Войната на телекомите избухна с нова сила, след като United

...
Войната на телекомите избухна с нова сила, след като United
Коментари Харесай

Война на телекомите! А1 скочи срещу „Виваком”

Войната на телекомите избухна с нова мощ, откакто United Group на сръбския милиардер Драган Шолак, притежател на „ Виваком “, публично разгласи, че желае да купи „ Булсатком “, която тематика Narod.bg следи отлизо. Анонсът провокира гневна реакция на различен от огромните играчи на българския пазар – в понеделник А1 популяризира позиция с тежки обвинявания за съмнителни сделки и безучастие на държавни институции.

Новината, оповестена от United Group, е публично удостоверение, че „ Виваком “ се пробва да погълне „ Булсатком “ „ посредством серия от съмнителни бизнес интервенции “, а в случай че това сливане се случи и бъде утвърдено от регулаторните органи, „ Виваком “ ще получи голяма пазарна мощност – 60% дял при тв услугите и 40% дял при доставките на интернет (40%) услуги, настояват от А1. И акцентират, че това би навредило на конкуренцията и би ощетило крайните консуматори.

„ Ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) утвърди тази договорка, ще се сътвори невиждана централизация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, защото с изключение на на „ Виваком “ United Group е притежател на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп “, сигнализират от А1.

Реклама

„ Изумени сме от метода, по който „ Виваком “ вършат следващ опит за консолидация на пазара, без значение, че тъжби в Комисия за защита на конкуренцията и в съда неколкократно блокират техни придобивания на телекомуникационни оператори “, се споделя в гневното изказване на А1. В него се показва още, че притежателят на „ Виваком “ (United Group) се е опитал да превземе  „ Булсатком “ по заобиколен метод – „ посредством поредност от преводи като заслон за придобиването на директен надзор над „ Булсатком “,  с цел да избегне потребността да желае позволение от Комисия за защита на конкуренцията за договорката.

Тъй като към тези ходове се подвигна много звук, Комисия за защита на конкуренцията се захвана да прави инспекция дали в действителност няма да се роди прекомерно мощен състезател, само че още не се е произнесла.

Сега от А1 в този момент упорстват за „ незабавна и съответна интервенция на регулатора, която да даде явен сигнал към вложителите и пазара, че разпоредбите важат за всички играчи и се предизвиква честната конкуренция “. Освен това компанията декларира, че ще сезира за протичащото се способените български и европейски институции.

До момента антимонополната комисия не е реагирала на отправените от А1 рецензии и обвинявания. От „ Виваком “ и United Group също резервират безмълвие към този момент.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР