СподелиОтиваме на шести парламентарни избори в рамките на три години

...
СподелиОтиваме на шести парламентарни избори в рамките на три години
Коментари Харесай

Предсрочните избори и кривите сметки на ГЕРБ и ДПС

Сподели
Отиваме на шести парламентарни избори в границите на три години поради сметките на две политически партии – ГЕРБ и Движение за права и свободи, които решиха, че по този начин ще подобрят представителството си в Народно събрание и ще принудят партньоро-опонентите си от ПП-ДБ да са по-отстъпчиви при възможни бъдещи съдружни договаряния.

Такива сметки са допустими в един парламентарен режим, само че те въпреки всичко би трябвало да регистрират и резултата от предварителния избор върху страната като цяло. А този резултат е отрицателен, тъй като тъкмо когато възможностите за еврозоната и за сухопътен Шенген са положителни, България ще изгуби още веднъж най-малко три месеца в акция и избори.

Политическият опортюнизъм на ГЕРБ може и да бъде награден от гласоподавателя. Но това напълно не е несъмнено и има доста аргументи сметката да излезе крива.

Могат ли ГЕРБ и Движение за права и свободи да ръководят сами?

Вече всички са наясно, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са в действителност ГЕРБ-ДПС и като споделяме Борисов, би трябвало да мислим за Пеевски. Въпросът е, че този към този момент официализиран тандем има проблем да ръководи независимо, което се потвърждава и от обстоятелството, че ГЕРБ по този начин и не е съумял през последните три години да сформира държавно управление в собствен мандат. Въпреки че е бил постоянно първа партия. Причината за провалените мандати не е математическа – искащи да бъдат ръководещи е имало.

Причината е съдържателна и се назовава „ корупционен багаж “. Този багаж има вътрешен израз, дефиниран от митингите от 2020 година и множеството кавги, които раздрусаха страната тогава – Божков, кюлчета, Барселона и така нататък Има и външнополитически израз, който е описът „ Магнитски “, английският му еквивалент и отношението на политици като Марк Рюте, а и освен, които не биха позволили България на коледно празненство, в Шенген, а да не приказваме за еврозоната, в случай че страната беше ръководена от Борисов и Пеевски.

ГЕРБ-ДПС са решили, че сходни причини против ръководството им към този момент не са годни поради известната, само че съмнителна и като цяло нечистоплътна теза за съдружното „ изпиране “ на Борисов и Пеевски.

Явно водачите на тези партии считат, че българите не помнят и простят, а времето за тази амнистия е пристигнало. Изборите през юни 2024 година ще са тест за тази догадка. Но и задачата на Борисов и Пеевски няма да е лесна, тъй като към свадите от 2020 година се прибавиха и няколко нови: „ пътната карта “ на Теменужка Петкова, назначението на Сарафов за и.д. основен прокурор при подозренията за връзки с „ Осемте джуджета “, убийството на „ Нотариуса “ и всичко, което изплува към него, и така нататък

С други думи: решението да се мъкне корупционния багаж може да наподобява героично, само че работата не е приятна.

Особено когато Пеевски се самоназначи за лидер на кервана, а Борисов непредпазливо стана основен носач, претрупан с голям брой каузи, които стопират и потеглят според от зависимостите на основния прокурор.

Към момента огромна част от тези каузи са спрени от Сарафов по към този момент изяснени аргументи, само че са спрени по средата на моста на приличието и могат да тръгнат и в двете направления.

Ето и един откъс от прессъобщение на Прокуратурата на Република България по абсурда „ Божков “, с цел да стане ясно къде е средата на моста на приличието:

„ Приема се за несъмнено, че в интервала от 2015 година до края на 2019 година Васил Божков е посещавал постройката на Министерство на финансите. Имал е срещи с Горанов в кабинета му. Не може да се откри с уточненост интервала, броя на визитите и техните дати. По никакъв метод не може да се откри по какъв начин Божков се е разпореждал с носените в него парични средства, включително и дали същите са били излъчени на Горанов. На срещите сред двамата не са участвали трети лица.

…Налице са две радикално противоположни версии и без значение от положените старания в хода на следствието не е допустимо изрично едната да бъде оборена за сметка на другата, защото не са открити други доказателства, които да спомогнат за превъзмогване на двете извънредно спорни групи показания. Косвени доказателства за това, че Божков вероятно е предавал на Горанов пари са показанията на очевидци, които показват, че са виждали Божков да взема със себе си огромни парични суми в брой преди визитите си в Министерство на финансите… “

ПП-ДБ не могат да ръководят?

Една от мантрите за завръщането във властта на ГЕРБ-ДПС е, че ПП-ДБ и държавното управление на Николай Денков не можели да ръководят. Тук обстановката е като в „ Животът на Брайън “ на Монти Пайтън. В една сцена от този филм зилотите приготвят въстание против Рим и се надъхват като крещят: „ Да разкараме римляните! Какво са ни дали те?! “

Но за неволя разнообразни хора в тълпата почват да се сещат един по един за пътищата, баните, акведуктите, Pax Romana и така нататък, и така нататък

Същото е и с кабинета „ Денков “. Какво толкоз ни даде този кабинет за 10 месеца, а и изобщо последните няколко години, откогато ГЕРБ не са еднолично на власт?
Нарастване на приходите и междинната заплата. По паритет на покупателна дарба на разполагаемите приходи България съвсем настига страни като Унгария, Словакия, Румъния;Нарастване на БВП;Пенсиите за три години се усилиха повече, в сравнение с за 10-12 години ръководство на ГЕРБ;Инфлация, намаляваща по-бързо от тази в еврозоната, което дава очаквания да осъществим Маастрихтските критерии за присъединение към края на 2024 г.;Финансовата дисциплинираност беше непокътната макар сериозното нарастване на приходите и отделянето и изразходването на рекордни средства за вложения. Критериите от Маастрихт за дълг и недостиг са изпълнени;За еврозоната има положителни вести от основни представители на Европейски Съюз. В публични документи страната се окуражава по пътя ѝ към еврозоната. Ако държавното управление не беше паднало, можеше към този момент да имаме и споменаване на участие от 2025 година в публична връзка на ЕС;Страната влезе в Шенген и има съществени учредения да се счита, че до края на годината рестриктивните мерки върху сухопътните граници ще бъдат вдигнати;Еднозначна външно-политическа позиция за войната в Украйна и министър на защитата с ясни евроатлантически възгледи като проф. Тагарев;Ясна енергийна политика, скъсваща с обвързаностите с Русия;Конституционни промени, отварящи вратата към действителна смяна в правосъдната система и ограничаващи ролята на президента при сформиране на служебно държавно управление.
Този лист може да бъде удължен и даже партийните зилоти ще имат проблем да го омаловажат.

След изборите всичко ще е същото, единствено ГЕРБ-ДПС може да имат повече депутати?

Тази сметка също е крива, тъй като в хода на договарянията до момента ГЕРБ-ДПС демонстрираха, че заобикалят единодушие по регулаторите, службите и правосъдната система.

В моментите, когато се стигаше до сключване на такова съглашение, договарянията бяха по една или друга причина прекратявани – един път даже и посредством внасяне в президентството на състав на Министерски съвет, несъгласуван с кандидат-министрите.

Ако калкулацията на ГЕРБ-ДПС е след изборите те да могат да принудят ПП-ДБ да създадат отстъпки в посока 2:1 в регулаторите и правосъдната власт и да запазят статуквото в службите, това не е реалистично.

ПП-ДБ ще отидат на изборите с ясна поръчка, че не биха преговаряли за държавно управление с който и да е, в случай че правилото на споделената отговорност в тези сфери не е почетен.

Нещо повече, следизборната коалиция на ГЕРБ с ПП-ДБ въобще към този момент не е сигурна. Ако няма 100% гаранции за промени, които да отиват даже оттатък обсъжданото до момента, електоратът на ПП-ДБ няма да им разреши даже да приближат преговорната маса. Накратко: договарянията, какъвто и да е изборният резултат, ще са по-трудни за ГЕРБ-ДПС, в сравнение с в този момент. А може и въобще да няма такива договаряния, което ще ни върне в началната точка: могат ли ГЕРБ-ДПС да ръководят сами и в случай че могат – какъв брой време тъкмо ще изкарат без поредна огромна протестна вълна.

Тънките сметки в политиката постоянно излизат криви. А някои сметки, даже и да излязат правилни, са просто загуба на скъпо време.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР