Водата е ключова за образуването на живот молекула, но нейната

...
Водата е ключова за образуването на живот молекула, но нейната
Коментари Харесай

Колко вода има на Юпитер?

Водата е основна за образуването на живот молекула, само че нейната значителност в астрономията се простира оттатък евентуалното разкриване на извънземни или годна за обитаване планета. Тя е и ключ към процесите на образуване на дадена планета. Ето за какво измерването на количеството ѝ в Слънчевата система ни оказва помощ да проверим кои теории за образуването на планетите са най-достоверни.

Учените постоянно са се интересували от количеството вода в атмосферата на Юпитер, защото това е планетата, която се е образувала на първо време в Слънчевата система.

Днес, с помощта на данни, събрани от задачата „ Галилео “ през 90-те и „ Джуно “ на NASA, можем да определим, че водните молекули съставляват 0.25 % от атмосферата на Юпитер.

Наблюденията, направени от „ Джуно “, рисуват нова картина на вътрешните процеси в атмосферата на тази планета. По време на своето 57-минутно втурване в сърцевината на Юпитер, „ Галилео “ съумява да събере някои в действителност забавни данни. Първо, открива, че количеството вода е 10 пъти по-малко от плануваното. Второ, колкото по-надълбоко е слизал „ Галилео “, толкоз повече вода е имало като цяло. Астрономите са очаквали водата да е отмерено разпределена в атмосферата на Юпитер, само че „ Галилео “ демонстрира, че нещата не стоят по този метод.

Изглежда, че „ Галилео “ е по-попаднал на в действителност топло и изсъхнало място, само че като цяло атмосферата на планетата се трансформира непрекъснато и изобщо не е хомогенна. Това демонстрират и наблюденията, направени от „ Джуно “.

„ Точно когато си мислим, че сме научили всичко по тематиката и Юпитер ни напомня, че нещата изобщо не стоят по този метод – разяснява доктор Скот Болтън от Югозападния проучвателен институт в Сан Антонио. – Изненадващото изобретение на „ Джуно “, че водата не се среща отмерено из атмосферата на планетата (дори под най-горните облаци) е нещо, което към момента ни озадачава. Никой не би предположил, че количеството вода е толкоз изменчиво из целия Юпитер. “

„ Открихме, че водата по екватора е доста повече, в сравнение с „ Галилео “ е съумял да я мери – прибавя доктор Ченг Ли от Калифорнийския университет. – Тъй като екваториалният район е толкоз неповторим, ние би трябвало да съпоставим тези резултати с количеството вода в другите области на планетата. “

„ Джуно “ ще продължи да орбитира към Юпитер до юли 2021 година, когато ще бъде разрушен в атмосферата на планетата.

Източник: Nature Astronomy

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР