Все още не знаем каква точно беше целта на удара

...
Все още не знаем каква точно беше целта на удара
Коментари Харесай

Каква точно беше целта на удара срещу Сирия?

Все още не знаем каква тъкмо беше задачата на удара против Сирия. Но е ясно, че тази акция беше алегорична. И по този начин прицелена, че да не провокира директна борба със закрилницата на Асад - Русия, написа Клаус-Дитер Франкенбергер за  „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”, представен от " Дойче веле ".

Преди 15 години един американски президент оповести в героична поза: „ Мисията е изпълнена! ". Само дето през идващите години с цената на доста кръв се разбра, че задачата в Ирак въобще не е изпълнена - тъй като американците и британците даже не бяха помислили за следвоенната реалност в страната. Сега, след ударите против сирийски военни обекти, президентът Тръмп също се изстъпи в познатата поза и разгласи: „ Мисията е изпълнена! ".

Дали прогнозата, която се съдържа в това фукане, в действителност ще се сбъдне, зависи, естествено, от задачите на американско-британско-френската акция. Беше ли тя наказателна интервенция против Асад, задето не извърши обещанието и не унищожи запасите си от химическо оръжие, а вместо това за следващ път ги употребява против цивилното население? Или пък трябваше да го възпре от нови безчовечен дейности? Съобщава се, че ракетите са унищожили индустриални мощности и хранилища за химическо оръжие. С това една от задачите е осъществена. Асад към този момент няма да има ресурсите за нови набези с химически и нервнопаралитични субстанции - в случай че не успее, вероятно с помощ от чужбина, да възвърне съответната инфраструктура.

Ролята на Русия

Независимо от всичко това обаче ударите бяха алегорични. И по този начин прицелени, че да не провокират директна борба със закрилницата на Асад - Русия. Защото надали някой желае сходна борба. Нека обаче още един път да напомним уверенията на съветското управление, че всички наличия на химическо оръжие били унищожени. Освен това в предходни случаи Русия на няколко пъти блокира в Съвета за сигурност следствия против сирийския режим. Може би Москва реагира толкоз превъзбудено на наказателните удари и на предшестващите ги обвинявания точно тъй като последните случаи на приложимост на химическо оръжие слагат самата Русия в извънредно неподходяща светлина.

Обвинението, че Съединени американски щати и двамата им съдружници са нарушили интернационалното право, няма по какъв начин да бъде отхвърлено. Но спазването на интернационалното право доста зависи от положителното действие на Съвета за сигурност и от общите цели и средства, по които реализират консенсус непрекъснатите членки - три демокрации, една властническо ръководена страна и една партийна тирания. Когато някоя от тях наложи несъгласие, Съветът е неработоспособен. А в границите на сирийската война това се случваше постоянно. И в доста случаи по виновност на Русия. Ако нарушаванията на Конвенцията за възбрана на химическото оръжие не бъдат осъдени, пък въпреки и без мандат, в случай че неоправдателната приложимост на химически оръжия още веднъж стане нещо „ обикновено ", тогава към този момент въобще няма какво да приказваме за примата на интернационалното право. И би трябвало да сме напълно наясно, че Асад би могъл да се трансформира в образец за подражателство.

Никаква тактика

Достойно за възторженостти ще бъде, в случай че в този момент се отвори прозорецът на дипломацията. Да, част от даденостите първоначално не могат да бъдат изменени: Русия и Иран държат Асад на власт и му позволяват да води финалната си борба с голяма грубост. Тръмпова Америка пък към този момент не желае да носи бремето на международна мощ, поддържаща реда, и по тази причина избира да се намесва единствено в обособени случаи. Единствено Англия и Франция демонстрират интензивност, като изключително френският президент не желае да бъде просто част от масовката. А Европа? Германия? Те нямат никакво въздействие, само че пъшкат под бремето на следствията. И никаква тактика не се вижда на хоризонта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР