Военно-окръжна прокуратура-София ще продължи разследването за падналия МиГ-29, съобщи Министерство

...
Военно-окръжна прокуратура-София ще продължи разследването за падналия МиГ-29, съобщи Министерство
Коментари Харесай

Военната прокуратура в София поема разследването за падналия МиГ-29

Военно-окръжна прокуратура-София ще продължи следствието за падналия МиГ-29, заяви Министерство на защитата.

След като е формирано досъдебното произвеждане от Военно-окръжна прокуратура-Сливен за трагичния случай от 09.06.2021 година, когато МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море против гр. Шабла, по време на обучение.

Предстои осъществяването на голям брой процесуални-следствени дейности с оглед обезпечаване на цялостно, законосъобразно и дейно следствие на тежкия случай.

То е под специфичен контрол на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура.

Припомняме, на 9 юни сутринта беше обявено, че " при осъществяване на подготвителна задача над морската акватория на Република България, аероплан МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, пилотиран от майор Валентин Терзиев, е изгубил радиовръзка и е липсващ от радарите в 00:45 ч.

На 10 юни военният министър Георги Панайотов заяви, че майор Терзиев е умрял. Той беше нараснал посмъртно в чин подполковник.

На 24 юни черната кутия черната кутия на самолета беше открита на дъното на Черно море и извадена с подводен робот. Стана ясно обаче, че тя е отчасти развалена от водата и има лентов кабел за замяна, а слагането на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните предложиха да се потърси подпомагане от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия. Преди това обаче се появи информация, че тя е създадена в Украйна. До момента това несъгласие не е изяснено. По последна информация от военния министър черната кутия към момента е в България и се чакат административни детайлности от съветска страна да бъдат конкретизирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР