Водещият австрийски национален ежедневник Der Standard публикува коментар за срещата

...
Водещият австрийски национален ежедневник Der Standard публикува коментар за срещата
Коментари Харесай

Аустерлиц срещу Вишеград: Срещата в Залцбург като символ за разрива в Източна Европа

Водещият австрийски народен всекидневник Der Standard разгласява коментар за срещата в Залцбург, в който обръща внимание на вероятния раздор сред страните от Вишеградската група.
При подготовката за визитата си в Залцбург президентът на Франция Еманюел Макрон наподобява си е спомил за часовете по история: в неговата стратегия не бе единствено среща с австрийския канцлер Себастиан Керн, само че и с представителите на трите страни от така наречен Аустерлицки формат. Моравският град, който на чешки език се назовава Славков, в миналото е бил сцена на тежка борба сред трима императори, в която Наполеоновите войски разгромяват армиите на съветския император Александър I и австрийския Франц II. В Париж има железопътна спирка и даже мост, който носи името Аустерлиц. Но градът е дал името и на формат за договаряния, които се състояха сред водачите на три прилежащи страни – Австрия, Словакия и Чешката република.
Фактът, че с изключение на Керн в Залцбург бяха поканени министър-председателят на Чешката република Бохуслав Соботка, роден таман в Аустерлиц, и словашкият министър председател Роберт Фицо, не е инцидентен.
От самото начало имаше спекулации дали Аустерлицкият формат би трябвало да бъде обсъждан като противник на този на Вишеградската четворка, който сплотява Чешката република и Словакия с Унгария и Полша. Тази мисъл изниква естествено, доколкото създаващият го екип се състоеше от някогашният австрийски канцлер Вернер Файнман, Соботка и Фицо, т.е все социалисти, до момента в който кормилото във Варшава и Будапеща се държи от консервативни държавни управления.
Забележително е обаче, че Прага и Братислава се дистанцират от Варшава и Будапеща. Поканата за срещата в Залцбург с Керн и Макрон е измежду най-новите доказателства на тази теза.
В основата на Аустерлицкия формат заляга обещанието за осъществяване на годишни срещи. И въпреки втората среща да бе забавена до юни 2017 година, то третата бе проведена изненадващо по-бързо.
Аустерлицкият формат се оказа задоволително добра платформа, на която френският президент да разиска въпросите за проблемите сред Изтока и Запада, без освен това да бъде заставен да търпи десния националистически акомпанимент от Полша или Унгария. Като да вземем за пример Директивата за командироването на служащи в Европейски Съюз, в която Виена и Париж виждат нуждата от промени. В западния ъгъл на Европа са налице опасения, че локалните жители може да бъдат сложени в неизгодна позиция поради по-евтината работна ръка от Изтока.
Чешкият министър-председател на собствен ред желае да ускори натиска над френски и австрийски компании, опериращи на територията на страната, да покачат заплатите. Според мнозина това негово изказване следва да се пояснява само в подтекста на предизборната акция в Прага и е малко евентуално то да добие съответна форма.
В региона на политиката за бежанците Вишеградската четворка наподобява единна, само че Словакия понастоящем се насочва към Брюксел и към страните от Западна Европа във връзка с политиката си към търсещите леговище. Заедно с Будапеща, Братислава се опълчи на квотите, само че дружно с Прага защава правилото на „ гъвкавата взаимност “, т.е изборен банкет на бежанци и изпращане на помощ под формата на средства и личен състав в най-силно засегнатите от рецесията страни като Италия и Гърция.
Само преди седмица Фицо още веднъж показва желанието си за доближаване на Словакия до „ ядрото “ на Европа. „ Силно се интересувам от районното съдействие в границите на Вишеградската група, само че жизненоважните ползи на Словакия са в Европейски Съюз “, акцентира водачът на Братислава.
Оправяйки се към Залцбург, Соботка и Фицо поеха в вярната посока, даже в случай че това значи да извърнат тил на Варшава и Будапеща.
Der Standard
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР