Все по-безполезни стават консултациите, които провежда президентът Румен Радев с

...
Все по-безполезни стават консултациите, които провежда президентът Румен Радев с
Коментари Харесай

Румен Радев отсече: Отиваме на избори през март

Все по-безполезни стават консултациите, които организира президентът Румен Радев с парламентарните обединения, с цел да се търси решение на политическата рецесия.

Тази заран се организира срещата му с представителите на Демократична България с съществена тематика неосъществената рационализация на армията и военната помощ за Украйна…

След 40 минути разговор президентът показа, че избори не би трябвало да се организират през януари или февруари 2023 година, а по-скоро през март.

Затова, в случай че се стигне до третия мандат за държавно управление, счита да го връчи след Нова година. Това оставя време на служебното държавно управление да ръководи страната.

Радев стартира срещата, като означи, че се следи повишаване на политическата борба и се чертаят нови разграничителни линии. И се поинтересува какви са позициите на десницата по въпроса, както и какво считат по въпросите за държавно управление и болшинство.

Поиска също да узнае какви ограничения предлага Демократична България, с цел да не се въвлече страната във войната. Накрая изрази недоволството си от това, че съгласно него десните желаят страната ни да се разоръжи, като изпрати въоръжение на Украйна.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов също стартира с политическата тематика – уточни, че политическата система в България върви трайно към накъсване, и по тази причина разговорът и съдействието сред политиците ще стават все по-важни, само че без да бъдат безпринципни.

Той загатна, че десницата не чака да получи мандат за държавно управление. „ Ние не сме измежду мандатоносителите, имаме единствено 20 депутати, само че се опитваме да бъдем потребни в този развой “, сподели Иванов.

Реклама

Що се отнася до оръжията, десният водач посочи, че Демократична България в никакъв случай не е претендирала, че може да указва по какъв метод да се прави превъоражаването на българската войска. И подсети за решението на българския парламент, с което се дава необятен мандат на изпълнителната власт да работи в тази посока.

Президентът загатна, че десните не знаят по какъв начин в действителност България да даде оръжията си на Украйна, с цел да получи в подмяна по-модерни западни военни системи.

„ Мисля, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление, само че няма проблем да проведем този разговор “, отвърна му Иванов. Той изясни, че тук става въпрос за политика, тъй като нещата опират до метода, по който носим съюзническите си задължения към НАТО. И порица президента, че е трябвало да свика Консултативния съвет за национална сигурност и да запознае политиците с рисковете, в случай че счита, че военната помощ за Украйна ще ни вкара във война, както месеци наред твърди.

Радев подсети, че към този момент е свикал подобен още през февруари. „ Националната сигурност не търпи аматьорски интепретации, изисква гаранции, а не лозунги, професионализъм, а не празнословие “, укори Радев десните. След което в детайли се захвана да изяснява за какво Словакия, която се представяла като образец за сходна подмяна на оръжия, в действителност не е получила нищо.

После президентът цитира фейсбук постове на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев за възможна замяна на остарелите български изтребители с нидерландски F-16.

„ Трудно ми е да си показва, че български депутат може да роди сходни мисли. Те изясняват за какво доверието в институциите се срутва “, сподели Радев. И атакува десните, че подлагат на критика държавното управление за неосъществената военна рационализация, до момента в който кабинетът „ Петков “, в който те участваха, не направил нищо по въпроса.

„ Ако чаках, че ще разясняваме фейсбук постове, и ние можехме да дойдем готови. Така сте решили, ваше право е “, разяснява Иванов. И тъй като Радев още веднъж загатна постове на Мирчев, в които се появяват думи като „ путинофилия “, десният политик посочи, че има добър разговор със служебния министър на защитата.

„ Излишно е да се демонстрира такава свръхчувствителност “, обърна се той към президента. И изрази подозрение, че диалогът, който водят, е работлив.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР