Вобщина Карлово е обявено частично бедствено положение заради наводнени къщи

...
Вобщина Карлово е обявено частично бедствено положение заради наводнени къщи
Коментари Харесай

Бедствие в Подбалкана, преля река, скъсана дига

Вобщина Карлово е оповестено отчасти бедствено състояние поради наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово.

Няма починали и потърпевши хора при бедственото състояние

след наводнението в карловските села, заяви пред публицисти регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите му има разрушени три къщи и един магазин в село Слатина, една къща в село Богдан и няколко отчасти разрушени къщи в село Каравелово.

Около 20 души са избавени с хеликоптер от най-тежко потърпевшото село Богдан. 

По-рано основен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " заяви, че десетки хора са евакуирани от засегнатите обитаеми места в района на Карловско поради проливните дъждове и наводненията. 





Заради изобилните дъждове има скъсана дига на река Стряма ,

евакуирани са хора, запушен е мост. 

" Има скъсана дига, има наводнени къщи. Евакуирали сме седем индивида благодарение на противопожарната работа и да се опитаме да отпушим един мост, който е запушен от неподвижен материал-дървета, които реката е влачила. Поискал съм помощ от военните, тъй като единствено с наша техника не можем да се оправим, а река Стряма се ръководи от " Напоителни системи ", тъй като те дават отговор за сигурността на речното корито ", разясни по-рано през днешния ден кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово ,

заяви кметът на обитаемото място Славка Червенкова. " Положението е доста зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани сега ", съобщи още кметът. Те ще бъдат настанени краткотрайно в кметството.

Техника на пътноподдържащото сдружение за област Пловдив ще подкрепи община Карлово за справяне с бедственото състояние

в региона от проливните дъждове. Това оповестиха от пресцентъра на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ). 

Специализирана техника ще помогне за преодоляване на обстановката на общинския път сред селата Дъбене и Войнягово в община Карлово. 

Заради свлечената скална и кална маса от проливните дъждове в Троянския проход остава лимитирано придвижването по път II-35 Троян – Кърнаре ,

оповестяват от АПИ. Екипи на пътноподдържащото сдружение работят по разчистването на трасето. 

До възобновяване на придвижването трафикът на леки коли се пренасочва по обходен маршрут през прохода „ Шипка “, а тежкотоварните коли минават през Прохода на Републиката. Необходимо е водачите да карат с нараснало внимание и съобразена скорост.

Няколко трафопоста, намиращи се в региона на бедствието в Община Карлово, са наводнени,

сподели за Българска телеграфна агенция Крум Косев от ЕВН-България. Най-сериозно е ситуацията в селата Богдан, Кърнаре, Слатина и Каравелово. Електроподаването в тези обитаеми места е отчасти.

В регионите на селата, където са придошли локалните реки, няма зареждане поради наводнените трафопостове и не се знае по кое време ще бъде възобновено електроподаването. 

Следствие на проливните дъждове от тази нощ ВМЗ-Сопот е спряло индустриалния си развой, оповестяват от Министерството на стопанската система.

До 24 часа ще се възвърне напълно електрозахранването към индустриалната площадка на ВМЗ в Сопот. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова по време на посещаване в завода, съобщи БГНЕС.

Към момента всички пространства са отводнени . Действано е доста бързо, откакто сутринта хранилища и индустриални цехове бяха под вода. Още в ранните часове е било спряно и електричеството на цялата площадка на завода в Сопот. Така е отстранен рискът от пораждане на индустриална повреда.

Част от цеховете на завода сега не работят, само че следва тяхното поетапно включване. Зам.-министър Щонова разясни, че няма потърпевша подготвена продукция. „ Искам да поздравя екипа на място, който е работил извънредно бързо и съответно и в никой миг не е имало риск за служащите на ВМЗ, което е най-важното “, акцентира зам.-министър Щонова. По нейни думи обстановката в района е доста тежка. Има и чиновници на ВМЗ, които не са могли да стигнат до работните си места поради положението на инфраструктурата след проливните дъждове.

„ ВМЗ ще даде хранителни артикули на бедстващите хора от региона .

В контакт сме с Община Карлово и имаме подготвеност да окажем подпомагане за всичко друго, за което сме в положение да помогнем “, сподели още зам.-министър Щонова.

Два незабавни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

При нужда екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните поданици в засегнатите от проливните дъждове и наводнени обитаеми места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в региона се удвояват. Министърът на опазването на здравето доктор Асен Медижиев е в непрекъснат контакт с министъра на защитата Димитър Стоянов и при потребност здравната помощ в засегнатите региони ще бъде в допълнение подсилена.

Поради огромното количество на преваляванията, паднали през последното денонощие, от 08.00 ч, през днешния ден е прекратено придвижването на влаковете

в междугарието Христо Даново – Клисура, част от 3-та основна железопътна линия София – Карлово – Бургас. Причините са задействани от дъждовете свлачищни процеси и наводнен стоманен път в сектора, оповестиха от НКЖИ.

Пътниците от пътнически влакове 30111 София – Карлово и 30114 Карлово – София ще бъдат превозени с рейсове сред Христо Даново и Клисура.

Бърз трен 3621 от София за Бургас се отклонява през Казичене – Пловдив – Карлово и оттова по маршрута си.

Ускорен бърз трен 3602 от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово – Пловдив – София през Казичене.

Аварийни екипи на НКЖИ са на място. Предприети са незабавни ограничения за отводняване на стоманения път, почистване на наноси в сектора и възобновяване на придвижването.

Зам.-директорът на Националната следствена работа Юлиана Петкова заяви, че се води следствие за осъществяване на закононарушение

– причиняване на наводняване по несъобразителност. Извършен е оглед с дрон, ще бъде изискана информация от Басейнова дирекция, " Напоителни системи ", структури на община Карлово, и на Министерството на районното развиване и благоустройството. Имаме първични данни за неконтролируемо изсичане на дървесина, което може да бъде в причинно-следствена връзка със случилото се, уточни тя. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР