Водещи български експерти правят теренния мониторинг на прилепите в момента

...
Водещи български експерти правят теренния мониторинг на прилепите в момента
Коментари Харесай

Водещи експерти правят теренeн мониторинг на прилепите в България


Водещи български специалисти вършат теренния мониторинг на прилепите сега в България, който се реализира от ДЗЗД „ ЕНВИМОН “. В екип 1 са Свилен Делчев - началник, който е специалист по прилепи и член на комисия за запазване на пещерите при Българската федерация по спелеология, Ивайло Велинов, са специалисти и Анри Мориц Хаздай – помощник. Те към този момент са направили мониторинг на Шаралийската пещера и пещера Моровица в с. Гложене. В екип 2 са включени Красимир Киров - началник, който е уредник-еколог в Историческия музей в Русе и специалистите Любомир Янков, Таньо Марков и Крум Сираков. Специалистите са направили инспекция на броя на прилепите в пещерите Андъка, Бачо Киро, Мусинска, Еменска, язовир „ Александър Стамболийски “ (язовирна стена), Орлова чука, Гъбарника и Божкова дупка. В екип 3 влизат Стоян Йорданов, началник и специалист по прилепи, докторант към Софийския университет, като и специалистите Борислав Борисов и Велин Вълчев. Те са създали мониторинг на Братановата пещера, Еленина дупка – Калето, Прилепен хотел Перла-2, Голямата въпа. Посетени са още пещерите Иванова вода и Гаргина дупка.

С визитата на описаните обекти се цели да се извърши мониторинг на зимуващите типове прилепи, като се употребяват единствено отдалечени способи за преброяване. Прави се снимане на скупчвания или единични екземпляри,, премерване на температура и мокрота на пещерното леговище, оценка на заканите на местообитанието. Категорично не се вземат, задържат за краткотрайно или непрекъснато, нито живи, нито мъртви екземпляри от описаните типове прилепи.

Обследването ще се извърши в над 55 естествени пещери и изкуствени убежища до края на февруари 2020 година Мониторингът се реализира по план на Изпълнителната организация по околна среда - „ Анализи и изследвания на типовете и видовете местообитания в България, предмет на докладване според член 17 от Директивата за местообитанията (92/43/ЕИО) “, финансиран по ОПОС 2014-2020.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР