Международна операция в отговор на атаките на йеменските бунтовници срещу

...
Международна операция в отговор на атаките на йеменските бунтовници срещу
Коментари Харесай

Операцията в Червено море - къде са нанесени въздушните удари

Международна интервенция в отговор на офанзивите на йеменските бунтовници против плавателни съдове стартира тази нощ в Червено море.
Съединените щати и Англия нанесоха удари по цели на хутите в Йемен.Операцията се организира по въздух, подкрепяна е от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия.Поне 5 жертви има на въздушните удари, настояват хутите и предизвестиха, че Вашингтон и Лондон ще платят висока цена за тази експанзия. Това няма да спре офанзивите в Червено море, добави представител на бунтовниците.
Съединените щати и Англия потвърдиха съвсем по едно и също време началото на ударите против Йемен с писмени изказвания.

" Няма да толерираме офанзиви против нашия персонален състав, както и враждебни дейности, които да застрашат свободата на корабоплаването в един от най-критичните търговски направления в света ", написа американският президент Джо Байдън.

Той предизвести, че е допустимо да бъдат подхванати и следващи дейности. Подобно е и посланието на английския министър председател Риши Сунак.

" Поредица офанзиви заплашват, както английски, по този начин и други кораби. Това не може да продължи ", написа той.

Цели на офанзивата са логистични центрове, системи за противовъздушна защита и оръжейни хранилища на хутите. Според „ Ройтерс “ в интервенцията вземат участие и подводници, а по данни на американските военни са изумени 60 обекта в 16 точки, употребявани са над 100 снаряда с точно ориентиране.

По данни на локални медии с изключение на в столицата Сана, удари са нанесени и против най-голямото пристанище в Червено море - Ходейда, град Дамар и в провинция Саада.



Йеменските хути, които са подкрепяни от Иран, започнаха офанзиви в Червено море поради спора сред Израел и " Хамас ". Според тях, нападенията са в символ на взаимност с палестинската терористична формация. Заместник-министър на външните работи на хутите съобщи, че Вашингтон и Лондон ще " платят висока цена " за тази експанзия. Хутите ще продължат да нанасят удари по свързани с Израел кораби в Червено море, съобщи техен представител.

" Съединените щати и Англия носят цялостна отговорност за престъпната експанзия против народа на Йемен. Тя няма да остане ненаказана и без отговор. Йеменските въоръжени сили няма да се поколебаят да нападат противников цели, с цел да защитят Йемен, неговия суверенитет и самостоятелност! ", съобщи Яхия Сари, представител на армията на хутите.

В утринния блок на Българска национална телевизия арабистът проф. Владимир Чуков, сподели, че спорът в района не трябва да ескалира.

Междувременно пред Белия дом се организира митинг против офанзивите в Йемен. Лондон и Вашингтон би трябвало доста деликатно да обмислят последствията от дейностите си, тъй като хутите не играят по същите правила като останалите, предизвестяват анализатори. А съгласно Ройтерс, интервенцията против хутите съществено разгръщане на войната сред Израел и Хамас в района.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР