Военният съюз НАТО се определя като гарант за един по-мирен

...
Военният съюз НАТО се определя като гарант за един по-мирен
Коментари Харесай

Рецепти срещу мозъчната смърт на НАТО

Военният съюз НАТО се дефинира като поръчител за един по-мирен свят – само че в последно време се множат образците за политически неразбирателства сред сътрудниците: американският президент Тръмп сложи под подозрение трансатлантическите връзки и разгласи без предизвестие изтеглянето на част от американските бойци в Германия. Турция навлезе в Северна Сирия, има и интензивно военно наличие в Либия. Тези несъгласувани стъпки разгневиха френския президент дотам, че той още преди година разгласи, че Алиансът е изпаднал в положение на мозъчна гибел.

„ Това бе провокация, само че тя бе продуктивна, тъй като задвижи процеса “, споделя Томас де Мезиер, съпредседател на експертна група, основана в отговор на диагнозата на Макрон, която в това време показа своите рекомендации. Бившият немски министър на вътрешните работи и на защитата Де Мезиер съобщи в изявление за немската социална телевизия ARD, че Алиансът е „ консервативен “ във вътрешен проект. И защото също така и външните закани са се трансформирали, е извънредно време за възобновяване на организацията.

Повече единение, по-бързи решения

Почти 140 са рекомендациите на експертната група, които са озаглавени: „ НАТО 2030: обединени в нова епоха “. За подсилване или възобновяване на вътрешното единение се предлага да вземем за пример ускорение на взимането на решенията. Това значи да бъде развинтен наложеният от десетилетия и свещено защитаван от НАТО принцип за единомислещо взимане на решенията. В тази връзка Де Мезиер твърди, че няма потребност той да бъде отменян – по-скоро задачата е посредством въвеждане на право на несъгласие единствено от министерско равнище нагоре да бъде затруднено налагането на блокади.

Също и немският външен министър Хайко Маас не вижда заплаха от отклоняване от правилото за единогласие. Или както показва той: " При НАТО става въпрос за война или мир “.

Необходимостта от диспути

В документа, квалифициран от експертната група, не се показват поименно решения, породили вътрешни различия в Алианса –като да вземем за пример покупката от Турция на съветска система за противоракетна защита. Но с цел да не се изненадват непрекъснато взаимно натовските страни, рекомендацията е те да се осведомят взаимно за идните значими решения. Този ангажимент би могъл да бъде признат на някоя от идващите срещи на върха.

Китай - от ден на ден във фокуса на вниманието

Северноатлантическият съюз е основан преди време, с цел да се оправя не толкоз с вътрешните, колкото с външните закани. А те – след последната „ Стратегическа идея “ на НАТО от 2010 година – са изменени радикално: тогава тероризмът и хакерските атаки бяха периферни тематики, а Китай съвсем не се загатваше.

Поради това в този момент настоятелната рекомендация е да се обърне повече внимание на Китай: „ Някои са загрижени, че следователно НАТО може да се трансформира от трансатлантически в индо-пацифистки съюз – в случай че да вземем за пример дадем гаранции за сигурност на Тайван или на други, което ние несъмнено не предлагаме “, споделя Де Мезиер. Същевременно е значимо съдружниците да си сътрудничат с сътрудници като Нова Зеландия, Австралия, Япония и Южна Корея.

Диалог с Русия

Що се отнася до Русия, документът съдържа малко изненади: най-ефективен по отношение на Москва е известният двустранен метод – композиция от разговор и въздържане. Лявата партия в Германия насочи остри рецензии към рекомендациите, отправени към Русия и Китай – те щели единствено да засилят световната борба и да затруднят политиката за понижаване на напрежението, по думите на лявата депутатка Хайке Хензел.

Де Мезиер мъчно прикрива ироничното си отношение по отношение на концепциите Европейски Съюз да стане по-независим във военно отношение, и още повече за основаването на „ европейска войска “. Според него „ стратегическата автономност “ на Европейски Съюз отвън НАТО не би била смислена. В доста по-голяма степен Европейски Съюз би трябвало да укрепи опциите си в границите на НАТО: „ По-малко огромни думи и повече каузи ще се отразят добре както на европейската политика за сигурност, по този начин и на Северноатлантическия съюз “, акцентира Де Мезиер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР