Войната в Украйна е като мощно земетресение, което ще нанесе

...
Войната в Украйна е като мощно земетресение, което ще нанесе
Коментари Харесай

Войната удари световната икономика като земетресение

Войната в Украйна е като мощно земетресение, което ще нанесе голям брой провали на световното стопанство, най-много на бедните страни, съобщи на 18 март ръководещият шеф на МВФ - Кристалина Георгиева, по време на заседание за тактиката на интернационалния заемодател в поддръжка на нестабилните и засегнатите от спора страни. Тя уточни, че военните дейности ще доведат до по-нисък напредък и до по-бърз инфлационен растеж в международен мащаб, а страните, бизнесът и семействата ще се сблъскат със съществени дългови проблеми след скока на кредитирането през първата година на пандемията от ковид. 

Украйна и Русия има общ дял от над една четвърт от международната търговия на пшеница и една пета от продажбите на царевица. Колкото по-дълго останат съветските войски в Украйна, толкоз по-дълго тракторите и комбайните няма да могат да влязат в нивите, което заплашва сигурността на прехраната на огромни елементи от планетата, разяснява Георгиева. И добавя, че светът се е съсредоточил " върху най-горещите проблеми, само че не и върху предстоящите на второ и трето място по ред последици ". Които ще са изключително сложни за решение от най-лабилните стопанства. 

МВФ има обвързване " да преценява цялата картина, тъй че да могат да се вземат превантивни ограничения вместо да се взема решение на доста по-висока цена казуса когато възникне ", споделя още Георгиева. 

В оповестен през седмицата блог икономисти на МВФ показват някои от направленията, по които треморите от войната могат да се разпространят върху международната стопанска система. Те изброяват голям брой опасности: граждански безредици в райони като Близкия изток и Африка, провокирани от по-високите разноски за храна, и фискално напрежение в Европа, където сметките за енергийна сигурност и защита ще порастват. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР