Временна ситуация или по-скоро нов начин на живот - какво

...
Временна ситуация или по-скоро нов начин на живот - какво
Коментари Харесай

Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и днес

Временна обстановка или по-скоро нов метод на живот - какво ни донесе пандемията? За всеки обособен човек отговорът е друг. Общото е, че всички осъзнаха потребността от по-спокоен живот. А той може да бъде открит само, когато човек е по-близо до природата. Къща с двор надалеч от огромния град е съвършеният вид. Предлагането на пазара е много разнообразно. Могат да бъдат открити нови, остарели, огромни, дребни къщи. Малък е обаче процентът на така наречен smart къщи, които включват в себе си и вид на ниско енергийни и екологични постройки.

Един от най-удачните разновидности са нискоенергийните сглобяеми къщи. При тях дървото е желан строителен материал поради приятната, уютна и здравословна атмосфера, която основава. „ Тези къщи се строят от материали, които се безвредни за индивида и околната среда. Изолират се най-често с каменна вата, която има чудесно звуко- и топлоизолацонни качества, пожароустойчива е и пропуща парите, което основава здравословна среда в постройката “, изяснява за читателите на ФАКТИ Даниела Грозева, шеф на аг. „ Веда Корект “.

Умната къща, от своя страна, е подчинена на концепцията за удобен, автоматизиран, безвреден, фамилен живот при минимално консумиране на сила. Създава се електроинсталация, позволяваща построяването на умни системи с далечен достъп от компютър или телефон за ръководство. Чрез GSM-а се ръководи осветяване, климатизация, мултимедия, завеси и щори, вентилация в баните, надзор на достъпа, СОТ и видеонаблюдение, поливна система, осветяване в двора. Може да се ръководи в допълнение с кинетични ключове, дистанционно управление, през телефон, ръчно.

„ Строителството на сходни къщи се извършва при съблюдаване на най-високи стандарти на качество. Тези парцели разполагат със документ за енергийна успеваемост. В основата се слагат топло- и влагоизолации. В структурните детайли се залага нормално топлоизолация - вата, а от външната страна – фибран. Подовете са със замазка и топлоизолация. Представете си, че сте в офиса и краят на работния Ви ден наближава. Мислите към този момент за уюта и прохладата на дома. С едно допиране на вашия смарт телефон, задействате климатизацията на мечтаната температура. Вече се настанявате комфортно на дивана. Само с няколко докосвания на таблета или смарт телефона завесите са спуснати и филмът стартира. Настройвате звука по този начин, както го харесвате. Навън се стъмва и лампите на външното осветяване се включват. Лягате си и всички порти на дома автоматизирано се заключват... “, изяснява Грозева.

Разбира се сходно на всеобщите къщи и сглобяемите имат своите преимущества и дефекти.
Предимства на сглобяемите къщи:
1. Изработват се от екологично чисти материали;

2. Изграждането им е в пъти по-бързо от това на монолитното строителство;

3. Притежават добра топлоизолация, което ги прави мощно енергийно ефективни;

4. Също по този начин разполагат с добра шумоизолация;

9. Няма мокри процеси и се заобикаля образуването на конденз;

10. Дървото е дишащ материал – при високо равнище на влажността в къщата, дървесината всмуква част от нея. Когато равнищата спаднат дървото стартира да отдава назад влажността за реализиране на най-благоприятен баланс;

11. Те са по-леки и могат да бъдат построени тук-там, където монолитното строителство е невероятно.
Недостатъци на сглобяемите къщи:
1. Много малко банки дават кредитиране за тези къщи. „ Една от банките, които е усетила новите трендове е Първа капиталова банка (Fibank), която отпуска заем до 90% от оценката на парцела. Оценителките компании, от своя страна, нямат доста процедура и занижават цената - цената на тези парцели, което прави по-трудно кредитирането. Само купувачи с по-голямо самоучастие могат да купят сходен парцел с заем “, споделя Грозева.

2. Изискват по-сериозна поддръжка от монолитните. Един теч на покрива да вземем за пример ще окаже доста по-сериозно влияние върху дървената къща в сравнение с върху тухлената.

Един от главните въпроси, които вълнува какъв брой е животът на сглобяемата къща? Експлоатационният период на всяка постройка зависи от качеството на материалите и осъществяването ѝ, както и от нейната поддържка. Има сглобяеми къщи на над 100 години. При вярна употреба животът им е колкото на монолитното строителство.

На пръв взор сглобяемите дървени къщи се оферират на атрактивни цени, само че когато се употребяват smart решения за интелигентен дом, което се залага още в построяването на къщата, това оскъпява крайната цена. В вероятност дават по-добро качество на живот и по-ниски експлоатационни разноски. Процесът на легализиране на дървените къщи е подобен с този при монолитното строителство. Нужно е:

1. Строежът на сглобяемата къща би трябвало да е в сходство с планувания обстоен организационен проект, регламентиращ застрояването на терена;

2. Скица на терена и виза за проектиране;

3. Договор с проектант;

4. Договор с ВиК и ЕЛ дружество;

5. Необходимо е позволение за строеж;

6. Договор със строителна фирма;

7. Разрешение за прилагане.
 Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и през днешния ден (СНИМКИ)

 Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и през днешния ден (СНИМКИ)

 Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и през днешния ден (СНИМКИ)

 Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и през днешния ден (СНИМКИ)

 Къщите на бъдещето, които могат да бъдат купени и през днешния ден (СНИМКИ)

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР