Украинските сили са спрели Русия да напредва в североизточната част

...
Украинските сили са спрели Русия да напредва в североизточната част
Коментари Харесай

ВСУ са спрели напредването на руските части при Харков и отвръщат на удара

Украинските сили са " спрели " Русия да напредва в североизточната част на Харковска област и в този момент контраатакуват. Москва обаче ускорява настъплението си в други елементи на фронта, заяви украинската войска.

Киев се бори с ново съветско сухопътно нахлуване в Харковска област от 10 май, когато хиляди московски бойци щурмуваха границата, постигайки най-големия си териториален прогрес от 18 месеца насам.

Президентът Володимир Зеленски посети столицата на района, с цел да разиска борбата за Вовчанск - град, който се намира на по-малко от пет километра от границата, съобщи Агенция Франс Прес.

" Украинските сили за защита стопираха съветските войски в Харковския бранш... Ситуацията е под надзор, водят се контранастъпателни дейности ", обявиха от армията.

Въпреки първичните триумфи " съперникът изцяло затъна в уличните сражения за Вовчанск и понесе доста огромни загуби в щурмовите елементи ", съобщи в обществените мрежи украинският главнокомандващ Олександър Сирски.

В опит да превземе града Русия " сега трансферира запаси от разнообразни браншове, с цел да поддържа дейните щурмови интервенции, само че без резултат ", добави Сирски.

Той обаче предизвести, че обстановката е неспокойна на източния фронт, където Русия твърди, че нейните сили са постигнали редица триумфи през последните две седмици.

Сраженията край източните градове Часив Яр, Покровск и Курахово са били изключително " интензивни ", сподели той.

Русия заяви, че е направила нахлуване наоколо до град Бахмут в източния украински район Донецк.

Само три дни по-рано тя съобщи, че е превзела село Билохоривка - основна цел за Москва, която се пробва да изземе от Киев контрола над цялата Луганска област.

Москва съобщи, че е почнала офанзивата в североизточната част на Украйна, с цел да сътвори " буферна зона " по границата, която да предотврати бъдещи украински офанзиви на нейна територия.

Докато Украйна придвижваше войски към североизточната част на страната, Киев още веднъж упрекна Москва, че при ударите съзнателно нанася удари по цивилни жители.

Държавният железопътен оператор " Украински железници " заяви за поредност от набези против железопътната система на Харковска област през нощта, при които са развалени релси, вагони и здания.

" Врагът продължава да прави преднамерени опити да спре железопътната линия в Харковска област ", съобщи той в Телеграм.

Компанията показа фотоси, на които се вижда пушек, издигащ се от разрушен вагон, килнат метал и парчета край релсите и хранилище с няколко изпочупени прозореца.

Влаковете на дълги дистанции и крайградските влакове се движат по разписание, съобщи държавният железопътен монополист, макар многократните съветски удари по мрежата, която е жизненоважна както за цивилното население, по този начин и за военните.

При ударите по град Харков, втория по величина град в Украйна, са починали минимум седем души, оповестиха локалните управляващи.

Според локалния губернатор Олег Синегубов повече от 11 000 души в по-широкия район са били евакуирани, откогато Русия стартира новата си атака преди две седмици.

Отделно от това през нощта Украйна изстреля ракети по окупирания от Русия Кримски полуостров, при което бяха убити двама " инцидентни минувачи ", съобщи назначеният от Русия началник на района Сергей Аксьонов, представен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР