Все по-богати: за първи път спестяванията на германците са прехвърлили

...
Все по-богати: за първи път спестяванията на германците са прехвърлили
Коментари Харесай

Колко пари имат германците?

Все по-богати: за първи път спестяванията на германците са трансферирали психическата граница от 7 трилиона евро. Само през първото тримесечие на 2020 година сумата е повишена с близо 200 милиарда евро. Какво е обяснението, разкрива.

Паричните спестявания на германците счупиха всички върхове и за пръв път надвишиха гигантската сума от 7 трилиона евро. Както заяви Bundesbank, в края на месец март частните семейства са имали към 7143 милиарда евро, което е със 192 милиарда повече от края на 2020 година

Причина за това внезапно повишаване спрямо предходните тримесечия са били най-много облагите от измененията на борсовите курсове. От изнесените данни обаче не излиза наяве по какъв начин тъкмо е разпределено това финансово имущество.

В изнесените числа централната банка включва пари в брой, скъпи бумаги, банкови влогове и застрахователни полици, само че не и недвижими парцели.



В пандемията – по-ниски разноски на семействата

Ограничителните ограничения поради пандемията лишиха доста хора от опцията да харчат парите си. Бяха анулирани доста пътувания, а затварянето на заведения за хранене и магазини сви потреблението. Според данни на Федералната статистическа работа Destatis, през 2020 година разноските на семействата единствено в Германия са спаднали с 5,4%. Парите са отивали в спестовната касичка в това число и заради страха на хората от заетостта на повърхностен работен ден или от безработица.




Прогноза: Ръстът на спестяванията ще продължи

През 2020 година растежът на спестяванията е скочил с рекордните 16,2%, т.е. от всеки 100 евро месечен приход фамилиите са заделяли настрани по 16 евро. Икономическите специалисти допускат, че в следствие от имунизациите и разхлабването на ограниченията хората ще наваксат ненапълно пропуснатото ползване. Въпреки това финансовите натрупвания евентуално ще не престават да порастват с помощта на възходящата стойност на акциите и капиталовите фондове.

За актуалната година банката DZ Bank предвижда спестявания в размер на 7,6 трилиона евро, а през 2022 година те могат да се приближат и до границата от 8 трилиона евро.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР