Връзката между хората и растенията отдавна е тема на научни

...
Връзката между хората и растенията отдавна е тема на научни
Коментари Харесай

Могат ли светещи растения да заменят електрическите крушки?


Връзката сред хората и растенията от дълго време е тематика на научни проучвания.

Последните данни разкриват редица нови потребни резултати, произлизащи от растенията. 

Според изследване, извършено в Йънгстаун, Охайо, озеленените зони в града се радват на по-ниска престъпност. Друг отчет потвърждава, че чиновниците, които работят в среда, декорирана с растения, показват 15% по-висока работливост. 

Инженерите от Massachusetts Institute of Technology (MIT) отиват даже по-далеч, полагайки старания да схванат дали растенията могат да извършват разнообразни функционалности, някои от които изцяло необикновени.

Опитите на учените включват най-различни неща – растения, чиято потребност от вода се следи посредством датчици, други растения, които могат да записват и възпроизвеждат 3D изображения на заобикалящата ги среда, даже такива, които могат да засичат в подпочвените води химикали, употребявани в експлозиви. 

Всички тези прототипи са част от „ растителната нанобионика “ - сфера на проучвания, с която се занимава екипът на Strano Research Group към MIT.

Терминът комбинира две концепции - „ бионик “, което значи да се придават на живи неща изкуствени благоприятни условия (подобно на бионик ръка) и „ нано “, което се отнася към разработки по-малки от 10 нанометра, които могат да се прибавят към живи неща. 

„ Мислим по какъв начин може да се проектират растения, които да заменят функционалностите на устройствата, които хората употребяват всеки ден. “, споделя Майкъл Страно, професор по химическо инженерство към MIT, в изявление за CNN.

„ Нещата, които вършим от пластмаса и чипове – можем ли да ги сменяем с живи растения? “, пита той.

Светещи листа

Един от последните планове на учените свързва кейл, кресон и спанак. При вграждането на наночастици в листа на кресона, екипът на Страно открива, че по този метод може да се отделя светлина за към три часа и половина.    

Наночастиците се пресоват в листата на градинското растение. Веднъж попаднали в него, те стартират да отделят луциферин, което кара листата на растението да излъчват светлина.

„ Растенията събират сила от слънцето, като я съхраняват под формата на глюкоза вътре в себе си “, споделя Страно. „ Това, което вършим, е да вземем малко от тази складирана химическа сила и да я превърнем в светлина “, споделя ученият.

Намаляване потреблението на сила

Светлината, която възлиза на към 1/1000 от тази, нужна с цел да се чете на нея, е единствено началото.

По думите на Страно, един ден технологията може да се употребява за осветяване в дома или даже за превръщането на улиците в светеща градина, която да размени класическите улични лампи.

Осветлението заема дял от 7% от общото електрическо ползване в Съединени американски щати. Колкото по-далеч е устройството от източника на електричество, толкоз повече ток се губи в процеса по преместването му. Това може да бъде поправено посредством светещи растения и да докара до икономисване на сила.

Засега обаче Страно е крепко стъпил на земята. По думите му, надали може да се приказва за избавяне на планетата, защото към този момент разполагаме с едно листо, което свети от време на време.

„ Искам да ги направя основно и най-вече, тъй като са красиви “, прибавя ученият. / profit.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР