За 10:00 часа днес, 26 юни 2024 г., в зала

...
За 10:00 часа днес, 26 юни 2024 г., в зала
Коментари Харесай

Днес е делото за замърсяването на Варненското езеро

За 10:00 часа през днешния ден, 26 юни 2024 година, в зала № 109 на Окръжен съд - Варна е планувано разпоредително съвещание по наново импортиран обвинителен акт от прокуратурата за замърсяването на Варненското езеро.

Първоначалното обвиняване беше върнато на Варненската окръжна прокуратура за премахване на позволени основни, само че отстраними процесуални нарушавания, напомня Moreto.net.

Като обвинен пред съда през днешния ден ще се яви само някогашния кмет на Варна Иван Портних с адв. Менко Менков.

Първоначално за случая бяха упрекнати също и Ботьо Т. и Цветанка Б., само че през март прокуратурата е разделила материалите от досъдебното произвеждане по отношение на тях и ги е изпратила по подготвеност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.

На някогашния кмет на морския град е повдигнато обвиняване, че като длъжностно лице, не извършил законовите си отговорности и не положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество – обект „ Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води Аспарухово в помпена станция с механично филтриране и транспортиращ водопровод под дъното на Варненското езеро “. В резултат на действието са последвали обилни вреди за Община Варна, в размер на общо 7 520 143,76 лв..

Според обвиняването, Иван Портних не осъществил с грижата на добър собственик оперативното ръководство, обвързвано с действието на оборудването и не подхванал в границите на 10-годишния гаранционен период предявяването на иск против изпълнителя за нарушаване на условието по плана – тръбата на напорния водопровод да бъде положена на дълбочина от три метра под дъното на Варненското езеро, които условия са му станали известни с писмо на шефа на ИА „ Морска администрация “.

Деянието съставлява изключително тежък случай, заради настъпилото органично замърсяване на вътрешните морски води на България в акваторията на Варненското езеро. С това той ги направил рискови за хора, животни и растения, и негодни за потреблението им за културно-битови, здравни и икономически цели, написа в обвинителния акт.

С действието прокуратурата сочи, че са породени немаловажни вреди на околната среда – настъпване на обилни промени в качеството на водите вследствие на органичното замърсяване, довело до нарушение на екологичния баланс в екосистемата, пораждане на действителен риск от загуба на местообитания на биологични типове, обща и цялостна екологична смяна на водния басейн за повече от една година. Наказанието за това закононарушение е от 3 до 10 години затвор.

Бившият кмет е упрекнат и за това , че в интервала 20.08.2019 година до 18.09.2019 година не е уведомил популацията за положението на околната среда, според условията на закона и е позволил по несъобразителност органично замърсяване на Варненското езеро. За това закононарушение наказването, планувано в Наказателен кодекс, е отнемане от независимост от 1 до 6 години и санкция от 10 хиляди до петдесет хиляди лв..

Внесените в съда материали от следствието са 55 тома.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР