Вотът на недоверие, внесен срещу правителството на т. нар. "четворна

...
Вотът на недоверие, внесен срещу правителството на т. нар. "четворна
Коментари Харесай

Край на кабинета Петков. Вотът на недоверие беше успешен

Вотът на съмнение, импортиран против държавното управление на така наречен "четворна коалиция " сред Продължаваме промяната, Българската социалистическа партия, Демократична България и ИТН, беше гласуван одеве в Народното събрание.

При първото гласоподаване той беше подсилен от 124 народни представители. 115 гласоподаваха срещу, въздържали се нямаше. Минути по-късно имаше прегласуване по искане на Продължаваме промяната, при което вотът беше подсилен от 123 депутати, 116 гласоподаваха срещу, а въздържали се още веднъж нямаше.

"Искам да кажа, че беше чест за мен да повеждам държавно управление, което беше савлено от господин Пеевски, от господин Борисов, от Слави Трифонов и от госпожа Митрофанова. Този избор е дребна стъпка по един доста дълъг път. Те не схванаха, че по този начин те не могат да завоюват българсикя народ. Ние ще продължим тази борба да отвоюваме България и един ден ще имаме страна без задкулисие, без мафия, която е естествена европейска страна ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Това е първият сполучлив избор на съмнение в най-новата българска история.

Вотът на съмнение против кабинета на Кирил Петков беше импортиран от парламентарната група на ГЕРБ/СДС, като претекстът беше неуспех на финансовата и икономическата политика на държавното управление.

Според ГЕРБ в България има галопираща инфлация, която надвишава междинните нива в Европа.

Какво следва?

Според Конституцията на Република България, при сполучлив избор на съмнение се планува оставка на държавното управление и преустановяване на пълномощията му. Не се планува обаче разформироване на Народното събрание.

Правителството се трансформира в "правителство в оставка " до избирането на ново по член 99 от Конституцията.

Πpoцeдypaтa стартира с вpъчвaнe нa мaндaт от страна на президента Румен Радев на най-голямата парламентарна група – Πpoдължaвaмe пpoмянaтa. Аĸo в 7-дневен период тя не успее да образува кабинет, "рулетката " се завърта отново и мандатът oтивa в идната по величина партия в Народното събрание, като в тази ситуация това е ГEPБ. При този сюжет стартира да тече нов 7-дневен период за сформиране на държавно управление.

Ако и вторият опит не успее, пpeзидeнтът пo cвoй избop възлaгa мандат на друга парламентарна група. В сегашния парламент има пет благоприятни условия за това - Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, Демократична България или Възраждане.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР