Все още не е ясно кой е морякът от кораба

...
Все още не е ясно кой е морякът от кораба
Коментари Харесай

Все още не е ясно кой е българският моряк от Руен, освободен, за да получи медицинска помощ

Все още не е ясно кой е морякът от кораба " Руен ", който беше освободен от кораба, с цел да получи здравна помощ. Снощи стана ясно, че един от българите на борда е бил изместен на индийски боен транспортен съд, а по-късно настанен в болница. Към момента не е известно за какво тъкмо се е наложила здравната евакуация.

В коментар по тематиката за отвлечените кораби " Руен " и " Галакси Лийдър ", на които има български моряци, министър председателят Денков съобщи, че държавното управление работи за удобна развръзка, само че също не даде детайлности.

Няма информация за здравословното положение на моряка и за аргументите за евакуирането му.

“Руен ” сега се намира край крайбрежията на Сомалия - в Мурканьо, в сепаратистката област Пунтленд. Българският моряк е бил евакуиран от борда на кораба в ранните часове на 18 декември с разрешението на пиратската формация, която отвлече плавателния съд. Той е превозен до намиращия се в региона индийски боен транспортен съд “Кочи ”, прегледан е там и по преценка на медиците – настанен в здравно заведение.

Ситуацията удостоверява догатките, че българският търговски транспортен съд е жертва на сомалийски пирати, а не на хусите, които имат политически претенции.

Евакуирането на българския моряк от борда на “Руен ” става четири дни откакто корабът бе атакуван във водите край Сомалия. Тогава от Параходство " Български морски флот " - притежател на “Руен ”, оповестиха, че по техни данни все още няма непосредствена опасност за екипажа.

Отвличането на кораба стана преди мястото, в което е допустимо наемането на въоръжена защита и до този миг няма информация похитителите да са се свързали с някого с съответни претенции.

Директорът на Параходство " Български морски флот " Александър Калчев разясни, че при болен на борда има избрани процедури, които се извършват от всички легално плаващи кораби.

" Има съответни процедури, интернационалните, записани в радиосигналните книги - съответни сигнали и по този начин нататък, и по този начин нататък. Абсолютно всичко е стандартизирано, като в армията ", изяснява капитан далечно корабоплаване Александър Калчев, изп. шеф на Параходство " Български морски флот ".

Това обаче не важи при положение на пиратско нахлуване.

Към момента БМФ не дава повече информация за какво се е наложила евакуацията и по какъв начин е била контрактувана тя.

Българският еврокомисар Илиана Иванова не отговори непосредствено дали Европейски Съюз би се присъединил в интернационална задача за обезпечаване на корабоплаването в Червено море.

" Знаете, че по тези въпроси имаме способени сътрудници – висшият представител, сътрудника Борел, който се занимава с въпросите, тъй че аз не бих желала да разясня ", сподели тя.

Премиерът Николай Денков посочи, че държавното управление следи деликатно двата случая, при които има отвлечени български моряци – на корабите “Галакси Лийдър ” и “Руен ”.

" Винаги има опасности, когато един транспортен съд е похитен. Имаме връзка и в единия, и в другия случай, с хора и институции, които са наоколо. Така работим, доколкото можем и ние, да помогнем за сполучлива развръзка и в двата случая ", сподели министър-председателят.

На борда на “Руен ” сега остават 17 моряци – седем българи, девет от Мианмар и един от Ангола.

Близо до " Руен " има три кораба от състава на индийските, испанските и японските военноморски сили, които наблюдават обстановката.

Заради зачестилите офанзиви от пиратите и от хусите в региона от ден на ден компании афишират, че ще заобикалят пресичането на Червено море. Това значи заобикаляне на цяла Африка и удължение на плаването с към 10 дни, което поражда опасения за спомагателна неустойчивост за международното мореплаване.

кореспондент: Татяна Кисьова
оператор: Християн Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР