно се гледа на идеята хората да прекарват по-малко
Коментари Харесай

Мечта! Ето страната с малко работа и много щастие

Все по-сериозно се гледа на концепцията хората да прекарват по-малко време на работа. Някои страни са въвели 4-дневна работна седмица, други разрешават гъвкави модели - напълно или отчасти работа от у дома. Във Франция работната седмица е 35 часа, а в Съединени американски щати работят с 300 часа на година повече от французите, пише Дойче веле.

Чили разгласи неотдавна проекти за понижаване на работното време. Поетапно жителите ще стартират да се трудят по 40 часа на седмица, което ще размени сегашната 45-часова работна седмица. Така дружно с Еквадор страната ще има най-кратката работна седмица в Латинска Америка. Официалното работно време е най-дълго таман в този район. Всяка седмица хората в Аржентина, Мексико, Перу и Панама се трудят по 48 часа, а в Бразилия работната седмица продължава 44 часа.
-->
В Япония даже си имат съответен термин за работещите прекалено - " кароши " в дословен превод значи нещо като " гибел от изтощеност ". В страната е въведена 40-часова работна седмица. Злоупотребите обаче са толкоз публикувани, че през 2018 година държавното управление бе насила да одобри закон, ограничителен изключителния труд до към 30 часа месечно. А изследване от предходната година откри, че 37% от 18 000 компании в страната към момента изискват от служащите си да поставят приблизително по 80 неплатени часа месечно ексклузивен труд.

В Съединени американски щати от чиновниците се чака да поставят по няколко часа ексклузивен труд седмично - изключително в правораздаването, финансите и технологиите. В софтуерния отрасъл не са редки случаите на заспиващи по бюрата си чиновници.

Франция вкара през 2000 година 35-часова работна седмица - публично за възстановяване на салдото сред професионалния и персоналния живот, само че в действителност бе опит за понижаване на безработицата. Тогава тя бе достигнала до рекордните 12,5 %.

Като цяло в развитите страни формалната работна седмица нормално е по-кратка, а отпуските - по-дълги.

Една от страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз с най-кратка работна седмица е Дания. Същевременно тя се подрежда и измежду най-щастливите страни в света. В Италия пък отново съгласно интернационалната организация хората се радват на най-хубавия баланс сред професионалния и персоналния живот.

Друг значим фактор, водещ до задоволство на работещите, са техните приходи. Реалната заплата на междинната класа и служащите в Съединени американски щати и Англия се намира в застой или даже спада почти от към 1980 година насам. Тогава монетаристката, наричана още неолиберална политика стартира да се постанова в англосаксонските стопански системи.

Същевременно страни като Белгия опитват с четиридневна работна седмица. Страната разрешава на чиновниците да избират дали да работят един и същи брой часове в границите на четири или на пет дни.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР