Войната в Украйна продължава почти половин година и няма основания

...
Войната в Украйна продължава почти половин година и няма основания
Коментари Харесай

Защо няма и няма да има скоро преговори между Русия и Украйна

Войната в Украйна продължава съвсем половин година и няма учредения да се разчита на скорошно преустановяване на военните дейности. Надежда за споразумяване се появи след мартенската среща в Истанбул, след която страните показаха проект за вероятни съглашения. Но от този момент договарянията на процедура са в застой. Както научи Би Би Си, това се дължи на първо място на обстоятелството, че нито Москва, нито Киев в този момент са подготвени за мир при изискванията на компромис.

" Преговорите бяха градивни. Получихме оферти от Украйна за разглеждане - тяхната ясно дефинирана позиция ", - по този начин ръководителят на съветската делегация Владимир Медински приказва на 29 март за договарянията с Украйна, които се организираха в Истанбул.

Резултатите от тази среща ни разрешиха да се надяваме, че войната в Украйна въпреки всичко може да приключи с спокойно споразумяване. Тогава участниците в него се споразумяха за приблизителното наличие на два документа, които Киев и Москва ще подпишат, в случай че водачите на страните Володимир Зеленски и Владимир Путин съумеят да реализират мир.

Първият от тях предполагаше, че Украйна ще се съгласи на безпристрастен статут и ще откаже да разполага непознати бази на своя територия, само че ще получи гаранции за сигурност от западните страни, които ще поддържат страната при положение на експанзия против нея (Русия трябваше да бъде измежду тези гаранти). Друг контракт се занимаваше с " взаимното почитание към културите " - засягаше, наред с други неща, езиковия въпрос.

Веднага след края на договарянията съветското министерство на защитата разгласи, че съветската войска ще понижи фрапантно интензивността си в киевското и черниговското направление. Скоро в тези региони в действителност не останаха съветски войски, само че тогава Киев съобщи, че същинската причина за изтеглянето на войските е обвързвана с неуспехите на Русия в тези региони.

Както към този момент заяви BBC, след срещата в Истанбул страните продължиха да работят по документите. В края на април Кремъл разгласи, че Москва сякаш е предала на Киев " съветския план " от съглашения и чака реакция по него. Украинските управляващи отхвърлиха да са получили документ от руснаците, изискващ отговор всъщност.

В реалност, споделиха събеседници на Би Би Си, работата по официалното съобщение е траяла съвсем без спиране: страните всекидневно са обменяли планове на евентуални съглашения онлайн.

Но в средата на юни Юрий Ушаков, асистент на Владимир Путин, разгласи, че договарянията в действителност са прекъснати: " Беше предаден нашия създаден план, който сега е финален, тъй като нямаше реакция. След това може би е имало някакви неофициални контакти по телефона и то не на равнище делегации, а на равнище обособени представители.

" Темата за договаряния е безусловно неактуална "

Според източник на Би Би Си, непосредствен до съветската делегация, в този момент в действителност няма контакти сред преговорните групи. В същото време, напомня той, напролет страните в действителност не се пробваха да се спогодят за мир.

" Преговорите бяха за документи, които ще бъдат подписани, в случай че водачите се спогодят за мир. Сега е ясно, че въобще не може да има мир ", споделя източник на Би Би Си.

Според него в седмиците след срещата в Истанбул делегациите са съумели да доведат главното съглашение за гаранциите за сигурност на Украйна съвсем " до 100% подготвеност ". Но всички схванаха, че тези документи даже да са подготвени на 200%, мирът няма по какъв начин да пристигна ", изяснява той.

В резултат на това до лятото връзката сред преговорните групи на процедура беше прекъсната.

От началото на войната Володимир Зеленски няколко пъти заявява желанието си да води директни договаряния с Владимир Путин. " Аз оставам твърдо и уверено податлив, без значение дали ми харесва или не, за директни договаряния с президента Путин, в случай че сме подготвени да приказваме съществено ", сподели украинският водач още на 7 юни в изявление за Financial Times.

Но в този момент и Москва, и Киев признават, че предпоставки за такава среща сега няма.

Основната причина наподобява е, че всяка от страните е сигурна, че точно тя може да договаря от позиция на силата.

" Днес чуваме, че желаят да ни победят на бойното поле. Е, какво да кажа? Нека опитат... Но всички би трябвало да знаят, че като цяло към момента не сме почнали нищо съществено. В същото време ние не отхвърляме мирни договаряния, само че тези, които отхвърлят, би трябвало да знаят, че колкото повече напредваме, толкоз по-трудно ще им бъде да договарят с нас ", сподели Владимир Путин на среща с управлението и ръководителите на фракциите на Държавната дума при започване на юли.

" Имаме работа с този, с който имаме. Докато не бъдат ударени в лицето, те няма да схванат нищо ", сподели Володимир Зеленски в изявление за The Wall Street Journal две седмици по-късно.

" Президентът (Зеленски) е наясно, че Русия, в случай че не получи редица обилни тактически провали на бойното поле, няма да схване съответно каквито и да е договаряния ", сподели съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна и член на договарящия екип Михайло Подоляк в изявление за Би Би Си. Според него в този момент тематиката за договарянията и срещите на водачите е " безусловно неактуална ".

" Специалната военна интервенция продължава - продължава до реализиране на поставените цели. Мога единствено да заявя, че сега няма никакви договаряния или предпоставки за тях ", сподели неотдавна Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин. Според него украинската делегация е " изчезнала от радарите " и " няма преговорен развой ".

" Чувство за повърхностност "

Защо желанието на Киев и Москва да се опитат да реализират мир се изпари? Според московския събеседник на Би Би Си това има няколко характерни фактора по едно и също време.

" Първо, натрупаха се аргументи да се наскърбяваме - има и страсти ", споделя източникът на Би Би Си. Още през април Би Би Си написа, че потъването на флагмана на съветския Черноморски флот крайцера " Москва " и разкриването на обстоятелства за военни закононарушения в Буча съществено усложняват договарянията.

" Всъщност няколко седмици след потъването на " Москва " всичко стартира да се срутва ", споделя московският източник за Би Би Си.

От друга страна, сподели Михайло Подоляк пред Би Би Си още през април, в случай че по време на договарянията в Истанбул в Киев са имали изчерпателна информация какво се е случило в градовете на Киевска област по време на интервала на окупация от съветската войска, то украинската делегация би се държала доста по-твърдо.

Днес той е сигурен, че връщане към " истанбулското официално съобщение " към този момент е невероятно: " Емоционалният декор в Украйна се промени доста. Видяхме прекалено много военни закононарушения онлайн. "

На фона на протичащото се в зоната на бойните дейности украинската страна, наред с други неща, " загуби готовността си " да се съобрази с наредбите, категорично посочени в Истанбулското официално съобщение - да вземем за пример да се съгласи на безпристрастен статут, продължава източник на Би Би Си, непосредствен до съветската делегация.

" Неутралитетът не е нещо, което в този момент е допустимо това да се " продаде " на украинците (предполагаше се, че тази наредба от контракта сред Москва и Киев ще бъде подложена на общоукраински референдум - Би Би Си). Изглежда, че те няма да се съгласят с това. И Путин, наподобява, към този момент не го чака. Поне към този момент ", споделя той.

Това е правилно: както демонстрират резултатите от неотдавнашно изследване, извършено от Киевския интернационален институт по социология, голямото болшинство от украинците (над 70%) биха дали своят вот за присъединение към НАТО, в случай че в Украйна се организира подобаващ референдум.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента на Украйна, неотдавна сподели, че участието в НАТО остава " дълготрайна цел " за страната, макар че още преди този момент Киев се надява да получи гаранции от съдружниците за даване на оръжия, шерване на разследваща информация, поддръжка за отбранителната промишленост и стопанската система.

Украинската страна няма да се съгласи с изтеглянето на съветските войски към линията на прикосновение от 23 февруари, споделя Михаил Подоляк: Украйна ще разисква изискванията на мира единствено когато Русия изцяло напусне територията на страната.

" Ако остане най-малко парченце от територията на Украйна, окупирана [от Русия], това ще бъде непрекъснато място за провокации, изяснява Подоляк, " Не може да подпишем някакъв, условно казано, Минск-3, тъй като тогава ще се наложи да признаем, че след година отново ще имаме нова война. "

Да гледат на Русия като на един от гарантите на своята сигурност, както допуска истанбулското официално съобщение, в Киев към този момент не са подготвени. Въпреки че от брифингите на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак следва, че макар стагнацията в договарянията с Москва, украинските управляващи към момента разискват изискванията за гаранции за сигурност с други страни. Украинските управляващи не оповестиха за пробив в сходни договаряния.

Руските управляващи също намерено декларират, че в случай че разговорът бъде обновен, те ще се оттеглен от " истанбулското официално съобщение ". " Ако договарянията бъдат обновени в този момент, изискванията ще бъдат изцяло разнообразни ", даде обещание през юли помощникът на Путин Юрий Ушаков.

" Русия няма потребност от договаряния, а от оперативна пауза "

Според източник на Би Би Си, непосредствен до съветската делегация, договарянията също са спрени, тъй като и за двете страни е станало ясно, че " никой няма да спре военните дейности и имаше общо възприятие за повърхностност ". След априлските договаряния съветската войска организира дейна атака в Източна Украйна: тя най-сетне завладя Мариупол (включително фактическото пленяване на бранителите на " Азовстал " ) и изцяло окупира територията на Луганска област, като завладя Северодонецк и Лисичанск.

На собствен ред украинската войска сполучливо унищожи съветски оръжейни хранилища, в това число с помощта на получените от Съединени американски щати установки HIMARS, и се приготвя за евентуална интервенция за освобождение на окупираната Херсонска област.

Московският събеседник на Би Би Си признава, че максимумът, който Москва може да одобри при тези условия, е краткотрайно помирение. Например, в случай че и когато съветската войска успее да доближи границите на Донецка област, нейното цялостно " освобождение " беше оповестено за една от задачите на " военната интервенция "

Вярно е, че съгласно английското разузнаване до момента Русия не е съумяла да обезпечи доста нахлуване на войските в Донбас и в този момент е съсредоточена върху укрепването на защитата в Южна Украйна.

Освен това източник на Би Би Си, непосредствен до съветския договарящ екип, е сигурен, че Владимир Путин не има намерение да върне на Украйна контрола над окупираните територии в Херсонска и Запорожка област. Още през есента окупационните управляващи на районите може да се опитат да проведат там " референдуми " за " обединяване с Русия ". Но още напролет съветски публични лица, като Андрей Турчак, дадоха обещание на жителите на окупираните райони, че Русия е пристигнала там " вечно ".

Според Михайло Подоляк Киев в никакъв случай няма да се съгласи с това. " Невъзможно е да си представим, че Херсон ще остане у окупаторите. Това е фундаментално ", сподели той пред Би Би Си. А Влодимир Зеленски напряко съобщи при започване на август, че Русия ще " затвори всевъзможен късмет за договаряния за себе си ", в случай че се опита да организира референдуми в окупираните територии.

Русия в действителност се нуждае от помирение - само че единствено с цел да продължи след това войната, счита Подоляк. " Русия няма потребност от договаряния. Русия се нуждае от оперативна пауза, с цел да направи корекции във военната си тактика ", споделя той.

Подоляк счита, че по време на такава пауза Русия може да " натрупа спомагателни снаряди, ракети " и да се ресурси с микрочипове, нужни за доста типове оръжия, които станаха по-трудни за приемане заради глобите.

" Всичко това лишава време. И по тази причина те се нуждаят от договаряния. Но за какво Украйна се нуждае от тях? Трябва да определим нова демаркационна линия? Тоест, това е Минск-3. Кажете ми, апелирам, Минск-2 не беше задоволително, с цел да разберем че мир, в случай че отстъпим даже парче територия, не може да има? " - споделя Подоляк.

В резултат на това, счита Подоляк, войната в Украйна може да приключи единствено с провалянето на една от страните. " Познавайки Украйна и познавайки това общество, тук ще има задоволително хора, които до дъно ще пазят правото на Украйна да съществува като велика страна ", счита той.

За какво си приказват в този момент Русия и Украйна?

Сега на практика единствената тематика, за която Москва и Киев не престават да приказват, е размяната на военнопленници и телата на починали бойци.

Според Подоляк оперативният щаб, който се занимава с тези въпроси, включва представители на военното разузнаване и Службата за сигурност на Украйна от украинска страна и " представители на Министерството на защитата и други правоохранителни органи " от съветска страна.

Събеседникът на Би Би Си, който е осведомен с хода на сходни договаряния, споделя, че те вървят доста мъчно - в това число и поради взаимното съмнение на страните. Например, споделя той, една от съвсем квалифицираните замени на пандизчии се е провалила заради детонация в колонията в Еленовка. Тогава Русия и Украйна се упрекнаха взаимно в съзнателно ликвидиране на пленени бойци от полка " Азов ", държани в остаряла казарма.

Министерството за реинтеграция на краткотрайно окупираните територии на Украйна заяви на 9 август, че страните са разменили телата на починали пет пъти от началото на войната.

Локален триумф в връзката сред Москва и Киев беше подписаната на 22 юли договорка, която разреши възобновяването на износа на украинско зърно. Русия и Украйна съумяха да го договорят с посредничеството на Турция. Това даде съображение на някои наблюдаващи да се надяват, че откакто Русия и Украйна могат да се спогодят за зърното, тогава може би биха могли да реализират мир, в случай че желаят.

Но Михайло Подоляк счита, че това е невероятно: " Това са два изцяло разнообразни процеса. Въпросите за мира и войната са фундаментални, идеологически въпроси за Путин. Въпросът за транспортните коридори в този случай не промени значително разположението на силите. "

Освен това украинските представители по всевъзможен метод акцентират, че в границите на " зърнения компромис " Киев не е подписвал никакви документи непосредствено с Москва. Всъщност " зърнената договорка " е комплекс от две съглашения: Украйна подписа едното с Анкара и Организация на обединените нации, а Русия подписа второто.

От началото на войната задгранични политици неведнъж безрезултатно оферират услугите си като медиатори в организирането на договаряния освен по обособени въпроси като износа на зърно, само че и за мира като цяло. Сред тях са някогашният израелски министър председател Нафтали Бенет, турският водач Реджеп Тайип Ердоган, френският президент Еманюел Макрон, някогашният немски канцлер Ангела Меркел и даже папа Франциск.

През юни президентът на Индонезия Джоко Видодо, след среща с Владимир Путин в Москва, сподели, че е предал на съветския водач обръщение от Володимир Зеленски и изрази подготвеност да откри връзка сред президентите.

В Киев реагираха нервно на разкритията на Видодо. Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров сподели, че в случай че украинският президент желае да съобщи нещо на съветския си сътрудник, ще го направи в ежедневното си телевизионно послание.

Именно в Индонезия ще се организира срещата на Г-20 през ноември тази година, за която и Владимир Путин, и Володимир Зеленски получиха предложения за присъединяване.

Според Михайло Подоляк, в случай че Киев разбере, че Путин сигурно ще вземе персонално присъединяване в тази среща на върха, това може да стане спомагателен фактор в интерес на това Володимир Зеленски, който не е напускал Украйна от началото на войната, да дойде в Индонезия. Той обаче признава, че съответно решение ще бъде взето по-близо до датата на срещата.

От Кремъл оповестиха, че Путин е приел поканата за срещата, само че към момента не е решил в какъв формат ще взе участие в нея.

" Има концепция, че Западът ще трепне "

" От април украинската страна излезе от връзка по тематиките на договарянията. Би било отлично, в случай че европейските водачи повлияят на управлението на Украйна, с цел да ги насърчат да погледнат трезво на обстановката ", приказва Дмитрий Песков за опцията за възобновяване на договарянията при започване на юни.

Според източника на Би Би Си непосредствен до съветската делегация, в този момент Кремъл в действителност се надява, че ще бъде допустимо да " убеди " Киев към мир преди всичко не вследствие на директни договаряния, а с помощта на " войната " в Европа.

" Битува схващането, че Западът " ще трепне ", когато види какъв брой мъчно е да изясни на своите жители високите цени на силата и това ще ги накара да имат друго отношение към Русия ", споделя източникът на Би Би Си. В същото време самият той счита сходен излаз за малко евентуален.

За сякаш " изтощената " от проблеми Европа заради наказания, ограничавания върху износа на сила и огромен брой украински бежанци постоянно пишат съветски медии с продържавна позиция.

Източник на Би Би Си, непосредствен до преговорния екип, не е чувал за опити на Русия да провежда " обособени договаряния " с европейските страни. А Михайло Подоляк счита, че Европа в никакъв случай няма да предприеме такава стъпка: " Украйна през днешния ден е индивид на световния политически развой. А репутацията на президента Зеленски е такава, че е невероятно да се водят сходни договаряния зад тила му, без неговото наличие. "

Според Подоляк Киев схваща, че Русия разчита на " умората " на Европа от войната и вижда опити за " подкопаване " на обстановката в обособени страни от Европейски Съюз. " В Европа схващат, че ще имат избрани спешни прояви. Че цената на горивата ще бъде друга, цената на храната ще бъде друга ", споделя той. " Но Европа се приготвя, приготвя публичното мнение [в своите страни]. Работи. "

В същото време през последния месец няколко европейски политици по едно и също време обявиха, че има предпоставки за обновяване на преговорния развой. Например някогашният канцлер на Германия Герхард Шрьодер сподели, че се е срещнал с Владимир Путин и е стигнал до извода, че Русия е подготвена за договаряния, само че и двете страни би трябвало да създадат " отстъпки ".

Унгарският министър председател Виктор Орбан прикани за смяна на тактиката на Европейски Съюз във връзка с войната в Украйна и започване на мирни договаряния с Русия.

Но, съгласно Михайло Подоляк, всеки мир, подписан в сегашните условия, във всеки случай ще приключи с това, че Русия ще " превъоръжи своята войска ", ще се приспособява към глобите и ще продължи да завзема нови територии. В същото време, при положение на нова война, Украйна може да загуби огромната поддръжка от Запада:

" Защото ще ни кажат: тогава не свършихте всичко. Тогава бяхте толкоз мощен, помогнахме Ви, само че не стигнахте до края, до верния край. И през днешния ден към този момент не можем да ви помогнем, не можем всяка година на техните общества в Германия, Франция, Италия, Испания да споделяме: дано още един път Украйна ще се бие с Русия, още един път им дайте няколкостотин милиарда евро, още веднъж приемете бежанци от Украйна.

В същото време, съгласно Подоляк, за Европа е по-изгодно войната " да бъде доведена до край тук и в този момент " и да приключи с успеха на Украйна: " Ако Русия получи опция да резервира даже днешните си придобивки, тя ще хвърли доста повече пари в хаоса. Ще има сиризация в целия свят. Крайнодесните групи ще преобладават в Европа, миграционните рецесии ще бъдат непрекъснати. И Европа ще заплаща доста повече пари, в сравнение с през днешния ден за тази съответна война. "

Засега това е позицията, изразена от водачите на водещите страни сътрудници на Украйна. В края на юни водачите на страните от Г-7 на среща на върха в Германия обявиха, че " ще продължат да оказват финансова, филантропична, военна и дипломатическа поддръжка на Украйна, колкото е належащо ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи сходно изказване на срещата на върха на НАТО през юни в Мадрид. А шефът на Пентагона Лойд Остин сподели тази седмица, че военна помощ на Украйна ще бъде предоставена " колкото е належащо ".

А това значи, че с огромна възможност изходът от войната ще се реши на бойното поле, а не на масата за договаряния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР