Рано в петък руските сили предприеха сухопътна атака в североизточната

...
Рано в петък руските сили предприеха сухопътна атака в североизточната
Коментари Харесай

Руските сили откриха нов фронт в Украйна с атака в Харковска област

Рано в петък съветските сили започнаха сухопътна офанзива в североизточната част на Харковска област в Украйна, като напреднаха с 1 км покрай граничния град Вовчанск в опит да основат буферна зона. Това заяви почитан украински боен източник, представен от Ройтерс.

Нападението открива нов фронт във войната, която се води повече от две години след пълномащабното навлизане на Русия. Сраженията в пограничните региони на Харковска област не престават и Киев е изпратил още сили в региона като подкрепление, оповестиха още от министерството на защитата.

" Приблизително в 5 ч. сутринта врагът се опита да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирани машини. Към сегашния миг тези офанзиви са отблъснати; сраженията с друга активност не престават ", обявиха от министерството.

Високопоставен украински боен източник, който отхвърли да бъде назван, съобщи, че съветските сили са навлезли на 1 км във вътрешността в украинската граница и се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили до 10 км във вътрешността в Украйна. Силите на Киев се пробват да ги задържат.

През 2022 година, първата година на пълномащабна война, Украйна прогони съветските войски от по-голямата част от Харковска област, само че откакто през предходната година Москва преодоля контраофанзивата, съветските сили още веднъж са в нахлуване и постепенно напредват в Донецка област на юг.

Опасенията за желанията на Кремъл в Харковска област набъбнаха през март, когато съветският президент Владимир Путин прикани за основаването на буферна зона в границите на украинската територия, която съгласно него е нужна за отбрана на Русия.

От известно време украинските командири чакат лятна атака, евентуално даже опит за завладяване на районната столица Харков. Официалните лица обаче са безапелационни, че Русия не разполага с нужните запаси за това.

Русия има ресурсите да утежни обстановката в пограничните региони, само че не и опцията да превземе втория град на Украйна, съобщи ръководителят на украинския център за битка с дезинформацията Андрий Коваленко.

От края на април Институтът за проучване на войната сигнализира, че Русия най-вероятно приготвя огромна атака през лятото, а опасенията са, че новоодобрените оръжейни доставки от Вашингтон няма да стигнат в точния момент до Киев. Забавянето на западната помощ към този момент оказа помощ на Русия да реализира обилни триумфи по фронтовата линия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР