Всъзнанието на повечето хора пиратите са смели авантюристи, чийто живот

...
Всъзнанието на повечето хора пиратите са смели авантюристи, чийто живот
Коментари Харесай

Най-успешният пират, за когото дори и не сте чували

Всъзнанието на множеството хора пиратите са смели авантюристи, чийто живот бил изпълнен с вълнуващи завършения. Тази идеализирана визия обаче е надалеч от истината. Повечето пирати в действителност били рискови нарушители, подготвени на всичко, с цел да забогатеят допустимо най-бързо.

Сред най-известните представители на тази „ специалност “ са сър Франсис Дрейк, Хенри Морган, Бартоломю Робъртс и Едуард Тийч, останал в историята с прякора си Черната брада.

Хенри Евъри може и да не е измежду най-популярните пирати, само че неговите подвизи са именити и са послужили като ентусиазъм за основаването на доста песни, книги и пиеси.



Само за две години, той и неговият екипаж направили серия от дръзки набези и откраднали впечатляващи благосъстояния. Самият Евъри по този начин и не бил хванат, а ориста му и до през днешния ден е обгърната в тайнственост.

На борда на „ Чарлз II “

За произхода на Евъри не се знае съвсем нищо. Предполага се, че той служил в английския Кралски флот, преди да стартира да търгува с плебеи при започване на 90-те години на 17 в. Едни от най-ранните свидетелства, свързани с името му, датират от 1693 година Тогава той бил част от екипажа на кораба „ Чарлз II “, който бил нает да плячкосва френски плавателни съдове в региона на Карибите. Моряците обаче негодували, защото в продължение на месеци не им било плащано.

Това се оказало златна опция за Евъри. През май 1694 година той се възползвал от ниския морал на екипажа и оглавил протест, вследствие на който поел контрола над „ Чарлз II “. Пред останалите моряци Евъри оповестил, че има намерение да стане корсар.

Според някои свидетелства, достоверността на които не е доказана, той произнесъл следната тирада:

In 1695, English pirates set upon the Mughal treasure ship Ganj-i-Sawai. In his new book, Steven Johnson says the outrageous attack takes on still greater significance when seen as the crucial inflection point in the rise of the British Empire.
— New York Times Books (@nytimesbooks)
„ Сега аз съм капитанът на този транспортен съд. Възнамерявам да се насочва към Мадагаскар с желанието да натрупам благосъстояние за себе си и за всички смели мъже, които решат да ме последват “.

Първите триумфи на Евъри

След като преименували „ Чарлз II “ на „ Фенси “, Евъри и неговият екипаж се отправили към крайбрежията на Южна Африка. Съвсем скоро те направили и първото си нахлуване, плячкосвайки три английски търговски кораба в региона на островите Кабо Верде (намиращи се на към 500 км. западно от крайбрежията на Сенегал).

Набезите им траяли и през идващите месеци. Пиратите ограбили няколко френски и датски плавателни съда, а в това време екипажът на „ Фенси “ ставал все по-многоброен. Предполага се, че когато разбойниците достигнали Мадагаскар в средата на 1695 година, на борда на кораба имало към 150 души.

in 1695 Henry Every perpetrates one of the most profitable pirate raids in history by capturing the Grand Mughal ship Ganj-i-Sawai.
— Daniel Edwards (@EDannyEdwards)
Успехите на Евъри били впечатляващи и той бързо спечелил уважението на своя екипаж. Въпреки това, пиратът имал още по-амбициозни цели. Евъри научил, че флотилия на Моголската империя (ислямска страна, която до края на 17 в. обединявала съвсем цяла Индия. Тя била ръководена от династията на Великите моголи) скоро ще отплава от пристанището Ал-Мака на Червено море за Сурат, Индия. В състава на армадата имало няколко търговски и транспортни кораба, цялостни със съкровища, благосъстоятелност на самия император.

Дръзко нахлуване

През август 1695 година Евъри и неговият екипаж отпътували за Червено море и почнали да възнамеряват по какъв начин да атакуван моголската флотилия. Тъй като имали потребност от по-значителна огнева мощност, те се обърнали за помощ към други пиратски кораби. Един от тях бил „ Амити “, капитан на който бил небезизвестният Томас Тю.

Няколко дни по-късно пиратите забелязали армадата, в състава на която имало 25 плавателни съда. Започнало гонене, като множеството моголски кораби съумели да се измъкнат, само че по-бавния „ Фатх Махмамади “ изостанал от групата и бил покорен от пиратите, които заграбили злато и сребро на стойност от към 50 000 английски лири.

Евъри обаче решил да продължи гонитбата. На 7 септември трите кораба, които били под негово командване, настигнали „ Гандж-и-Савай “ – голям кораб, който разполагал с десетки оръдия и към 400 стрелци.

On this day 305 years ago the Ganj-i-Sawai was captured by the pirate Henry Avery. The loot from the ship totalled between £325,000 and £600,000 making it one of the most lucrative pirate heists ever.
— Letters of Marque (@LoM_PirateProps)
Започнало стълкновение, по време на което шансът се усмихнал на Евъри и неговия екипаж. Едно от оръдията на „ Гандж-и-Савай “ се развалило и експлодирало, което всяло огромен ужас измежду бранителите на моголския транспортен съд. Освен това, част от пиратите съумели да се качат на борда на плавателния съд и почнала яростна ръкопашна битка. Индийските бойци били победени, откакто капитанът им се уплашил и се скрил, нареждайки на няколко робини да се борят против разбойниците вместо него.

Плячка, за която си мечтаел всеки корсар

След като се справили със съпротивата на бойците, останали на борда на „ Гандж-и-Савай “, пиратите насочили вниманието си към пасажерите. Те избили мъжете и изнасилили всички дами, измежду които имало родственик на моголския император.

„ Престъпниците поели цялостен надзор над кораба и изнесли всичкото злато и сребро, което съумели да намерят “, написа индийският историк Хафи Хан. „ Те останали на борда му в продължение на цяла седмица, търсейки скъпоценности, отнасяйки се извънредно грубо с мъжете и опозорявайки дамите, млади и остарели. Някои дами, с цел да опазят достойнството си, се хвърлили в морето, до момента в който други се самоубили с ножове и кинжали. Накрая, нарушителите напуснали кораба, оставяйки пасажерите на произвола на ориста “, споделя още Хан.

Ancient coins found in Rhode Island may solve mystery of murderous 1600s pirate.
— NBC News (@NBCNews)
Златото, среброто и скъпоценностите, откраднати от Евъри и неговия екипаж, били оценени на към 600 000 английски лири. Според специалисти, през днешния ден тази сума би възлизала на няколко десетки милиона $. След като си поделили плячката, пиратите се отправили към Бахамите. Те пристигнали на остров Ню Провидънс и се показали за търговци на плебеи. Пиратите подкупили локалния губернатор, който заречен да резервира в загадка тяхното местоположение.

Съдбата на Евъри

Докато Евъри и неговият екипаж се наслаждавали на спокойния живот на острова, британските управляващи трябвало да се оправят с политическите последствия от техните дейности. Моголският император бил разгневен от случилото се с „ Гандж-и-Савай “ и наредил да бъдат задържани няколко високопоставени чиновници на английската Източноиндийска компания по обвинявания, че са заговорничели против него. Тъй като се страхували, че императорът може да приключи комерсиалните съглашения, подписани с компанията, нейните ръководители изплатили солидно обезщетение на владетеля и дали обещание да санкционират причинителите за нападението над „ Гандж-и-Савай “.

За залавянето на Евъри била оповестена огромна премия, само че той по този начин и не бил открит. Повечето членове на неговия екипаж съумели да избягат в Европа и Северна Америка, а единствено няколко били задържани и екзекутирани. Какво се случило със самия Евъри остава мистерия и до през днешния ден. Смята се, че той дошъл в Ирландия, представяйки се с името „ Бриджмен “. Според една доктрина, пиратът останал там, живеейки пищно с благосъстоянието, което заграбил. Други историци допускат, че той се завърнал в родната си Англия, където умрял в последна беднотия, откакто бил ограбен от опитни измамници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР