Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06,

...
Време е да се поучим от грешките, допуснати на 15.06,
Коментари Харесай

Ако искаме училище през зимата, вентилация ще трябва да сменя въздуха през 2 минути |

Време е да се поучим от грешките, позволени на 15.06, когато всичко се отвори по едно и също време. Ако отворим по същия метод след две седмици, детонацията ще е по-голяма от сегашната, тъй като базовото равнище на разпространяване ще е по-високо от това при започване на септември, когато изглеждаше, че епидемията затихва (само изглеждаше, обаче). Време е за някои поучения, свързани с работата и потенциала на РЗИ и държавната политика.

1. Децата заразяват интензивно другите, могат да бъдат и свръхразпространители (за това към този момент има задоволително проучвания в Израел, Индия и др.).

2. При по-малките деца процентът на асимптоматичните и пресимптоматичните преносители е висок, над 50%.

3. Големите деца вървят по кафенета, питейни заведения и нощни заведения и след това - на учебно заведение.

4. Инкубационният интервал е 7 дни, само че има още няколко дни до забелязване на признаци, по тази причина е съответно да се работи най-малко с 10 дни интервал.

На фона на тази рискова композиция, за която предизвестих през февруари (поотделно всяко е не толкоз рисково, само че дружно са мощни), РЗИ, за разлика от немските си сътрудници, взеха решение да тестват при поява на признаци. Министерство на здравеопазването позволи " най-либералните ограничения " в учебно заведение, като самите учители не имаха вяра, че има вирус. Илюзията, че може да не се носят маски в час, тъй като по този начин било в Германия, не устоя дълго. Мерките са система, а не сбирка от обособени дейности. За да няма маски в клас, в Германия:

а) смениха вентилацията в училище;

б) тестват самодейно, а не чакат да се появят симптоми;

в) тестват всеобщо отвън учебно заведение, доста повече от нас;

г) служащите не престават да работят от у дома на всички места, където е възможно;

д) носенето на маски на закрито е навсякъде и налагано от държавата;



Никоя мярка не може да се преглежда сама за себе си и не работи както чакаме, в случай че не е част от цяла система, в случай че не е плод на разбор на разпространяването и на свързаността, на контактите сред хората. На фона на 27% педагози в рискова група сходно отваряне за глезене на гласоподавателите е безконтролно и рисково. Опасно е и за здравните служащи, които са в рисковата група, даже да са в съвършено здраве. Политикът би трябвало да мисли за положителното на народа си, не за своето (спомнете си Първа книга от Държавата на Платон).

Липсата на запаси не е опрощение. Има и европейски средства, има опция за заеми (за някои неща има смисъл да се вземе, тъй като са инвестиция), има непотребни разноски в милиарди за политически планове. Сега е времето да се наемат нови хора в РЗИ, да се усилят там още заплатите, както и на здравните служащи на първа линия. Време е за всеобщо закупуване на антигенни проби колкото може повече. Време е за смяна на политиката на работа в учебно заведение, с цел да може най-малко дребните възпитаници да учат там безвредно, а по-големите да са от време на време там. На родителите би трябвало да се изясни, не да се вършат референдуми по експертни тематики. Ако желаеме учебно заведение през зимата, ще би трябвало вентилация, която сменя въздуха в стаята с нов на 2 мин. Ако не може, най-малко хибридно образование на половинки с маски в класните стаи, другата половинка гледа и взе участие от у дома. Трябва да се даде заповед за работа от у дома. Работодателите, и те са расли през социализма и имат инстинкта да извършват заповеди, с цел да не носят отговорност. След намаление на новите случаи дневно би трябвало да се отваря поетапно и да се наблюдава интензивно какво се случва, не всичко едновременно. Дискотеките да са последни. Може да се намерения и за някакво обезщетение за тях, макар че в пазарна стопанска система се чака бизнесмените да си поемат сами рисковете.

Ако още веднъж се наложи да затваряме след отварянето, ще е за няколко пъти по-дълго време, по тази причина този път да мислим авансово.

Лъчезар Томов е доктор на математическите науки, учител в НГДЕК, помощник и откривател в Центъра за разбор и ръководство на рисковете към Нов български университет. Препечатваме позицията му от Фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР