Водещият регулатор за защита на личните данни в ЕС наложи

...
Водещият регулатор за защита на личните данни в ЕС наложи
Коментари Харесай

ЕС наложи рекордна глоба на Meta от 1,2 млрд. евро

Водещият регулатор за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз наложи рекордна санкция от 1,2 милиарда евро на Meta.

Ирландската комисия за отбрана на данните разгласи, че компанията на Марк Зукърбърг е нарушила Общия правилник за отбрана на данните (GDPR), когато е трансферирала в Съединени американски щати големи количества персонални данни на европейски консуматори на платформата Фейсбук, без да ги отбрани в задоволителна степен от практиките на Вашингтон за наблюдаване на данните, прецизира Politico.

Това е най-голямата санкция, наложена според водещия закон на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни и идва в навечерието на петата годишнина от използването на закона (на 25 май).

През последните две години ирландският регулатор наложи четири санкции на платформите на Meta Фейсбук, Instagram и WhatsApp в размер сред 405 и 225 млн. евро. Санкцията в този момент обаче надминава предходната рекордна санкция за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз от 746 млн. евро, която беше наложена на Amazon през 2021 година, напомня още Politico.

Ирландският орган за наблюдаване на неприкосновеността на персоналните данни съобщи, че потреблението от страна на Meta на юридически инструмент, прочут като общоприети договорни клаузи (SCC), за пренасяне на данни в Съединени американски щати " не е довело до превъзмогване на рисковете за главните права и свободи " на европейските консуматори на Фейсбук, подбудени от знаково решение на висшия съд на Европейски Съюз.

През 2020 година Съдът на Европейския съюз анулира съглашението за придвижване на данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, известно като Щит за отбрана на персоналните данни, заради опасения от практиките за наблюдаване на американските разследващи служби.

В момента Европейски Съюз и Съединени американски щати са в развой на завършване на новото съглашение за потоците от данни, което се чака да бъде подписано през юли, само че може би ще влезе в действие през октомври. Meta има период до 12 октомври да спре да разчита на до момента потребления юридически инструмент за своите прехвърляния.

Американският софтуерен колос по-рано предизвести, че в случай че бъде заставен да спре да употребява SCC без уместно различно съглашение за потока от данни, може да спре услуги като Фейсбук и Instagram в Европа.

Meta ще би трябвало да се съобрази с още един период. До 12 ноември компанията би трябвало да изтрие или да реалокира назад в Европейски Съюз персоналните данни на европейските консуматори на Фейсбук, трансферирани и съхранявани в Съединени американски щати от 2020 година насам и до постигането на ново съглашение сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

" Това решение е неправилно, голословно и основава рисков казус за безбройните други компании, които трансферират данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ", обявиха в коментар президентът по световните въпроси на Meta Ник Клег и основният юридически шеф Дженифър Нюстед.

Те са безапелационни, че компанията ще апелира решението и ще изиска от съда да спре осъществяването на крайните периоди.

" Няма директно спиране на работата на Фейсбук, защото решението включва интервали на осъществяване, които не престават до края на тази година ", прибавиха те.

Макс Шремс, деятелят за отбрана на персоналните данни, който стои зад първичната тъжба от 2013 година в поддръжка на делото, съобщи: " Щастливи сме да забележим това решение след 10 години правосъдни разногласия... Ако американските закони за наблюдаване не се поправят, Meta ще би трябвало да преструктурира радикално своите системи ".

Ирландската комисия за отбрана на данните съобщи, че не е съгласна с санкцията и мярката, които постанова на Meta, само че е била принудена от общоевропейската мрежа от национални регулатори - Европейския комитет по отбрана на данните, откакто първичното решение на Дъблин е било оспорено от четири от аналогичните регулатори в Европа.

Големите софтуерни компании Amazon, Meta и Гугъл са измежду главните цели на най-големите санкции по силата на Общия правилник за отбрана на данните (GDPR) на Европейския съюз за последните пет години, отбелязва Politico.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР