Връщането на хартиената бюлетина се оказа параван за много по-груби

...
Връщането на хартиената бюлетина се оказа параван за много по-груби
Коментари Харесай

ГЕРБ ще ликвидира изборния район Чужбина с поправки в последния момент

Връщането на хартиената бюлетина се оказа заслон за доста по-груби промени в Изборния кодекс.

Сред тях са стъпки в посока на лишаване на нововъведени права за българите в чужбина и съвсем двойно увеличение на броя на членовете на ЦИК за сметка на публичния ѝ съвет..

Най-фрапиращото предложение пристигна от ГЕРБ, които взеха решение да отстранен новия избирателен регион " Чужбина " още преди да се е формирал.

Аргументи за премахването му по този начин и не пристигнаха по време на съвещанието на Комисията по правни въпроси.

Десислава Атанасова разгласи, че текстът ще бъде стимулиран едвам при окончателното му гласоподаване в пленарна зала - откакто той в никакъв случай не е бил подлаган на публично разискване до този миг.

Това е цялостен декаданс на фона на признатите единствено преди 1.5 година ремонти в Изборния кодекс, които даваха опция на българите в чужбина да гласоподават за свои представители от партийните листи и да бъдат по-адекватно показани в Народното събрание.
Досега гласовете на гласуващите отвън България се преразпределяха на общо национално равнище за разлика от всички останали 31 МИР-а в страната.Гражданите, които живеят отвън страната, в никакъв случай до момента не са имали право да гласоподават с преференция - бюлетината им съставлява единствено лист с имената на партиите, участващи в изборите.С новия избирателен регион една част от 240-те мандата щеше да се дефинира единствено от българите в чужбина, като те щяха да получат цялостните права на избор, с които разполагат и хората в страната.МИР " Чужбина " трябваше да се образува на 3 октомври 2022 година - в деня на формалното обявяване на резултатите от преброяването на популацията, което се забави с цяла година.
От " Продължаваме промяната " се възпротивиха на предлагането на ГЕРБ, което анулира към този момент въведени изборни права на български жители.

От " Демократична България " повдигнаха разумния въпрос за какво се позволява разглеждането на промени в Изборния кодекс, които нямат нищо общо с главната тематика на предложенията на Българска социалистическа партия - хартиеното гласоподаване.

По искане на " Възраждане " и Българска социалистическа партия ще се усили и броят на членовете на Централната изборна комисия от 15 на 25 с формалното пояснение, че по този начин ще бъде отразена по-точно пропорцията на парламентарните сили.
Имайки поради действителната заплаха от пети следващи избори за 2 години, този баланс очевидно е изцяло изтърван, а неналичието на обикновено болшинство в Народното събрание го прави съвсем неосъществим.От ГЕРБ обаче предложиха и преустановяване на активността на Обществения съвет към ЦИК, в който членуваха представители на разнообразни цивилен организации и специалисти по изборно право.
Мнозинството анулира и хипотетичната опция за гласоподаване по електронен път, което беше заложено още през 2019 година като пробен вид.

ЦИК трябваше да организира най-малко три избора с такава система, а при сполучливото ѝ имплементиране с гаранции за сигурността на вота - да бъде употребена по желание на жителите с изборни права.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР