Водещият производител на полупроводници в глобален мащаб - тайванската компания

...
Водещият производител на полупроводници в глобален мащаб - тайванската компания
Коментари Харесай

Първият завод на TSMC в Европа ще е в Германия и ще струва 8.5 млрд. евро

Водещият производител на полупроводници в световен мащаб - тайванската компания TSMC, разгласи, че първият цех на компанията в Европа ще се намира в Германия. Той ще бъде издигнат в Дрезден, като забележителна част от разноските ще бъдат поети от федералното държавно управление. Очаква се фабриката да стартира работа през 2027 година

Водещият производител на полупроводници в световен мащаб - тайванската компания TSMC, разгласи, че първият цех на компанията в Европа ще се намира в Германия. Той ще бъде издигнат в Дрезден, като забележителна част от разноските ще бъдат поети от федералното държавно управление. Очаква се фабриката да стартира работа през 2027 година

Тайванската компания ще влага 3.5 милиарда евро за построяването на индустриалния център, а Германия ще даде дотации в размер на 5 милиарда Именно големият размер на държавна помощ се е оказал основен за взимане на решението фабриката да бъде построена в столицата на провинция Саксония.

Инвестицията на TSMC ще бъде направена през европейското сдружение на компанията - European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC). 70% от неговата собствеността ще е на TSMC, а другите 30% са разграничени сред Bosch, Infineon и NXP. По този метод и другите три компании ще поемат част от разноските за създаване на завода.
Реклама
Федералният район Саксония ще поема разноските по създаване на нужната инфраструктура, както и образованието на нужния личен състав. Работната ръка обаче може да се окаже най-сериозната спънка пред реализирането на плана, като немският пазар на труда изпитва сериозен дефицит на фрагменти в продължение на няколко години.

Според министъра на стопанската система Роберт Хабек решението на TSMC е избор на доверие за локалната стопанска система. " Фактът, че и други производители в сектора взеха решение да изградят индустриални центрове в Германия е различен позитивен аспект ", счита Хабек. " В Германия ще има същинска екосистема за произвеждане на полупроводници. Ще генерира поръчки за целия бранш: за машиностроители, за производители на оптика, за квалифицирани служащи ", съобщи министърът, представен от Reuters. Първият сериозен триумф за Европейския закон за чиповете Привличането на TSMC може да бъде обсъждано и като първия по-сериозен триумф за Европейския закон за чиповете, който цели да усили европейския дял от производството на полупроводници до 20%. Крайният период тази цел да бъде реализирана е 2030 година

Въпреки че видно се реализират резултати, то достигането на една-пета от световното произвеждане наподобява доста по-трудна задача. Законът за чиповете на Европейски Съюз позволява изключения от възбраната за държавна помощ, в случай че компании и държавни управления потвърдят, че даден заводски план е " първи по рода си " - свободна идея, която доста облекчи прословутия непоколебим закон за конкуренцията на Европейски Съюз. По силата на този акт са планувани 43 милиарда евро, които са изключени от рестриктивните мерки за държавна помощ, показва Reuters.

От началото на годината Комисията утвърди 292.5 млн. евро дотация от италианското държавно управление за построяването на цех за произвеждане на субстрати от силициев карбид на STMicroelectronics в Сицилия и 2.9 милиарда евро държавна помощ от френското държавно управление за STMicroelectronics и Global Foundries. Френският проект планува построяването на нов обект в Кролс. Той ще бъде профилиран в FD-SOI - технология за силова електроника, която е от значително значение за понижаване на потреблението на сила от интегрални схеми. Сметки на френското държавно управление демонстрират, че новите планове ще покачат европейската продуктивност с 6%.
Реклама
Какво следва оттук насетне обаче е радикално друг въпрос. В най-хубавия случай още три плана биха получили финансиране по Закона за чипове, като и трите са в Германия. Това е допустимо с помощта на голямата сума - 20 милиарда евро, която локалното държавно управление е заделило за привличане на полупроводникови производители.

Проблемът обаче се крие в чиповете, които ще бъдат създавани на Стария континент. Искането на Европейския съюз (ЕС) бе на територията му да се основават най-модерните чипове, които са с размер от най-вече 2 нанометра. Заводът на TSMC в Дрезден не включва сходни проекти, като вместо това ще се концентрира върху употребяваните от автомобилната промишленост полупроводници с размер 28-22 нанометра и 16-12 нанометра. Това сигурно ще предотврати разигралия се по време на пандемията сюжет, при който европейските автомобилни компании бяха принудени да спрат производството си поради дефицит на нужните чипове. Постигането на " софтуерната самостоятелност ", която Европейски Съюз желае, ще бъде доста по-трудно постижима.

TSMC влага и 40 милиарда $ в цех в Аризона, като част от проектите на Вашингтон да се създават повече чипове в страната, както и в Япония в партньорство със Sony.
Свързани публикации TSMC отсрочи с година стартирането на завода си за чипове в Съединени американски щати 27 юли 2023, 10:37 Компанията за съоръжение за чипове ASML регистрира растеж на облагите близо 38% 20 юли 2023, 13:47 Европейски Съюз търси опция на китайските производители на галий и германий 20 юли 2023, 10:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР