Войната в Украйна се води и онлайн. Файненшъл Таймс (ФТ)

...
Войната в Украйна се води и онлайн. Файненшъл Таймс (ФТ)
Коментари Харесай

Фалшиви профили на красавици: как украински хакери подлъгват руски военни

Войната в Украйна се води и онлайн. " Файненшъл Таймс " (ФТ) споделя за един забавен трик, който украинските хакери употребяват, с цел да схванат точното местонахождение на съветските военни. Те основават подправени профили на атрактивни дами, посредством които поддържат връзка с бойците.

Никита Книш е 30-годишен IT специалист от Харков. В началото на войната, дружно с други специалисти от сферата, той основава групата " Hack Your Mom ". Те желаят да употребяват софтуерните си качества, с цел да оказват помощ на Украйна да се отбрани от съветската инвазия.

Руските военни желали да впечатлят " девойките "

Книш споделя, че са постигнали най-големия си пробив предишния месец. Успели са да се натъкнат на група съветски бойци, ситуирани в окупирания град Мелитопол, ситуиран сред Херсон и Мариупол. Украинците си основали подправени профили, в това число в Телеграм и Facebook, в които се показват като атрактивни дами. Те се срещнали виртуално с съветските бойци и почнали да поддържат връзка с тях. " Те изпращаха на " девойките " всевъзможни нелепости, с цел да им потвърдят, че са бойци ", споделя Книш. Включително фотоси от фронтовата линия. Това разрешило да се откри местоположението на войските в отдалечена съветска военна база покрай окупирания Мелитопол, споделя Книш пред ФТ.

Хакерите незабавно предали информация на украинските военни, а няколко дни по-късно базата била атакувана, споделя Книш. И фактически украински медии оповестиха за детонация в съветска военна база край Мелипотопол в края на август. От ФТ по този начин и не са получили удостоверение от украинските управляващи, че хакерската група е забъркана.

Войната в мрежата се води от началото на нашествието

И в други случаи украинските сили са употребявали фотоси, оповестени в мрежата, с цел да схванат местоположението на значими цели. През август се появи информация, че екскурзиант в Крим е разкрил местоположението на съветска система за противовъздушна защита, като е разгласил фотография от почивката си. В различен случай, за който заяви Би Би Си, съветският инфлуенсър Сергей Среда разгласява фотография от визитата си в база на съветската военна група " Вагнер ", която малко по-късно бе атакувана от Украйна. В този случай украинските управляващи потвърдиха, че е имало връзка сред фотографията, оповестена от Среда, и нападението.

Още при започване на войната украинският министър на цифровата промяна прикани цивилните жители да се причислят към " IT армията " на страната. По време на съветските военни тържества за Деня на успеха през май огромни съветски телевизионни канали бяха хакнати и бяха излъчени антивоенни послания. Книш споделя пред ФТ, че екипът му е взел участие и в други дейности, в това число хакване на бази данни на съветски военни компании. " За мен това е борба ", споделя Книш пред ФТ. " Без пари, без брилянтен програмен продукт и даже без брилянтни хакове - единствено с трикове можете да навредите на врага в дълбините на интернет. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР