Войната в Карабах показа, че танкът е лесна цел за

...
Войната в Карабах показа, че танкът е лесна цел за
Коментари Харесай

Конфликтът в Нагорни Карабах разкри сериозната уязвимост на танковете

Войната в Карабах сподели, че танкът е лесна цел за атакуващи безпилотни летателни апарати. Само за няколко седмици военни дейности Ереван загуби над 120 бойни машини. Какви заключения би трябвало да направи Русия от този спор и доколко съветските танкове в този момент са предпазени от противников БПЛА?

Втората карабахска война сподели уязвимостта на бронираните машини, по-специално танковете, към безпилотните самолети, изключително високотехнологичните турски безпилотни летателни апарати, написа Андрей Резчиков за седмичник.

Според изданието успеваемостта на безпилотните летателни апарати надвишава успеваемостта на арменските наземни противотанкови оръжия. В тази връзка медията заключава, че в актуалните условия става все по-трудно да се защитят танковете заради възходящия брой и темперамент на заканите.

Руските конструктори се пробват да подобрят оцеляването на танковете. Вече е известно за проектите за слагането на танковете T-72B3M и T-80БВМ на комплекса за дейна отбрана “Арена-М”, спомагателни блокове динамична отбрана в твърдия корпус по страните и подмяна на динамичната отбрана “Контакт-5” с “Реликт” на танковете Т-90M.

Жизнеспособността на танковете също се възнамерява да се усили благодарение на електромагнитни защитни системи и самостоятелна автоматизирана система за противопожарна отбрана с голям брой дейности.

Според западните анализатори без да се вземат поради пленените бронирани транспортни средства от азербайджанските военни като титли, Армения е изгубила над 120 танка с разнообразни модификации (Азербайджан е изгубил 30), 24 бронирани машини, към двадесет бойни машини на пехотата, 120 влекача и 17 самоходни артилерийски единици.

Азербайджан не се смята за военна мощ, само че с помощта на потреблението на ударните безпилотни самолети “Байрактар” и муниции, като “Хароп” и “Скайстрайкър”, той съумя да наложи собствен сюжет за развиване на спора. В същото време би трябвало да се вземе поради мощната поддръжка на Турция, която дава отговор за въздушните патрули над Карабах благодарение на разследващи самолети и „ летящи радари “.

Доцентът в катедра „ Политология и социология “ на РЕУ “Плеханов”, член на експертния съвет "Офицери на Русия ", Александър Перенджиев е уверен, че в актуалните действителности танковете не би трябвало да се употребяват на правилото на самоходна артилерийска установка. Този метод е оневинен единствено при положение на антитерористични интервенции.

„ В момента танкът би трябвало да бъде оборудван с дребна система за Противовъздушна отбрана. Също по този начин, на бойното поле би трябвало да има специфични транспортни средства. Те са виновни за отбраната на танковете от въздуха ”, разяснява Перенджиев.

Експертът изясни, че в този момент военните би трябвало да помислят по-внимателно за потреблението на танкове по време на борбата заради прекомерно многото оръжия. Ако танковете се употребяват неефективно в борба, това не значи, че те са неефективни сами по себе си. „ По-скоро командните пунктове не схващат смисъла на танковете в актуалната борба “, допуска специалистът.

В допълнение към укрепването на защитните системи на танковете е належащо да се основат нови средства за техния акомпанимент, да вземем за пример, безпилотни летателни апарати, счита той.

Вадим Козюлин, професор в Академията на военните науки, шеф на плана за стандартни оръжия в Център ПИР, напомни, че преди няколко години в Сирия се появиха първите апели за опцията дроновете да трансформират хода на военния спор.

Руските войски, ситуирани там, трябваше да отблъскват офанзивите на направени в работилници безпилотни летателни апарати, които са ръководени не от постоянни войски, а от терористични групи.

Руските летища са предпазени с помощта на най-модерните системи за Противовъздушна отбрана. „ Вражеските дронове нападат координирано и носят добър военен товар. Ако не бяха системите за противопоставяне, които не постоянно се оказваха надеждни, тогава това към този момент беше страховита мощ, даже в спонтанна версия “, споделя Козюлин.

Според него по целия свят търсят ефикасни способи за отбрана против безпилотни летателни апарати, само че даже и най-модерната система за Противовъздушна отбрана не претендира да реши този проблем. Необходима е освен рационализация, само че и основаване на изцяло нови самостоятелни системи за отбрана на танкове от безпилотни летателни апарати.

„ Темата не е затворена. Това е сериозен проблем за военните и ще изисква огромни вложения. До момента системите за противовъздушна защита работят релативно дейно дружно със средствата за радио-електронна.

Но Армения няма такива съвременни системи. Арменското разузнаване пропусна появяването на ударни системи, турски офицери и наемници от Сирия. Изненадващо е какъв брой наивно арменските разследващи служби са подходили по този въпрос. И различен проблем е, че Русия няма ударни дронове, тъй че и Армения ги няма. Днес танкът се оказва безпомощен против сериозен безпилотен аероплан в борба един на един “, уверен е Козюлин.

Експертът счита самостоятелната отбрана за универсална отбрана на бронираните транспортни средства против офанзиви с безпилотни летателни апарати. „ Това е най-надеждното и по-евтино средство спрямо обгръщането на всички елементи с интегрирана система за Противовъздушна отбрана.

В същото време е належащо да се предложат опциите за непрекъсната рационализация, защото се появяват нови решения от производителите на безпилотни ударни системи “, акцентира Козюлин.

Дмитрий Дрозденко, създател в списание "Арсенал на отечеството ", боен специалист, се съгласява, че отсъствието на вярно построена система за Противовъздушна отбрана от Армения, неприятната подготовка на фрагментите и дефицитът на някои типове модерни оръжия изиграват роля в Нагорни Карабах. Така Армения води война на равнището от началото на XXI век.

Експертът е уверен в успеваемостта единствено на интегриран метод - създаването на Противовъздушна отбрана и персонални защитни средства. Това се потвърждава от хода на историята. В предишното танковете са били унищожавани с противотанкова пушка, по-късно с подкалибрени и кумулативни снаряди. В резултат на това танковете получават динамична отбрана, която с детонацията си обезвреждат кумулативната бликам.

„ Тогава се появяват сдвоени заряди, които пробиват динамичната отбрана. В отговор беше основана дейна защита от вида на нашата „ Арена “, която пуска противоракета. Всичко продължава както нормално. Ще бъдат измислени средства за отбрана на танкове и от БПЛА”, счита Дрозденко.

Според специалиста комплексът за дейна отбрана "Арена " улавя единствено тези снаряди, които летят към танка в профил. Следователно е нужна рационализация за справяне с ракети при офанзиви от горната страна.

Освен това актуалните американски противотанкови системи са в положение да нанасят удари от горната страна, заради обстоятелството, че когато се доближава до танка, снарядът се плъзга. „ Но самите безпилотни летателни апарати са нещо ужасно, изключително в случай че се употребяват вярно и в огромни количества “, признава Дрозденко.

Що се отнася до отбраната на най-модерните съветски танкове, като “Армата”, от безпилотни офанзиви, информацията за това е класифицирана. Но събитията в Карабах са причина да се вършат изводи. „ Ще се развият средства за отбрана, както и средства за противопоставяне. Технологиите не стоят на едно място и си конкурират. Така е от незапомнени времена “, обобщава Дрозденко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР